Economist-Green Awards 2023: Περιφέρειες, δήμοι και επιχειρήσεις επιβραβεύθηκαν για τις δράσεις τους για το περιβάλλον

616

Οι σημαντικότερες δράσεις στην Ελλάδα για το περιβάλλον σε περιφέρειες, δήμους, φορείς και επιχειρήσεις της χώρας που έχουν επιτύχει υψηλά ποσοστά ανακύκλωσης και εφαρμόζουν πρότυπες περιβαλλοντικές πολιτικές επιβραβεύθηκαν για τρίτη χρονιά, στην τελετή απονομής των Green Awards 2023, στη Θεσσαλονίκη, στο πλαίσιο του συνεδρίου του Economist «The Third Thessaloniki Metropolitan Summit».

Τα βραβεία σε εκπροσώπους επιχειρήσεων και φορέων τοπικής αυτοδιοίκησης που υλοποίησαν καλές πρακτικές που γίνονται οδηγοί για όλους απένειμαν οι υπουργοί Ανάπτυξης, Κώστας Σκρέκας και Επικρατείας, Μάκης Βορίδης.

Αναλυτικά οι βραβευθέντες με Green Awards:

Κατηγορία: Βραβεία προς Επιχειρήσεις και Δημόσιους Φορείς

Ενότητα: «Πρόγραμμα εταιρικής υπευθυνότητας για το περιβάλλον»

1ο Βραβείο: Στον Όμιλο ΤΕΧΑΝ ENVIPCO, ο οποίος εφαρμόζει το μοναδικό και καινοτόμο πρόγραμμα εταιρικής κοινωνικής ευθύνης «Εμείς δωρίζουμε 1.000.000 ευρώ, εσύ αποφασίζεις που θα το μοιράσεις», στο πλαίσιο του οποίου για πρώτη φορά στην Ελλάδα οι πολίτες θα ψηφίσουν ποιες προτάσεις θα χρηματοδοτηθούν.

Ενότητα: «Ανακύκλωση με διαλογή στην Πηγή στο λιανεμπόριο»

1ο Βραβείο: ΑΛΦΑ ΒΗΤΑ ΒΑΣΙΛΟΠΟΥΛΟΣ Α.Ε. για το πρώτο και μοναδικό στην Ελλάδα και στην Ευρώπη ατομικό σύστημα εναλλακτικής διαχείρισης συσκευασιών στο λιανεμπόριο με τη χρήση αυτόνομων μηχανημάτων ανταποδοτικής ανακύκλωσης.

Ενότητα: «Χρήση Ανακυκλωμένων υλικών στις συσκευασίες προϊόντων»

1ο Βραβείο: ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΓΑΛΑΚΤΟΚΟΜΕΙΑ Α.Ε. η οποία κυκλοφορεί στην ελληνική αγορά συσκευασίες με χρήση ανακυκλωμένου πλαστικού

Ενότητα: «Βιώσιμη ανάπτυξη στον ενεργειακό τομέα»

1ο Βραβείο: ΔΕΔΔΗΕ Α.Ε. για τη στρατηγική του ομίλου που βασίζεται στη δημιουργία και μέτρηση της διαμοιραζόμενης ωφέλειας «Creating Shared Value» μεταξύ επιχείρησης, κοινωνίας και περιβάλλοντος

Κατηγορία Βραβεία προς Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης Α’ Βαθμού και Φορείς Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων

Ενότητα: «Πρόγραμμα Ανακύκλωσης με Διαλογή στην Πηγή σε Δήμο Μητροπολιτικών Κέντρων

1ο Βραβείο: Δήμος Θεσσαλονίκης – για τον σχεδιασμό και αρχίζει την υλοποίηση ενός ολοκληρωμένου προγράμματος ανακύκλωσης με χρήση 48 πολυκέντρων ανακύκλωσης υλικών που αποτελούν τον πλέον σύγχρονο και αποδοτικό εξοπλισμό για διαλογή στην πηγή και παροχή οικονομικού εργαλείου στους δημότες.

Ενότητα: «Πρόγραμμα Ανακύκλωσης με Διαλογή στην Πηγή σε μεγάλο ηπειρωτικό Δήμο

1ο Βραβείο: Δήμος Αμπελοκήπων – Μενεμένης, ο οποίος έχει ξεκινήσει την υλοποίηση ενός ολοκληρωμένου προγράμματος ανακύκλωσης με την τοποθέτηση 12 πολυκέντρων ανακύκλωσης υψηλής τεχνολογίας και παράλληλα αναπτύσσει την ανακύκλωση με τη χρήση διαφόρων τεχνολογιών με κάδους.

Κατηγορία:Βραβεία Προς Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης Β’ Βαθμού και Φορείς Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων

Ενότητα: «Πρόγραμμα Ανακύκλωσης με διαλογή στην Πηγή σε Περιφέρεια

1ο Βραβείο: Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας για το πρόγραμμα δημιουργίας 20 κέντρων περιβαλλοντικής εκπαίδευσης σε σχολεία

Ενότητα: «Πρόγραμμα Ανακύκλωσης με διαλογή στην Πηγή από Φορέα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων»

1ο Βραβείο ΦΟΣΔΑ Πελοποννήσου για τον σχεδιασμό και την έναρξη εφαρμογής του πρώτου ολοκληρωμένου προγράμματος με χρηματοδότηση σχεδόν 22 εκ. ευρώ από κοινοτικούς πόρους του ΕΣΠΑ με την τοποθέτηση 58 πολυκέντρων ανακύκλωσης σε 18 δήμους.

Ενότητα: «Πρόγραμμα Ανακύκλωσης με διαλογή στην Πηγή από Φορέα Διαχείρισης Στερών Αποβλήτων

1ο Βραβείο ΦΟΣΔΑ Κεντρικής Μακεδονίας για τον σχεδιασμό και την έναρξη εφαρμογής προγράμματος ψηφιακής παρακολούθησης των ρευμάτων από τη διαλογή στην πηγή των αστικών στερεών αποβλήτων της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.

Τα έπαθλα, δέντρα ελιάς με καρπούς, επιχρυσωμένα σε πέτρα και τοποθετημένο σε χώμα και σε ανακυκλωμένα υλικά, σύμβολα της ανακύκλωσης σχεδίασε ο Όμιλος ΤΕΧΑΝ ENVIPCO.

Την κριτική επιτροπή των Green Awards απαρτίζουν κορυφαίοι εμπειρογνώμονες του χώρου και στελέχοι, ο πρόεδρος του Ελληνικού Οργανισμού Ανακύκλωσης, Ευάγγελος Καραμίντζιος και τα μέλη, Παύλος Ραβάνης, πρόεδρος του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Αθήνας και αντιπρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδας, Πέτρος Γκίκας, καθηγητής στη Σχολή Χημικών Μηχανικών και Μηχανικών Περιβάλλοντος του Πολυτεχνείου Κρήτης και ο Αδαμάντιος Σκορδίλης, πρώην γενικός διευθυντής του Ελληνικού Οργανισμού Ανακύκλωσης.

Στην τελετή απονομής των Green Awards 2023 έγινε αναφορά στη μεγάλη γιορτή ανακύκλωσης που διοργανώνεται στη Θεσσαλονίκη από την ΤΕΧΑΝ με συναυλία του Κωνσταντίνου Αργυρού στην παραλία στις 4 Οκτωβρίου στις 21.00.

Κατερίνα Γιαννίκη