Μεταναστευτικό-συμφωνία: Η Τουρκία θα τα πάρει χοντρά από την ΕΕ…

2672

«Το πλαίσιο της ελληνοτουρκικής επαναπροσέγγισης είναι καθορισμένο και έχει ένα συγκεκριμένο ορόσημο, ήτοι το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας στις 7 Δεκεμβρίου στη Θεσσαλονίκη, το οποίο έχει συμβολική και πολιτική σημασία. Πάμε βήμα – βήμα και όπως είπαμε δε βάζουμε συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα ως προς τον πολιτικό διάλογο», τονίζουν κυβερνητικές πηγές από τη Νέα Υόρκη επιχειρώντας μία πρώτη αποτίμηση της συνάντησης του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη με τον πρόεδρο της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν την περασμένη Τετάρτη στη Νέα Υόρκη.

Σε αυτό το πλαίσιο, οι ίδιες πηγές υπογραμμίζουν ότι ανάμεσα στις δύο χώρες υπάρχουν αρκετά πράγματα που μπορούν να υπογραφούν και να ανακοινωθούν σύντομα και τα οποία «δεν είναι διακοσμητικού χαρακτήρα». Παράλληλα, επισημαίνουν ότι στο μεταναστευτικό μπορούμε να αναπτύξουμε έναν διάλογο για το πως μπορεί να βοηθήσει η Τουρκία εξηγώντας ότι υπάρχει ευρωπαϊκό πλαίσιο, κάτι, όμως που δε σημαίνει, όπως ειπώθηκε, ότι δεν μπορούμε να μιλάμε διμερώς. «Πρέπει να μιλάνε όλοι οι εμπλεκόμενοι υπουργοί, αλλά και τα λιμενικά μας», αναφέρεται χαρακτηριστικά.

Αναφορικά με το θέμα της συνεχιζόμενης προφυλάκισης του Φρέντι Μπελέρη οι ίδιες πηγές επιβεβαίωναν ότι το ζήτημα αποτελεί πρώτη προτεραιότητα για την Αθήνα. Σύμφωνα με την ΕΡΤ, το πλαίσιο της συμφωνίας με την Τουρκία περιλαμβάνει τρία σημεία και η Άγκυρα αναλαμβάνει:
>Να περιορίσει τις μεταναστευτικές ροές από τα δικά της παράλια.
>Να χτυπήσει τα δίκτυα των διακινητών που δρουν στο έδαφός της.
>Να δεχθεί περισσότερες επιστροφές μεταναστών από την Ελλάδα και την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ως αντάλλαγμα, η τουρκική πλευρά αναμένεται να λάβει μεγαλύτερη ευρωπαϊκή χρηματοδότηση με νέα κεφάλαια, ενώ στο τραπέζι είναι και η άρση βίζας για τους Τούρκους πολίτες εντός της Ζώνης του Σένγκεν. Σημειώνεται ότι στη συνέντευξή του στο Bloomberg, ο πρωθυπουργός έκανε εκτενή αναφορά και στο μεταναστευτικό. «Προφανώς υπάρχουν μακροπρόθεσμες λύσεις για την αντιμετώπιση των βαθύτερων αιτιών της μετανάστευσης, αλλά απαιτούν χρόνο».