Δημιουργία Παγκόσμιου Δικτύου Βυζαντινών Πόλεων, Μέσω Του «Enter-Value»

742

Την παραγωγή πλούτου που μπορεί να εξασφαλίσει η επιτυχής σύνδεση του πολιτισμού και του επιχειρείν, για τις κοινωνίες και τις επιχειρήσεις που δρουν σε αυτές, ανέδειξε η υλοποίηση του έργου ENTER-VALUE, στόχος του οποίου αποτέλεσε η δημιουργία ενός Ολιστικού Μηχανισμού Υποστήριξης Επιχειρήσεων, με την ενθάρρυνση και δικτύωση μεταξύ των εκπροσώπων του τουρισμού, του λιανικού εμπορίου και της δημιουργικής οικονομίας καθώς και με τη δημιουργία νέων προϊόντων, βάσει των πολιτιστικών και τοπικών αγαθών.

Επικεφαλής του έργου που υλοποιήθηκε στο πλαίσιο του Διασυνοριακού Προγράμματος Συνεργασίας «Interreg VA Ελλάδα – Βουλγαρία 2014-2020», είναι

ο Εμπορικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης, ενώ άλλοι εταίροι του είναι οι Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία Βυζαντινή Θεσσαλονίκη, Association Eco Nevrokop και AGENCY FOR ECONOMIC DEVELOPMENT HIGH WESTERN RHODOPES.

 

Ο συνολικός προϋπολογισμός του έργου ανήλθε στο ποσό των 627.367,00 € και αποτελεί συγχρηματοδότηση της ΕΕ και εθνικών πόρων της Ελλάδας και της Βουλγαρίας.

Βασικός στόχος του έργου είναι η δημιουργία ενός Παγκόσμιου Δικτύου Βυζαντινών Πόλεων με έδρα τη Θεσσαλονίκη και «κάποια στιγμή είμαι σίγουρος ότι θα το καταφέρουμε», επισήμανε ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, Παντελής Φιλιππίδης, στη διάρκεια σημερινής εκδήλωσης, στην οποία παρουσιάστηκαν τα αποτελέσματα του Project «Enter Value».
Εκφράζοντας την πίστη του στα πολλαπλά και σημαντικά μεγάλα αποτελέσματα της συνεργασίας και της συνέργειας, ο ίδιος σημείωσε ότι «όσο και να αντιστεκόμαστε είναι οι συνθήκες που τελικά θα μας επιβάλλουν τη συνεργασία». Υπογραμμίζοντας δε τους δεσμούς της χώρας μας με την Βουλγαρία, ο κ. Φιλιππίδης τόνισε ότι απαιτούνται οι διακρατικές εκείνες συμφωνίες, που θα διευκολύνουν ακόμη περισσότερο τη συνεργασία των δύο χωρών, ενώ εξέφρασε τη θέση του ότι οι άνθρωποι της Βόρειας Ελλάδας θα πρέπει να εντείνουν τις σχέσεις τους με τη γείτονα χώρα.
Τη θέση της ότι η δημιουργία Παγκόσμιου Δικτύου Βυζαντινών Πόλεων θα ανοίξει πολύ μεγάλες προοπτικές για την πόλη της Θεσσαλονίκης, εξέφρασε από την πλευρά της η γενική γραμματέας της ΑΜΚΕ Βυζαντινή Θεσσαλονίκη, Ζαχάρω Παπαδοπούλου, σημειώνοντας και αυτή με τη σειρά της ότι «πολιτισμός και επιχειρείν συνδέονται και δημιουργούν αξίες και πλούτο».
«Ο δήμος Θεσσαλονίκης στέκεται δίπλα στον εμπορικό κόσμο. Με το ανοιχτό κέντρο εμπορίου Galerious αναβαθμίσαμε τη Γούναρη το οποίο ήταν ένα έργο πιλότος. Με πείσμα και θέληση ξεπεράσαμε τη γραφειοκρατία και εξασφαλίσαμε χρηματοδότηση», σημείωσε ο αντιδήμαρχος τεχνικών έργων του δήμου Θεσσαλονίκης, Ευφραίμ Κυριζίδης.
Για την «αυτονόητη» σημασία του Enter -Value, που αφορά σε ένα «ελκυστικό» προϊόν, μίλησε ο Α΄ αντιπρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου του Εμποροβιομηχανικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης (ΕΒΕΘ), Μανώλης Βλαχογιάννης, σημειώνοντας ότι έργα σαν αυτό που που υλοποιήθηκε με επικεφαλής τον Εμπορικό Σύλλογο Θεσσαλονίκης, δίνουν σημαντικές ευκαιρίες στους επαγγελματίες να επωφεληθούν από τη δικτύωση που επιτυγχάνεται, ενισχύουν τις συνεργασίες και ενδυναμώνουν τους οργανισμούς και φορείς που συμμετέχουν σε αυτά.
Τη δυσκολία που ενέχει η διαδικασία του να αποδείξει κάποιος ότι έργα σαν το Enter- Value έχουν μεγάλη σημασία και αξία, υπογράμμισε από την πλευρά της η εκπρόσωπος του Συνδέσμου Συμβούλων Επιχειρήσεων, Αναστασία Σταμάτη, προσθέτοντας ότι θα πρέπει να να καταστεί σαφές ότι συμβάλλουν σημαντικά και άκρως θετικά, σε διάφορα πεδία.
Κύρια επιδίωξη στο πλαίσιο της υλοποίησης του έργου, ήταν η αποτελεσματική αποτύπωση της αξίας στις τελικές αγορές, προκειμένου να προκύψουν μεγαλύτερα κέρδη και να δημιουργηθούν αμοιβαία αποδεκτά αποτελέσματα για όλες τις επιχειρήσεις που εμπλέκονται στην αλυσίδα αξίας από την παραγωγή έως την κατανάλωση και τη διάθεση. Σε αυτό το πλαίσιο, το «Enter-Value» προσπάθησε να διατηρήσει τις τρέχουσες θέσεις εργασίας αλλά και να δημιουργήσει νέες. Επιπλέον, μέσω της υλοποίησης του έργου -μεταξύ άλλων- 220 επιχειρηματίες θα λάβουν υποστήριξη και θα συμμετέχουν στο πρόγραμμα του ολιστικού μηχανισμού υποστήριξης επιχειρήσεων, 200 εκπρόσωποι εταιρειών θα επισκεφθούν την εικονική πλατφόρμα προσομοίωσης επιχειρήσεων και 15 επιχειρηματίες θα αναπτύξουν το δικό τους επιχειρηματικό σχέδιο.

Ελ. Αλ.

Ολοκλήρωση του διασυνοριακού Έργου ENTER-VALUE με τη διοργάνωση Τελικού Συνεδρίου

Τελικό Συνέδριο παρουσίασης των αποτελεσμάτων του Έργου ENTER-VALUE διοργανώνει ο Εμπορικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης, ως επικεφαλής Δικαιούχος του έργου, την Παρασκευή 22 Σεπτεμβρίου 2023 και ώρα 10:00, στο περίπτερο του Εμπορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, εντός της ΔΕΘ, Τομέας Β12 (μπροστά από το Παλέ ντε Σπορ και έναντι του περιπτέρου 8).

Το Συνέδριο θα πραγματοποιηθεί με τη συμμετοχή αμφότερων των Ελλήνων και των Βούλγαρων Δικαιούχων που συναποτελούν το εταιρικό σχήμα (ΕΣΘ, Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία Βυζαντινή Θεσσαλονίκη, Eco Nevrokop, ECONOMIC DEVELOPMENT AGENCY HIGH WEST RODOPI) καθώς και εκπροσώπων φορέων της πόλης, αυτοδιοικητικών, ανώτατων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων, κ.ά.

Το έργο ENTERVALUE, το οποίο υλοποιείται στο πλαίσιο του Διασυνοριακού Προγράμματος Συνεργασίας Interreg VA ‘’Ελλάδα – Βουλγαρία 2014-2020’’, αποσκοπεί στην ενίσχυση της επιχειρηματικότητας και αειφόρου ανάπτυξης της διασυνοριακής περιοχής των δύο χωρών, μέσω της δημιουργίας ενός Ολιστικού Μηχανισμού Υποστήριξης Επιχειρήσεων και της εφαρμογής νέας Στρατηγικής Αλυσίδας Αξίας μεταξύ του τουρισμού, του λιανικού εμπορίου και της δημιουργικής οικονομίας.

Το Συνέδριο θα ολοκληρωθεί με την παράθεση light lunch, στον χώρο της εκδήλωσης. Επισημαίνεται ότι για τους συμμετέχοντες στο Συνέδριο, θα διατίθεται δωρεάν χώρος στάθμευσης εντός της ΔΕΘ-HELEXPO.