Η πυρκαγιά στον Έβρο: Μία τεραστίων διαστάσεων φωτιά, όχι μόνο για τα δεδομένα της Ελλάδας, αλλά για ολόκληρη την Ευρασία.

1844
Γράφει ο Παύλος Γεωργιάδης
Τετάρτη 23 Αυγούστου 16:00
Η πυρκαγιά στον Έβρο έχει κάψει 380.000 στρέμματα μέσα σε τέσσερις ημέρες. Πρόκειται για μία τεραστίων διαστάσεων φωτιά, όχι μόνο για τα δεδομένα της Ελλάδας, αλλά για ολόκληρη την Ευρασία. Ο πρώτος χάρτης δείχνει ότι ούτε στις εμπόλεμες ζώνες της Ουκρανίας, ούτε στη Μέση Ανατολή δεν εμφανίζεται τόσο μεγάλη, ενιαία ουλή (burn scar) από φωτιά.
Στον δεύτερο χάρτη από το Beyond EO Centre NOA εμφανίζεται η φωτιά του 2023 (κίτρινες, πορτοκαλί και κόκκινες εστίες), σε σχέση με την πυρκαγιά του 2022 στο Δάσος της Δαδιάς (μαύρο). Η απεικόνιση αυτή αφορά δεδομένα σήμερα τα μεσάνυχτα. Μιλάμε πλέον για μία πολλαπλών διαστάσεων ουλή στη βλάστηση της προστατευόμενης περιοχής.
Καθώς η #φωτιά κινείται από τη θάλασσα προς τα ΒΔ, καίγοντας δασικές αραιοκατοικημένες περιοχές, δημιουργούνται μικρής κλίμακας αναζωπυρώσεις στις ήδη καμένες εκτάσεις. Ευτυχώς, αυτές εντοπίζονται και αντιμετωπίζονται γρήγορα, είτε από τις δυνάμεις κατάσβεσης, είτε από αγρότες που καταβρέχουν τις εστίες με τα μηχανήματα τους.
Από σήμερα το απόγευμα, έως την Κυριακή, αναμένονται σαφώς ηπιότεροι ΒΑ άνεμοι. Αυτό είναι ένα ακόμη παράθυρο ευκαιρίας για να σβήσουν τα βόρεια μέτωπα που κατεβαίνουν από το δάσος της Δαδιάς. Κάτι τέτοιο θα μειώσει αισθητά το θερμικό φορτίο που δυσχεραίνει το έργο της κατάσβεσης στα νότια του νομού Έβρου.
Κουράγιο στις δυνάμεις κατάσβεσης, ψυχραιμία και σύνεση σε όσους επιχειρούν να γυρίσουν για να ελέγξουν την επίδραση της πυρκαγιάς στις περιουσίες τους.