Σιτηρά: Η Ρωσία ενημέρωσε τον IMO για την αποχώρηση από τη συμφωνία – Μπαράζ αντιδράσεων

11012
The Joint Coordination Centre officials are seen onboard Sierra Leone-flagged cargo ship Razoni, carrying Ukrainian grain, during an inspection in the Black Sea off Kilyos, near Istanbul, Turkey August 3, 2022. Turkish Defence Ministry/Handout via REUTERS ATTENTION EDITORS - THIS PICTURE WAS PROVIDED BY A THIRD PARTY. NO RESALES. NO ARCHIVES.

Στην πράξη περνά η Μόσχα μετά την απόφασή της να αποσυρθεί από τη συμφωνία για τα σιτηρά της Μαύρης Θάλασσας, ενημερώνοντας τον Διεθνή Ναυτιλιακό Οργανισμό

Στην πράξη περνά η Μόσχα, μετά την απόφασή της να αποσυρθεί από τη συμφωνία για τα σιτηρά της Μαύρης Θάλασσας. Το Κρεμλίνο ενημέρωσε τον ναυτιλιακό οργανισμό του ΟΗΕ, τον Διεθνή Ναυτιλιακό Οργανισμό (IMO), ότι «ανακαλούνται από τη ρωσική πλευρά οι εγγυήσεις για την ασφάλεια της ναυσιπλοΐας, οι οποίες είχαν εκδοθεί».

Στην επιστολή υπογραμμίζεται ότι «θα ληφθούν προληπτικές απαραίτητες ενέργειες και μέτρα αντίδρασης για την εξουδετέρωση απειλών που θέτει το καθεστώς του Κιέβου στην περιοχή, με δεδομένες τις συνεχιζόμενες ένοπλες προκλήσεις και τις απόπειρες επίθεσης σε ρωσικούς στρατιωτικούς και μη στρατιωτικούς στόχους».

Ρωσία: Αποχωρεί από τη συμφωνία για τα σιτηρά

Παράλληλα, ένας Ρώσος υψηλόβαθμος αξιωματούχος στον ΟΗΕ, σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων TASS, δήλωσε ότι η απόφαση της Ρωσίας να μην παρατείνει τη συμφωνία είναι οριστική και δεν προγραμματίζεται να λάβουν χώρα νέες συνομιλίες.

«Πράξη σκληρότητας»

Σχολιάζοντας την απόφαση της Ρωσίας η πρέσβειρα των ΗΠΑ στα Ηνωμένα Έθνη, Λίντα Τόμας- Γκρίνφιλντ, έκανε λόγο για μια «πράξη σκληρότητας».

«Η Ρωσία κατάφερε ένα ακόμη πλήγμα στους πιο ευάλωτους του κόσμου, αυτή τη φορά αναστέλλοντας τη συμμετοχή της στην συμφωνία της Μαύρης Θάλασσας για τα σιτηρά. Πρόκειται πραγματικά για άλλη μια πράξη σκληρότητας», δήλωσε στους δημοσιογράφους.

Ο πρέσβης της Κίνας στα Ηνωμένα Έθνη Ζανγκ Τζουν εξέφρασε την ελπίδα ότι όλα τα μέρη που εμπλέκονται θα μπορέσουν να βρουν μια διέξοδο προς τα εμπρός, αναφέροντας ειδικά ότι η Ρωσία έχει ανησυχίες.

«Εξακολουθούμε να ελπίζουμε ότι, ξέρετε, δεχόμενοι τις ανησυχίες όλων των μερών τότε μπορούμε να βρούμε μια λύση-πακέτο», δήλωσε ο Ζανγκ στους δημοσιογράφους.

«Θα βλάψει εκατομμύρια ανθρώπους»

Η αναστολή από την Ρωσία της συμφωνίας της Μαύρης Θάλασσας που επέτρεπε τις εξαγωγές σιτηρών από την Ουκρανία «θα επιδεινώσει την επισιτιστική ασφάλεια και θα βλάψει εκατομμύρια» ανθρώπους, ανέφερε σήμερα ο Λευκός Οίκος.

«Καλούμε την κυβέρνησης της Ρωσίας να αναστείλει άμεσα την απόφασή της» ανέφερε ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου Ασφαλείας του Λευκού Οίκου,  Άνταμ Χόντζ, σε δήλωσή του.

«Το Κρεμλίνο χρησιμοποιεί τα τρόφιμα ως όπλο»

Η Ρωσία οφείλει να ανανεώσει την Πρωτοβουλία της Μαύρης Θάλασσας για τα Σιτηρά (BSGI) και να δεσμευτεί για την πλήρη εφαρμογή της, δήλωσε από την πλευρά του ένας εκπρόσωπος του βρετανικού υπουργείου Εξωτερικών.

«Εξωθώντας μονομερώς στην κατάρρευση της BSGI, η Ρωσία χρησιμοποιεί τα τρόφιμα ως όπλο και εμποδίζει τα σιτηρά να φτάσουν σε αυτούς που τα χρειάζονται περισσότερο», ανέφερε ο εκπρόσωπος του βρετανικού ΥΠΕΞ σε ανακοίνωσή του.

«Το Ηνωμένο Βασίλειο καταδικάζει την κραυγαλέα προσπάθεια της Ρωσίας να βλάψει τους πιο ευάλωτους ως μέρος του παράνομου πολέμου της. Η Ρωσία πρέπει να ανανεώσει την BSGI και να δεσμευτεί για την πλήρη εφαρμογή της», συμπλήρωσε ο Βρετανός αξιωματούχος.

Ο Ζελένσκι

Από την πλευρά του, ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε ότι το Κίεβο είναι έτοιμο να συνεχίσει τις εξαγωγές σιτηρών μέσω της Μαύρης Θάλασσας παρά την ανακοίνωση της Μόσχας για το «ντε φάκτο» τέλος της συμφωνίας που επέτρεπε τις εξαγωγές.

«Ακόμη και χωρίς τη Ρωσική Ομοσπονδία, πρέπει να γίνει ό,τι είναι δυνατόν για να μπορέσουμε να χρησιμοποιήσουμε αυτόν τον διάδρομο (για εξαγωγές) της Μαύρης Θάλασσας. Δεν φοβόμαστε», ανέφερε ο Ζελένσκι, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο Τύπου της ουκρανικής προεδρίας, Σέρχι Νικιφόροφ, μετά την παύση της συμμετοχής της Ρωσίας στη συμφωνία εξαγωγής σιτηρών.

«Μας προσέγγισαν εταιρείες, πλοιοκτήτες. Είπαν ότι είναι έτοιμοι, αν η Ουκρανία τους επιτρέπει να φύγουν και η Τουρκία συνεχίσει να τους αφήνει να περάσουν, τότε όλοι είναι έτοιμοι να συνεχίσουν να προμηθεύουν σιτηρά».

Σιτηρά: Η Ρωσία ενημέρωσε τον IMO για την αποχώρηση από τη συμφωνία – Μπαράζ αντιδράσεων