Νέα ασφάλιστρα ΕΛΓΑ το 2024 και ρετουσάρισμα για ψηφιακές εκτιμήσεις

760

Πέτρος Γκόγκος

Με νέες πρακτικές και πολύ πιθανό µε αλλαγµένες εισφορές αναµένεται ότι θα λειτουργήσει ο ΕΛΓΑ από το 2024 και εφεξής, µε τη µεταρρύθµιση του Οργανισµού Γεωργικών Ασφαλίσεων να αποτελεί το πρώτο νοµοσχέδιο που θα καταθέσει το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης προς ψήφιση στη Βουλή µέσα στο φθινόπωρο του 2023.

Αυτό εξήγγειλε ο υπουργός Λευτέρης Αυγενάκης µετά την επίσκεψή του στον ΕΛΓΑ την Τετάρτη 12 Ιουλίου, ενώ πληροφορίες θέλουν τη µεταρρύθµιση του ΕΛΓΑ να φέρνει κάλυψη και για περισσότερα ζηµιογόνα αίτια εκτός από ακριβότερα ασφάλιστρα σε καλλιέργειες που σταθερά απορροφούν τον µεγαλύτερο όγκο του ταµειακού διαθέσιµου.

 

Η λογική πάνω στην οποία θα στηθούν οι νέοι «τιµοκατάλογοι» του ΕΛΓΑ, κατά πάσα πιθανότητα θα αντλείται από τη σχετική µελέτη της Παγκόσµιας Τράπεζας, µε πηγή από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης να σχολιάζει στην Agrenda ότι «είναι µια µελέτη που στοίχησε αρκετά και θα πρέπει να αξιοποιηθεί». Σύµφωνα µε αυτήν, καλλιέργειες, κυρίως δενδρώδης, θα βρεθούν µε πιο υψηλά ασφάλιστρα, αλλά και µε µια µεγαλύτερη κάλυψη ως προς τα ζηµιογόνα αίτια. «∆εν γίνεται µετά από την εµπειρία αυτής της βροχερής άνοιξης, να µένουν εκτός πλαισίου ΕΛΓΑ ζηµιές από έντονες βροχοπτώσεις» σχολιάζει η ίδια πηγή.

Από την άλλη, είναι πολύ πιθανό αρκετές από τις αροτραίες καλλιέργειες να δουν αναλογικές µειώσεις ως προς τα ασφάλιστρα, µε ζητούµενο πάντως στη δεδοµένη συγκυρία, να µην περιοριστούν οι ταµειακές ροές του ΕΛΓΑ, ο οποίος την τελευταία τριετία χρειάστηκε σε αρκετές περιπτώσεις την συνδροµή του υπουργείου Οικονοµικών.

Παράλληλα αναµένεται ότι θα αλλάξει και ο τρόπος των αξιολογήσεων των ζηµιών, κάτι στο οποίο στάθηκε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Λευτέρης Αυγενάκης κατά την τοποθέτησή του στις προγραµµατικές δηλώσεις της Κυβέρνησης στη Βουλή την περασµένη εβδοµάδα. Αν και η ψηφιοποίηση της όλης διαδικασίας είναι κάτι το οποίο είχε ακουστεί και στο παρελθόν, χωρίς όµως να υπάρξει κάποια εξέλιξη, ο υφυπουργός ∆ιονύσης Σταµενίτης, ο οποίος θα αναλάβει και την επίβλεψη του εν λόγω χαρτοφυλακίου, σχολίασε στην Agrenda ότι «τώρα είµαστε έτοιµοι και θα γίνει» χωρίς µάλιστα να αποκλείει ότι από το 2024 οι εκτιµήσεις των ζηµιών θα γίνονται µε έναν πιο σύντοµο και αυτοµατοποιηµένο τρόπο.

Η ψηφιοποίηση των υπηρεσιών του ΕΛΓΑ, αφορά σε ένα έργο, προϋπολογισµού ύψους 2,5 εκατ. ευρώ, που µεταξύ άλλων θα επιτρέψει στον γεωπόνο – εκτιµητή «να ολοκληρώνει µε διαφάνεια και ταχύτητα την αξιολόγηση της ζηµίας στο κτήµα του παραγωγού µε τον φορητό του υπολογιστή, να καταγράφει και να ενηµερώνει τον ΕΛΓΑ επί τόπου και να προϋπολογίζει την έκταση της ζηµίας και το ύψος της οφειλόµενης αποζηµίωσης, ώστε να έχει ο παραγωγός πλήρη και ξεκάθαρη γνώση της υπόθεσής του» είχε αναφέρει επί του θέµατος ο υπουργός Λευτέρης Αυγενάκης στη Βουλή.

https://www.agronews.gr/thesmika/207307/d2-nea-asfalistra-ston-elga-to-2024-kai-retousarisma-gia-psifiakes-ektimiseis/?fbclid=IwAR0Sau8ghWtYSb5h9ZoWHBtEhypoLNZJZHtlYK1a9ff79Km6bd1OE5-iBVU