Greedflation: Τι είναι ο πληθωρισμός της απληστίας

531
Πληθωρισμός απληστίας λέγεται και είναι εδώ…
Σχετική έρευνα του ΔΝΤ διαπιστώνει ότι ο πληθωρισμός της Ευρωζώνης από τις αρχές του 2022 οφείλεται κατά 45% στα υψηλότερα επιχειρηματικά κέρδη, κατά 40% στις τιμές εισαγωγών και κατά μόλις 25% στην αύξηση των μισθών. Το φαινόμενο έχει χαρακτηριστεί ως «greedflation» και θέτει νέα διλήμματα στην αντιμετώπισή του.
14% σωρευτικά η αύξηση του πληθωρισμού από τον Ιούνιο του 2021 μέχρι σήμερα. Ενδεικτικά από τον Ιούνιο του 2022 μέχρι σήμερα καταγράφονται ανατιμήσεις 13% σε αναψυκτικά/νερό, 14% στα λαχανικά, 15% στα γαλακτοκομικά, 14% στα λάδια και 9,5% στα δημητριακά.
Παράλληλα υπάρχουν αυξήσεις 18,8% στα φαρμακευτικά προϊόντα.
Την ίδια ώρα 5.5 δισ. «απρόσμενα» κέρδη οι τράπεζες, περίπου 4 δισ. το κράτος κυρίως από τους έμμεσους φόρους λόγω αυξήσεων, 4.5 δισ. οι πάροχοι ενέργειας και κοντά 3 δισ. τα δύο διυλιστήρια της χώρας. Τα σούπερ μάρκετ το πρώτο τετράμηνο του 2023 ενίσχυσαν τις πωλήσεις τους κατά 7,6% στα 3,736 δισ. ευρώ από 3,471 δισ. ευρώ που ήταν το αντίστοιχο διάστημα έναν χρόνο πριν. Μιλάμε για απόλυτα νούμερα και όχι για αύξηση πωλήσεων εκεί υπήρξε μείωση.
Κάποιοι κερδίζουν λοιπόν από πληθωρισμό και είναι εμφανές ποιοι. Και κάποιοι χάνουν και αυτοί είναι οι πολίτες. Την ίδια ώρα η παρέμβαση του κράτους εξαντλείται στα γνωστά pass για επικοινωνιακούς και μόνο λόγους. Η αγορά είναι στη γνωστή λογική της αυτορύθμισης σε ένα κράτος όπως η Ελλάδα με ανύπαρκτους ελεγκτικούς μηχανισμούς, απίστευτες καθυστερήσεις στους ρυθμούς απόδοσης Δικαιοσύνης, με φοροδιαφυγή που σπάει κόκαλα (μέχρι και ο Στουρνάρας αγανάκτησε) και προκλητική εύνοια των ισχυρών.
Με αυτήν την κατάσταση επί σειρά ετών και την απουσία εναλλακτικής η κοινωνία έχει μπει σε mood «ο σώζον ευατόν σωθήτω».