«Κλείδωσε» η συνάντηση Μητσοτάκη- Ερντογάν στις 12 Ιουλίου

12720

Η προηγούμενη συνάντηση των δύο ηγετών είχε γίνει στα μέσα Μαρτίου του 2022

τις 12 Ιουλίου θα πραγματοποιηθεί η συνάντηση του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στο Βίλνιους της Λιθουανίας, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ, σύμφωνα με αξιόπιστες πηγές.

Πρόκειται για την πέμπτη, τετ α τετ, συνάντηση των δύο ηγετών τα τελευταία τέσσερα χρόνια, που κάθε άλλο παρά εύκολη πρέπει να θεωρείται, αν και ο Ερντογάν μετά την επανεκλογή του έχει ρίξει τους τόνους στα ελληνοτουρκικά.

Η προηγούμενη συνάντηση των δύο ηγετών είχε γίνει στα μέσα Μαρτίου του 2022, στα Θεραπειά, στο Βόσπορο, και στους 15 μήνες που μεσολάβησαν υπήρξαν ακόμη και προσωπικές επιθέσεις του Ερντογάν κατά του Έλληνα πρωθυπουργού.

Τον περασμένο Οκτώβριο είχε κατηγορήσει την Ελλάδα ότι «πνίγει ανθρώπους στο Αιγαίο και τη Μεσόγειο κι ο κόσμος δεν βγάζει άχνα». Πριν από έναν μήνα είχε επικρίνει τη χώρα μας ότι «συνεχίζει να εξοπλίζεται», αγνοώντας φυσικά τις προκλητικές παραβιάσεις της Άγκυρας στο Αιγαίο.

Ακόμη και αν Μητσοτάκης και Ερντογάν συμφωνήσουν στην επανεκκίνηση των διπλωματικών επαφών, όσο η Άγκυρα επιμένει για «γκρίζες ζώνες» στο Αιγαίο και διατηρεί το casus belli, το αδιέξοδο στις ελληνοτουρκικές σχέσεις θα συνεχίζεται. Είναι σαφές άλλωστε ότι η νεοοθωμανική, αναθεωρητική και επεκτατική εξωτερική πολιτική της Τουρκίας δεν έχει αλλάξει, παρά το «περιτύλιγμα» με το οποίο θα φροντίσει να την καλύψει και πάλι ο Ερντογάν.

«Κλείδωσε» η συνάντηση Μητσοτάκη- Ερντογάν στις 12 Ιουλίου