Το πείραμα του Benchmark – Ο κβαντικός υπολογιστής IBM πέρασε το ορόσημο υπολογισμού

721
Το πείραμα του Benchmark δείχνει ότι οι κβαντικοί υπολογιστές θα μπορούσαν να έχουν χρήσιμες εφαρμογές στον πραγματικό κόσμο μέσα σε δύο χρόνια. Ο κβαντικός υπολογιστής IBM πέρασε το ορόσημο υπολογισμού.
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν και ο Διευθύνων Σύμβουλος της IBM Άρβινντ Κρίσνα εξετάζουν έναν κβαντικό υπολογιστή στις εγκαταστάσεις της εταιρείας στο Poughkeepsie της Νέας Υόρκης. Πίστωση: Mandel Ngan/AFP μέσω Getty
Πριν από τέσσερα χρόνια, οι φυσικοί της Google ισχυρίστηκαν ότι ο κβαντικός υπολογιστής τους ξεπέρασε τις κλασικές μηχανές σε έναν εξειδικευμένο υπολογισμό χωρίς πρακτικές εφαρμογές. Τώρα οι ομόλογοί τους στην IBM λένε ότι έχουν στοιχεία ότι οι κβαντικοί υπολογιστές θα νικήσουν σύντομα τους συνηθισμένους υπολογιστές σε χρήσιμες εργασίες, όπως ο υπολογισμός των ιδιοτήτων των υλικών ή οι αλληλεπιδράσεις στοιχειωδών σωματιδίων.
Σε ένα πείραμα απόδειξης της αρχής που περιγράφεται στο Nature στις 14 Ιουνίου 2023 , οι ερευνητές προσομοίωσαν τη συμπεριφορά ενός μαγνητικού υλικού στον κβαντικό επεξεργαστή Eagle της IBM. Κυρίως, κατάφεραν να δουλέψουν γύρω από τον κβαντικό θόρυβο – το κύριο εμπόδιο για αυτήν την τεχνολογία επειδή εισάγει σφάλματα στους υπολογισμούς – για να λάβουν αξιόπιστα αποτελέσματα.
Οι τεχνικές τους «μετριασμού σφαλμάτων» επέτρεψαν στην ομάδα να κάνει κβαντικούς υπολογισμούς «σε μια κλίμακα όπου οι κλασικοί υπολογιστές θα δυσκολεύονται», λέει η Katie Pizzolato, επικεφαλής της ομάδας κβαντικής θεωρίας της IBM στο Yorktown Heights της Νέας Υόρκης.