Ναυάγιο στην Πύλο: Πληροφορίες για πάνω από 500 επιβαίνοντες στο σκάφος, φόβοι για εκατοντάδες νεκρούς

12539

Σε ανείπωτη τραγωδία εξελίσσεται το ναυάγιο που έγινε σήμερα (14.06.2023) ανοιχτά της Πύλου, καθώς το Λιμενικό Σώμα έχει ως τώρα ανασύρει τουλάχιστον 59 πτώματα από τη θάλασσα.

Νωρίτερα σήμερα σήμανε συναγερμός στο Λιμενικό Σώμα για το ναυάγιο, όταν έγινε γνωστό ότι το αλιευτικό σκάφος γεμάτο μετανάστες, το οποίο είχε ξεκινήσει από τη Λιβύη, ανετράπη σε διεθνή ύδατα στη θαλάσσια περιοχή νοτιοδυτικά της Πύλου.

Δυστυχώς, πληροφορίες αναφέρουν ότι υπάρχουν φόβοι για πάνω από 500 επιβαίνοντες κι εκατοντάδες νεκρούς.

Στη μεγάλη επιχείρηση έρευνας και διάσωσης, η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη, έχουν περισυλλεγεί ζωντανοί 104 άνθρωποι 47 ναυτικά μίλια νοτιοδυτικά της Πύλου.

Το αλιευτικό σκάφος είχε αποπλεύσει από το Τομπρούκ (Λιβύη) με προορισμό την Ιταλία.

Οι ελληνικές Αρχές ειδοποιήθηκαν από τις ιταλικές περί τις 02:30 τα ξημερώματα και τέθηκαν σ’ επιφυλακή τα νοσοκομεία της Τρίπολης, της Καλαμάτας, της Κυπαρισσίας και της Σπάρτης.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε επικοινωνία με τον Ιωάννη Σαρμά για την τραγωδία, ενώ αναβλήθηκε η προεκλογική συγκέντρωση της ΝΔ στην Πάτρα. 

Προς το παρόν, οι διασωθέντες οδηγούνται στο νοσοκομείο της Καλαμάτας, όπου έχει στηθεί μεγάλη επιχείρηση προετοιμασίας των χώρων του, ώστε να μπορέσει να υποδεχτεί έναν τόσο μεγάλο αριθμό ανθρώπων.

Τέσσερις από του μετανάστες διακομίστηκαν με Super Puma στο νοσοκομείο της Καλαμάτας, όπου διαπιστώθηκε πως είναι καλά στην υγεία τους.

Στο σημείο των ερευνών επιχειρούν δύο περιπολικά σκάφη, ένα ναυαγοσωστικό του Λιμενικού Σώματος, μία φρεγάτα του Πολεμικού Ναυτικού, επτά παραπλέοντα πλοία, ένα ελικόπτερο του Πολεμικού Ναυτικού και ένα μη επανδρωμένο αεροσκάφος.

Στο λιμάνι της Καλαμάτας, όπου διακομίζονται όλοι οι διασωθέντες, έχει οργανωθεί υποδοχή σε συνεργασία με τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας.

Επί τόπου επιχειρούν 15 ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ, από την ευρύτερη περιοχή της Μεσσηνίας, ένα ασθενοφόρο που έφτασε εκεί από την Αθήνα, καθώς και δυο οχήματα του τμήματος Ιατρικής Καταστροφών του ΕΚΑΒ, το οποία έφτασαν εκεί επίσης από την πρωτεύουσα. Τα τελευταία φέρουν υγειονομικό υλικό (ακόμη και φορεία) για πολύ μεγάλο αριθμό ατόμων.

Οι διασώστες που επιχειρούν στο σημείο είναι 45, ενώ στο ΕΚΑΒ έχουν ανακληθεί όλες οι άδειες.

 

Τραγωδία από το ναυάγιο στην Πύλο: 59 τα πτώματα που έχουν ανασυρθεί – Φόβοι για πάνω από 500 επιβαίνοντες κι εκατοντάδες νεκρούς