ΣΤΗ ΓΙΟΡΤΗ ΤΩΝ ΡΟΔΩΝ

779

ΕΝΟΡΙΑ ΜΑΝΗΣ

Περιηγητική και προσκυνηματική εκδρομή διοργάνωσε η ενορίας μας, στα πλαίσια των ετήσιων πολιτιστικών και θρησκευτικών εκδηλώσεων της “Γιορτής των Ρόδων”, που έλαβαν χώρα στην πόλη Καζανλούκ της γειτονικής Βουλγαρίας.

Η εκδρομή έγινε με αφορμή την επιστροφή της Ιεράς Εικόνος της Θεοτόκου “Ρόδον το Αμάραντον”, που φιλοτεχνήθηκε προ ετών από την Εβρίτισσα αγιογράφο κ. Σοφία Παπάζογλου, και φυλάσσεται  στον Ιερό μας Ναό προς μόνιμο και διηνεκή αγιασμό των πιστών της Μάνης και των ευλαβών προσκυνητών της ευρύτερης περιοχής.

Την Παρασκευή προ της Πεντηκοστής, κατόπιν ευγενικής προσκλήσεως του Σεβ. Μητροπολίτου Στάρα Ζαγοράς κ.κ. Κυπριανού, ο Σεβ. Μητροπολίτης μας κ.κ. Δαμασκηνός οδήγησε την Ιερά μας Εικόνα για προσκύνημα, με αφορμή την γιορτή των ρόδων, στον Ιερό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου Καζανλούκ, όπου και χοροστάτησε στην ακολουθία του Εσπερινού, συμπροσευχομένων, του Σεβ. Μητροπολίτου Ανδριανουπόλεως κ.κ. Αμφιλοχίου και  του οικείου Ποιμενάρχου.

Η εικών της Υπεραγίας Θεοτόκου, παρέμεινε μέχρι και το πέρας των εορταστικών εκδηλώσεων, την Τρίτη μετά την εορτή της Πεντηκοστής.

Οι εκδρομείς, από τη Μάνη και το Διδυμότειχο, επισκέφθηκαν και προσκύνησαν πρώτα στον ως άνω Ιερό Ναό, για να παραλάβουν την Εικόνα της Παναγίας, συνοδευόμενοι από τον Γενικό Αρχιερατικό Επίτροπο της Ιεράς μας Μητροπόλεως, Διδυμοτείχου, Ορεστιάδος και Σουφλίου, Πρωτ. Κωνσταντίνο Σουργουτσίδη και τον εφημέριο τους.

Στη συνέχεια επισκέφθηκαν το Μουσείο των Ρόδων και έπειτα είχαν ελεύθερο χρόνο για μια βόλτα στην πανέμορφη πόλη του Καζανλούκ.

Τις απογευματινές ώρες επισκέφθηκαν την ιστορική Μονή της του Χριστού Γεννήσεως στο όρος Σίπκα, όπου έγιναν δεκτοί και ξεναγήθηκαν από τον Ηγούμενο της Ιεράς Μονής π. Παγκράτιο Γκούζοφ. Στο ιστορικό και επιβλητικό αυτό μνημείο της περιοχής, εκτός των πέντε τρούλων όπου σκεπάζονται από φύλλα χρυσού, βρίσκεται και μια από τις μεγαλύτερες καμπάνες της Βουλγαρίας, βάρους 12,5 τόνων. Ακόμη υπάρχουν κατακόμβες όπου φυλάσσονται κάποια από τα λείψανα των 22.000 στρατιωτών του Ρωσσο-Τουρκικού πολέμου.

Καθ’ όλη την διάρκεια της περιήγησης, τους εκδρομείς, συνόδευε ο Ιεροδιάκονος του Ιερού Ναού Κοιμήσεως Θεοτόκου Καζανλούκ, π. Δημήτριος.

Τέλος οι εκδρομείς, πριν την επιστροφή τους στη Μάνη, επισκέφθηκαν την πόλη της Στάρα Ζαγόρα.

https://www.enoriamanis.com/%CE%A7%CF%81%CE%BF%CE%BD%CE%B9%CE%BA%CE%AC/%CE%A3%CF%84%CE%B7-%CE%93%CE%B9%CE%BF%CF%81%CF%84%CE%AE-%CF%84%CF%89%CE%BD-%CE%A1%CF%8C%CE%B4%CF%89%CE%BD?c=%CE%A7%CF%81%CE%BF%CE%BD%CE%B9%CE%BA%CE%AC-2023&fbclid=IwAR2Y2ZQl1UlKDpULiBiwzVq1qxnZf16Ie4BHBopO2uSTggaomJyJhoSHJMY