Εξαγωγική εταιρεία ετοιμάζει η Εθνική Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών (ΕΘ.Ε.Α.Σ)

914

Οι συνεταιρισμοί που μπαίνουν στην Ελληνικές Συνεταιριστικές Εξαγωγές Α.Ε. της ΕΘΕΑΣ

Το φθινόπωρο θα είναι έτοιμη η εταιρεία Ελληνικές Συνεταιριστικές Εξαγωγές Α.Ε. (Cooperative Greek Exports), που θα συσταθεί από τους μεγαλύτερους συνεταιρισμούς της χώρας.

Στο σχήμα σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο της ΕΘΕΑΣ που είναι ο ιδρυτικός φορέας, θα συμμετάσχουν ο Συνεταιρισμός «Πίνδος», η ΕΑΣ Αργολίδας, ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Βέροιας – Venus Growers, ο Συνεταιρισμός Καλαβρύτων, η ΕΑΣ Καβάλας, η Παναιγιάλειος Ένωση Συνεταιρισμών, η ΕΑΣ Αγρινίου, ο ΑΣΕΠΟΠ Βελβεντού, η ΕΒΟΛ, ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Ζαγοράς – Ζαγορίν και ο Συνεταιρισμός Μαστιχοπαραγωγών Χίου.

Μετοχικό κεφάλαιο 500.000 ευρώ

Η Ernst & Young έχει αναλάβει να εκπονήσει χρηματοοικονομική μελέτη για τη σύσταση της νέας εταιρείας, το μετοχικό κεφάλαιο της οποίας θα ανέρχεται στις 500.000 ευρώ. Στόχος της νέας εταιρείας είναι η προώθηση των συνεταιριστικών προϊόντων στο εξωτερικό στα πρότυπα αντίστοιχων συνεταιρισμών του εξωτερικού όπως είναι η ισπανική Anecoop, στην οποία συμμετέχουν 73 συνεταιρισμοί.

Παράλληλα η ΕΥ θα παρέχει συμβουλευτικές υπηρεσίες και νομική υποστήριξη.

Στο πλαίσιο υλοποίησης της εν λόγω σύμβασης πραγματοποιήθηκε συνάντηση το μεσημέρι της Πέμπτης (25/05) στα γραφεία της οργάνωσης με στελέχη της εταιρείας, όπου παρουσιάστηκαν οι ενέργειες, που έχουν υλοποιηθεί μέχρι σήμερα και καθορίστηκαν με λεπτομέρεια οι βασικοί άξονες της μελέτης, ορίστηκε ένα σαφές χρονοδιάγραμμα για την ολοκλήρωσή της και παρουσιάστηκε η ομάδα εργασίας, η οποία θα υλοποιήσει το ανωτέρω έργο.

Σύμφωνα με το σχεδιασμό η Ernst & Young θα προχωρήσει σε:

–  Χαρτογράφηση της διεθνούς αγοράς και στη μελέτη αντίστοιχων εμπορικών εταιρειών που ήδη λειτουργούν σε άλλες χώρες, όπως για παράδειγμα σε Ισπανία, Ιταλία, Δανία, Ολλανδία, Η.Π.Α. κ.α.

–  Ανάλυση του μοντέλου των εν λόγω εταιρειών.

–  Έρευνα σε διεθνείς βάσεις δεδομένων.

–  Πραγματοποίηση συνεντεύξεων με επιλεγμένα στελέχη αντίστοιχων εταιρειών

–  Ανάλυση βέλτιστων πρακτικών που μπορούν να εφαρμοστούν στην ελληνική πραγματικότητα.

Παράλληλα, οι συνεταιρισμοί θα ενώσουν τις δυνάμεις τους, δημιουργώντας οικονομίες κλίμακος και καλάθι προϊόντων για να αυξήσουν την ανταγωνιστικότητα των ελληνικών προϊόντων στη διεθνή αγορά και τη διείσδυση σε νέες αγορές και αγορές ενδιαφέροντος.

Εκτός από τα μεγαλύτερα συνεταιριστικά σχήματα, θα έχουν δυνατότητα να εισέρχονται μετοχικά στην εν λόγω εταιρεία και μικρότεροι συνεταιρισμοί με υποχρέωση καταβολής από 5.000 έως και 30.000 ευρώ έναντι απόκτησης ποσοστού επί του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας, ανάλογα με το ποσό που επιθυμεί να διαθέσει έκαστος εξ αυτών. Για όσους από τους μικρότερους συνεταιρισμούς δεν επιθυμούν να συμμετάσχουν μετοχικά, θα μπορούν να αντισυμβάλλονται με την εταιρεία, υπογράφοντας σχετική σύμβαση από την οποία θα απορρέουν και ρήτρες κατοχύρωσης των συμφερόντων των δύο πλευρών.

Τα προϊόντα που θα μπουν στο κοινό καλάθι

Τα πρώτα προϊόντα που θα ξεκινήσουν να προωθούνται, θα είναι εκείνα που παρουσιάζουν αντοχή κατά τη μεταφορά τους όπως το ακτινίδιο, το ελαιόλαδο, η σταφίδα, το μήλο, τα εσπεριδοειδή, τα κάστανα, η ελιά όπου θα προκύψει κοινό συνεταιριστικό καλάθι.

Η EY από την πλευρά της θα προχωρήσει σε χαρτογράφηση της διεθνούς αγοράς και σε μελέτη των αντίστοιχων σχημάτων σε Ισπανία και Ιταλία, σε ανάλυση του επιχειρηματικού μοντέλου των εταιρειών αυτών, σε ανάλυση των βέλτιστων πρακτικών που μπορούν να έχουν εφαρμογή στην εγχώρια πραγματικότητα καθώς και στην πραγματοποίηση συνεντεύξεων με στελέχη αντίστοιχων εταιρειών.

Με πληροφορίες agronews.gr