Βασίλης Τσολακίδης: Διπλάσιο ενεργειακό κόστος πληρώνει ο Έλληνας αγρότης από το μέσο όρο της Ευρώπης

565
Απόσπασμα μελέτης του Υποψηφίου βουλευτή Έβρου με τον ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ Βασίλη Τσολακίδη το 2020 για το ενεργειακό κόστος των αγροτών με έμφαση τον Έβρο.
ΕΝΕΡΓΕΙΑ / ΚΑΥΣΙΜΑ:
Διπλάσιο ενεργειακό κόστος πληρώνει ο Έλληνας αγρότης
από το μέσο όρο της Ευρώπης των 28.
Ο Έλληνας αγρότης/κτηνοτρόφος πληρώνει για ενέργεια συνολικά 1.200.000.000 ΕΥΡΩ το χρόνο (που αποτελεί το 23,8% του συνολικού κόστους των εισροών με 5,1 δίς Ευρώ).
Το 80% περίπου 1 δις ευρώ το χρόνο από αυτά είναι για υγρά καύσιμα (πετρέλαιο κίνησης και λιπαντικά), ενώ για Ηλεκτρική ενέργεια πληρώνει περίπου 200 εκ Ευρώ.
Η σύγκριση με την ΕΕ/28 είναι συντριπτική: Το αντίστοιχο κόστος ενέργειας είναι μόλις 12% των συνολικών εισροών, δηλαδή ο Έλληνας αγρότης επιβαρύνεται με το διπλάσιο κόστος ενέργειας (23,6%) σε σχέση με όλους τους άλλους ευρωπαίους αγρότες. Σε αυτό δεν συμπεριλαμβάνεται το κόστος διακίνησης και μεταφοράς.
Ιδιαίτερά ο Αγρότης του νομού Έβρου που ασχολείται κατεξοχήν με την εντατική καλλιέργεια της γης (και λιγότερο με την κτηνοτροφία/φρούτα και λαχανικά) βρίσκεται σε δραματικά δυσχερέστατη ανταγωνιστική θέση, αφού καταναλώνει σχεδόν αποκλειστικά το πανάκριβο πετρέλαιο κίνησης.
Και όλα αυτά την ώρα που η πρωτόγεννής παραγωγή μπορεί να δώσει προοπτική στον τόπο, στην απασχόληση, στην ευημερία. Στην Ελλάδα η αγροτική παραγωγή έχει σχεδόν διπλάσιο ποσοστό συμβολής στην εθνική ΑΠΑ (Ακαθάριστη Προστιθέμενη Αξία) από τον μέσο όρο της ΕΕ-28 και μεγαλύτερο όλων των μεσογειακών οικονομιών, συμπεριλαμβανομένης της Γαλλίας. Επίσης, η αξία των εξαγόμενων αγροτικών προϊόντων παρουσιάζει τα τελευταία χρόνια συνεχή αυξητική τάση, διατηρώντας μια δυναμική και προοπτικές ανάπτυξης που μπορούν να προσελκύουν το επιχειρηματικό και επενδυτικό ενδιαφέρον. Ταυτόχρονα το καθαρό αγροτικό εισόδημα παραμένει χαμηλό, πιεζόμενο συνεχώς από μείωση των τιμών παραγωγού σε συνδυασμό με την αύξηση των τιμών των εισροών της αγροτικής εκμετάλλευσης που οφείλεται κυρίως στο αδικαιολόγητα ακριβότερο πετρέλαιο κίνησης στην Ευρώπη.
(βλέπε παρακάτω απόσπασμα μελέτης για την ΕΝΕΡΓΕΙΑ-ΚΑΥΣΙΜΑ Βασίλης Τσολακίδης)
Συγκριτικά Συμπεράσματα με άλλες Ευρωπαϊκές χώρες :
1. Η Ελλάδα μαζί με την Ιταλία έχουν την ακριβότερη συνολική τελική τιμή στην Βενζίνη και στο Ντίζελ (Βενζ.1550- Ντίζ.1325 και Βενζ.1547-Ντιζ.1419Ε/1000Λ αντίστοιχα).
2. Η Ελλάδα μαζί με την Ιταλία έχουν την ακριβότερη τιμή (χωρίς φόρους, ΕΦΚ,ΦΠΑ) στην Βενζίνη 539 και 549 Ε/1000Λ
3. Η Ελλάδα μαζί με την Ιταλία έχουν την υψηλότερη φορολογία (ΕΦΚ)στη βενζίνη στην Ευρώπη 711 και 728 Ε/1000Λ αντίστοιχα
4. Η Ελλάδα έχει την ακριβότερη τιμή στο Ντίζελ (χωρίς φόρους, ΕΦΚ,ΦΠΑ) 648 Ε/1000Λ +100 Ε, ή +20% σε σχέση με όλες τις άλλες χώρες της Ευρώπης. Εδώ να σημειώσουμε ότι καταρρίπτεται και ο μύθος ότι οι υψηλές τιμές στα καύσιμα εξαρτώνται κατεξοχήν από την υπερβολική φορολογία. Το ντίζελ στην Ελλάδα έχει πολύ χαμηλό ΕΦΚ μόλις 410 Ε/1000Λ (Ιταλία 618 Ε/1000Λ) που είναι ο χαμηλότερος στην ΕΕ σε ποσοστό επί της λιανικής και παρόλα αυτά πωλείται με την υπερβολικά ακριβότερη τιμή στην ΕΕ, ακόμη μάλιστα ακριβότερη και από την βενζίνη κατά 110 Ε/1000Λ