Έρχεται το «ολιστικό» e-περιουσιολόγιο της εφορίας

665

Βάση δεδομένων με τα στοιχεία 9 εκατ. φορολογούμενων. Θα αξιοποιηθεί για αυτόματους ελέγχους και διασταυρώσεις. Πώς επηρεάζει τη ζωή μας

Όσοι φορολογούμενοι έχουν και ακίνητα είναι κάπως εξοικειωμένοι με το περιουσιολόγιο που βρίσκεται στην ηλεκτρονική πλατφόρμα της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ). Πάνω σε αυτή τη βάση θα στηθεί το “ολιστικό” e-περιουσιολόγιο της εφορίας που θα καλύψει όλα τα εισοδήματα και τα περιουσιακά στοιχεία των φορολογουμένων ούτως ώστε η ΑΑΔΕ να έχει μία ενιαία εικόνα για 9 εκατομμύρια φορολογούμενος και να μπορεί να πραγματοποιεί εύκολα ελέγχους και διασταυρώσεις.

Θα μπορεί δε να αξιοποιεί τα στοιχεία αυτά προς και από άλλες πλατφόρμες όπως το κτηματολόγιο, τα Δημοτολόγια, το χρηματιστήριο, τις τράπεζες και δημόσιους οργανισμούς, δηλαδή και όλες εκείνες τις βάσεις δεδομένων που αφορούν την κινητή και ακίνητη περιουσία των πολιτών.

Έτσι δημιουργείται μια τεράστια βάση δεδομένων που θα περιλαμβάνει τα πάντα. Από κατοικίες, οικόπεδα, αγροτεμάχια, αποθήκες, αυτοκίνητα και λοιπά οχήματα, σκάφη αναψυχής και αεροσκάφη μέχρι και έργα τέχνης, καταθέσεις σε τράπεζες, μετοχές, ομόλογα, έντοκα γραμμάτια, συμμετοχές σε πάσης μορφής επιχειρήσεις, εταιρικά μερίδια, μερίδια αμοιβαίων κεφαλαίων κ.λπ. Επίσης, με νομοθετική διάταξη ή ενδεχομένως με απόφαση του υπουργείου Οικονομικών και της ΑΑΔΕ θα προβλεφθεί και η δήλωση κρυπτονομισμάτων, ψηφιακών έργων τέχνης και γενικότερα όλα τα επενδυτικά τεχνολογικά προϊόντα που θα δημιουργηθούν εφεξής.

Η ΑΑΔΕ διαθέτει ήδη αρχείο με στοιχεία που στέλνουν αυτοματοποιημένα κάθε χρόνο οι τράπεζες και αφορούν τους τραπεζικούς λογαριασμούς, τα δάνεια, τις κάρτες κ.α.

Από το αρχείο της ΑΑΔΕ θα αντλούνται στοιχεία και πληροφορίες για τον εντοπισμό εισοδημάτων που δεν φορολογήθηκαν ή εμπίπτουν στις διατάξεις περί μαύρου χρήματος. Τα στοιχεία που θα συλλέγονται για όσους υπάρχουν υποψίες για φοροδιαφυγή, θα διασταυρώνονται και με τα στοιχεία των φορολογικών δηλώσεων.

Τι σημαίνουν όλα αυτά πρακτικά; Περίπου 9 εκατομμύρια φορολογούμενοι που διαθέτουν Αριθμό Φορολογικού Μητρώου (ΑΦΜ) θα κληθούν να συμπληρώσουν στον προσωπικό τους λογαριασμό στο ηλεκτρονικό περιουσιολόγιο το σύνολο των περιουσιακών τους στοιχείων. Σε περίπτωση που αγνοήσουν το κάλεσμα της εφορίας θα ελεγχθούν και εφόσον εντοπισθούν πρόσθετα περιουσιακά στοιχεία θα βρεθούν αντιμέτωποι με βαριές καμπάνες.

https://www.newmoney.gr/roh/palmos-oikonomias/oikonomia/erchete-to-olistiko-e-periousiologio-tis-eforias/#Echobox=1681709207