ΠΑΜΘ: “Εντατικοί αεροψεκασμοί για την καταπολέμηση των κουνουπιών”

437

Η βελτίωση της αποτελεσματικότητας των δράσεων για την καταπολέμηση των κουνουπιών ήταν στο επίκεντρο σειράς συσκέψεων που συγκάλεσε τις τελευταίες ημέρες ο Περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης κ. Χρήστος Μέτιος στην Κομοτηνή, με τη συμμετοχή του Αντιπεριφερειάρχη Υγείας κ. Βασίλη Λούρμπα, του Διευθυντή Δημόσιας Υγείας της Περιφέρειας κ. Λουκά Γεωργίου και των τοπικών συντονιστών του προγράμματος καταπολέμησης κουνουπιών στο βόρειο και στο νότιο Έβρο, στη Ροδόπη, στην Ξάνθη, στην Καβάλα και στη Δράμα.

Στις συσκέψεις έγινε αποτίμηση των δράσεων καταπολέμησης για το έτος 2022 και στις πέντε Περιφερειακές Ενότητες.

Ιδιαίτερα εξετάστηκαν οι εξάρσεις της όχλησης από τα κουνούπια που σημειώθηκαν σε συγκεκριμένες περιοχές λόγω των συνεχών βροχοπτώσεων και της απότομης αύξησης της θερμοκρασίας που παρατηρήθηκε πέρσι το καλοκαίρι.

Ωστόσο, παρά την αυξημένη όχληση σε συγκεκριμένες περιοχές, τα ανθρώπινα κρούσματα του ιού του Δυτικού Νείλου σε ολόκληρη την Ανατολική Μακεδονία και Θράκη ήταν ελάχιστα, μόλις πέντε, γεγονός που οφείλεται στους στοχευμένους ψεκασμούς που διενεργούνταν σύμφωνα με τα δεδομένα που συλλέγονταν σε πραγματικό χρόνο από το σύστημα παρακολούθησης του ιού.

Όσον αφορά τη φετινή χρονιά ο κ. Μέτιος ζήτησε να υπάρξει:

  • ακόμη μεγαλύτερη εντατικοποίηση των ψεκασμών
  • εντατικοποίηση των ελέγχων που διενεργούν οι υπηρεσίες της Περιφέρειας για τη σωστή εφαρμογή του προγράμματος καταπολέμησης
  • εντατικοποίηση των δράσεων ενημέρωσης των πολιτών.

Όπως επισημάνθηκε σε όλες τις συσκέψεις, πάρα πολλές εστίες κουνουπιών εμφανίζονται κάθε χρόνο μέσα σε οικισμούς, σε αυλές, σε εγκαταλελειμμένα υπόγεια και αποθήκες, σε μη εγκεκριμένες κατασκευές αποχέτευσης κ.ά., σε σημεία δηλαδή που είναι εκ των πραγμάτων αδύνατον να επέμβουν τα συνεργεία της Περιφέρειας.