Προτάσεις για το Χριστουγεννιάτικο τραπέζι

169

Η παραμονή των Χριστουγέννων πλησιάζει και φέτος είναι η σειρά σας να αναλάβετε την προετοιμασία του χριστουγεννιάτικου οικογενειακού δείπνου. Η χαρά σας είναι μεγάλη, ωστόσο έχετε μια αγωνία σχετικά με τα πιάτα που πρέπει να ετοιμάσετε καθώς θέλετε όλα να είναι στην εντέλεια. Μην ανησυχείτε! Βρείτε παρακάτω ορισμένες προτάσεις για το χριστουγεννιάτικο τραπέζι και εντυπωσιάστε όλους τους καλεσμένους σας.

Τι θα λέγατε να οργανώσετε ένα BBQ στην αυλή, την βεράντα ή τον κήπο σας; Αν ο καιρός σας το επιτρέπει είναι μια υπέροχη ιδέα ώστε να συγκεντρωθείτε με την οικογένειά σας και να περάσετε υπέροχες στιγμές. Μπορείτε να ψήσετε κοντοσούβλι, αρνί, κατσίκι, μπριζόλες, λουκάνικα ή παϊδάκια που σίγουρα θα αρέσουν σε όλους και να φτιάξετε μερικές σαλάτες και συνοδευτικά, όπως πατάτες τηγανιτές και σάλτσες ή ντιπ για τα κρέατα. Ξεκινήστε το ψήσιμο πριν φτάσουν οι καλεσμένοι σας, αλλά όχι πολύ νωρίτερα ώστε να μην έχουν κρυώσει τα κρέατα και επιτρέψτε τους να συμβάλλουν και εκείνη στην διαδικασία του ψησίματος αν το επιθυμούν.

Αν πάλι δεν θέλετε να μπείτε στην διαδικασία του ψησίματος, προτιμήστε να φτιάξετε κάποιο ψητό στον φούρνο. Οι επιλογές σας και σε αυτή την περίπτωση είναι πολλές. Από το κλασικό πιάτο των Χριστουγέννων, που δεν είναι άλλο από την γαλοπούλα, μέχρι μοσχάρι στην γάστρα ή χοιρινό με κάστανα, τα ψητά στον φούρνο αποτελούν αγαπημένες γεύσεις όλων και δεν θα σας απογοητεύσουν. Η δική μας πρόταση φυσικά είναι ένα υπέροχο μοσχαράκι μπουργκινιόν που θα τους κάνει όλους να ανυπομονούν να το δοκιμάσουν. Βρείτε παρακάτω την συνταγή:

 Υλικά

  • 500 γρ. μανιτάρια champignon
  • 4-5 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 40 γρ.Βούτυρο
  • 2 σκ. σκόρδο
  • 1 κρεμμύδι
  • 1 καρότο
  • αλάτι
  • πιπέρι
  • 1 1/2 κιλό μοσχάρι, ποντίκι
  • 250 γρ. μπέικον, κομμάτι
  • 20γρ. αλεύρι γ.ο.χ.
  • 1 κ.σ. πελτέ ντομάτας
  • 300 γρ. κρασί κόκκινο
  • 500 γρ. νερό
  • 400 γρ. ντομάτα κονκασέ
  • 1 κύβο κότας
  • 3 φύλλα δάφνης

Εκτέλεση

  • Τοποθετήστε ένα τηγάνι σε δυνατή φωτιά και βάλτε 1 κ.σ. ελαιόλαδο και 20 γρ. βούτυρο.
  • Κόψτετα μανιτάρια σε κομμάτια και βάλτε τα στο τηγάνι. Προσθέστε αλάτι, πιπέρι και σοτάρετε μέχρι να πάρουν χρώμα.
  • Παράλληλα τοποθετήστε μια κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά και βάλτε 1 κ.σ. ελαιόλαδο και 20 γρ. βούτυρο.
  • Ψιλοκόψτε τα σκόρδα, κόψτε το κρεμμύδι σε χοντρά κομμάτια, το καρότο σε μισοφέγγαρα και βάλτε τα στην κατσαρόλα.
  • Προσθέστε αλάτι, πιπέρι και σοτάρετε μέχρι να καραμελώσουν.
  • Μεταφέρετε τα μανιτάρια από το τηγάνι στην κατσαρόλα και τοποθετήστε ξανά το τηγάνι στη φωτιά.
  • Κόψτε το μπέικον σε κυβάκια και βάλτε τα στο τηγάνι. Σοτάρετε 2-3 λεπτά να πάρουν χρώμα και μεταφέρετε στην κατσαρόλα.
  • Τοποθετήστε το ίδιο τηγάνι ξανά στην φωτιά και βάλτε 2-3 κ.σ. ελαιόλαδο.
  • Κόψτε το μοσχάρι σε μικρά κομμάτια 2-3 εκ. και βάλτε ε αλάτι, πιπέρι, το αλεύρι, και ανακατέψτε.
  • Μεταφέρετε στο καυτό τηγάνι και σοτάρετε 4-5 λεπτά να πάρει χρώμα από όλες τις πλευρές.
  • Παράλληλα, βάλτε στην κατσαρόλα με τα λαχανικά τον πελτέ, το κρασί, το νερό, την ντομάτα κονκασέ, τον κύβο, και ανακατέψτε.
  • Βάλτε στην κατσαρόλα το κρέας από το τηγάνι, προσθέστε τα φύλλα δάφνης, και καλύψτε με το καπάκι.
  • Σιγοβράστε σε χαμηλή προς μέτρια φωτιά για 2 ½ ώρες.