Καύσωνας: Ποια τρόφιμα βοηθούν να μείνουμε δροσεροί, ημέρα και νύχτα.

1038

Συνήθως χάνουμε μεταξύ 2 λίτρων υγρού την ημέρα μέσω εφίδρωσης, αναπνοής και ούρων.

Έτσι, τις κανονικές μέρες πρέπει να πίνουμε περίπου 6-8 ποτήρια νερό ή άλλο ενυδατικό υγρό.

Τα καλά νέα είναι ότι σε αυτή την απαραίτητη για τον οργανισμό ποσότητα υγρών ,περιλαμβάνονται το γάλα, τα ροφήματα χωρίς ζάχαρη, τσάι, καφές αν και τα καφεϊνούχα έχουν διουρητικό αποτέλεσμα, προκαλώντας απώλεια υγρών γι’αυτό περιορίστε όσο μπορείτε τον καφέ.

Όσο για τους χυμούς φρούτων, αν και βοηθούν τον οργανισμό πρέπει να περιορίζονται σε ένα ποτήρι 150 ml την ημέρα λόγω των φυσικών «ελεύθερων» σακχάρων που περιέχουν.

  Πόσο νερό πρέπει να πίνουμε;

Δεν υπάρχει γενικός κανόνας για την πρόσληψη νερού, όπως δεν υπάρχει ενδεδειγμένη ποσότητα πρόσληψης για όλους. Οι ανάγκες των ανθρώπων ποικίλλουν ανάλογα με την ηλικία, το βάρος, το φύλο και την σωματική δραστηριότητα, καθώς και περιβαλλοντικούς παράγοντες, συμπεριλαμβανομένης της θερμοκρασίας και της υγρασίας. Η ποσότητα νερού που χρειάζεται ο οργανισμός μας πρέπει να επανεξετάζεται τις ημέρες καύσωνα. Οι υψηλότερες θερμοκρασίες και η υγρασία αυξάνουν την ταχύτητα εξάτμισης από το δέρμα που σημαίνει ότι ιδρώνουμε περισσότερο. Επομένως, πρέπει να ανανεώνουμε τα επίπεδα υγρών στον οργανισμό συνεχώς. Το πόσο περισσότερο νερό χρειάζεστε εξαρτάται από τα προσωπικά στοιχεία του καθένα και την ενέργεια που καταναλώνει στην καθημερινή του δραστηριότητα.

Εάν ασκήστε καθημερινά δεν χρειάζεται να διακόψετε την γυμναστική όταν κάνει ζέστη. Μία καλή λύση είναι η κατανάλωση αθλητικών ποτών, τα οποία έχουν σχεδιαστεί ειδικά για την προώθηση της πρόσληψης υγρών, οπότε είναι πιο ενυδατικά από το νερό.

Τι θα γίνει εάν πιούμε πολύ νερό;

Εάν πίνουμε πολύ νερό ίσως να έχουμε το αντίθετο αποτέλεσμα από το αναμενόμενο, αν και για τους περισσότερους ανθρώπους με υγιή νεφρά, αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα πιο συχνή ούρηση. Η υπερβολική ποσότητα νερού που καταναλώνεται σε σύντομο χρονικό διάστημα μπορεί να οδηγήσει τα νεφρά να μην μπορούν να διατηρήσουν την ισορροπία των ηλεκτρολυτών, οπότε το αίμα γίνεται πολύ αραιό. Αυτό επηρεάζει τον τρόπο λειτουργίας του σώματός μας – για παράδειγμα επηρεάζει την αρτηριακή πίεση. Η υπονατριαιμία είναι μια πάθηση που προκαλείται από υπερβολικό νερό που προκαλεί την πτώση των επιπέδων νατρίου σε επικίνδυνα επίπεδα. Οι αθλητές που συμμετέχουν σε αγώνες αντοχής και παίρνουν πάρα πολλά υγρά, κινδυνεύουν από αυτή την πάθηση. Μπορεί επίσης να υπάρχει ιατρικός λόγος για τον οποίο ένα άτομο πρέπει να έχει περισσότερα υγρά στον οργανισμό τους όπως μία νεφρική ή καρδιακή πάθηση. Εάν έχετε τυχόν υπάρχουσες καταστάσεις υγείας ή αντιμετωπίζετε συμπτώματα, συμβουλευτείτε το γιατρό σας για το πόση ποσότητα νερού είναι κατάλληλη για εσάς.

Ποια τρόφιμα ενυδατώνουν;

Τα τρόφιμα αντιπροσωπεύουν περίπου το 20-30% της πρόσληψης υγρών και υπάρχουν μερικά που περιέχουν περισσότερο νερό από άλλα. Ορισμένα φρούτα και λαχανικά έχουν υψηλή ποσότητα νερού όπως: Φράουλες, Αγγούρι, Κολοκυθάκια,Σέλινο, Μαρούλι και Πεπόνι.

Συνταγές με πιάτα που έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε υγρά μπορούν επίσης να βοηθήσουν στα επίπεδα ενυδάτωσης. Οι σούπες, τα μαγειρευτά και το κουάκερ είναι όλα καλά παραδείγματα.

Μπορούν τα τρόφιμα και τα ποτά να μας βοηθήσουν να δροσιστούμε;

Τα σορμπέ, τα σούσι και το παγωτό μπορεί να είναι ελκυστικές επιλογές όταν αναζητάτε λίγη δροσιά , αλλά μπορεί στην πραγματικότητα να κάνουν περισσότερο κακό παρά καλό. Τα κρύα φαγητά και ποτά δίνουν αρχικά μία αίσθηση δροσιάς αλλά είναι βραχυπρόθεσμη. Αυτό συμβαίνει από τη μία, γιατί έτσι κι αλλιώς η κατανάλωση τροφίμων οδηγεί σε αύξηση της θερμοκρασίας καθώς η διαδικασία της πέψης προκαλεί θερμότητα και από την άλλη η κατανάλωση κρύων τροφίμων προκαλεί στον οργανισμό, ως αντίδραση, αύξηση της θερμοκρασίας. Άρα μπορεί να καταλήξετε να αισθάνεστε πιο ζεστοί από ό, τι αρχικά!

Το να πιείτε κάτι ζεστό σε μια ημέρα καύσωνα, δεν είναι πολύ συνηθισμένο ούτε και ελκυστικό, αλλά τα ζεστά ροφήματα μπορούν πραγματικά να βοηθήσουν στη ρύθμιση της θερμοκρασίας του σώματος. Τα ζεστά ροφήματα αυξάνουν τη θερμοκρασία μας και αυτό κάνει το σώμα να θέλει να κρυώσει, έτσι προκαλείται εφίδρωση η οποία βοηθά στην απώλεια θερμότητας. Τα… «καυτά» τρόφιμα όπως τα μπαχαρικά και τα τσίλι αυξάνουν επίσης τη θερμοκρασία του σώματος καθώς αυξάνουν το μεταβολισμό μας. Αυτό προωθεί την εφίδρωση, η οποία έχει δροσιστικό αποτέλεσμα.

Υπάρχουν τρόφιμα που πρέπει να αποφεύγουμε;

Τα τρόφιμα που απαιτούν περισσότερη προσπάθεια για πέψη – όπως εκείνα που έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες, ζάχαρη και φυτικές ίνες – πιστεύεται ότι δημιουργούν περισσότερη θερμότητα στο σώμα. Ένας τρόπος άμβλυνσης αυτού είναι να χρησιμοποιήσετε μαρινάδες πλούσιες σε εσπεριδοειδή στο κρέας για να σπάσετε τη δομή των πρωτεϊνών και να κάνετε τις ίνες πιο εύπεπτες.

Τι συμβαίνει στο πεπτικό μας σύστημα και στην όρεξη τις ημέρες με καύσωνα;

Εάν το καλοκαίρι δεν έχετε πολύ όρεξη μην ανησυχείτε. Δεν είστε οι μόνοι. Οι εποχιακές αλλαγές, συμπεριλαμβανομένης της θερμοκρασίας και του αριθμού των ωρών της ημέρας πιστεύεται ότι επηρεάζουν την όρεξή μας.  Το καλοκαίρι η όρεξή μας τείνει να μειωθεί, ειδικά όταν αισθανόμαστε ζέστη. Ένας λόγος για αυτό είναι ότι το σώμα προσπαθεί να ρυθμίσει τη θερμοκρασία του σώματος, μειώνοντας τις λειτουργίες που παράγουν θερμότητα όπως η πέψη των τροφίμων.

Πώς μπορούμε να μείνουμε δροσεροί τη νύχτα;

Όταν κάνει πολύ ζέστη η δίψα ίσως να μας κρατάει ξύπνιους. Πολλοί άνθρωποι σταματούν να πίνουν υγρά το βράδυ επειδή δεν θέλουν να ενοχληθούν από τα διαλείμματα στο μπάνιο κατά τη διάρκεια της νύχτας. Όμως η αφυδάτωση θα σας κάνει επίσης να ξυπνήσετε, οπότε βεβαιωθείτε ότι δεν διψάτε τη νύχτα και κρατήστε ποτήρι νερό δίπλα στο κρεβάτι. Επίσης για να διατηρήσετε το κρεβάτι κρύο πριν ξαπλώσετε αφήστε πάνω του για λίγη ώρα ένα μπουκάλι κρύο νερό ή παγοκύστες. Ή ακόμα καλύτερα βάλτε τα σεντόνια στο ψυγείο πριν τα στρώσετε και ξαπλώσετε…

Πηγή: BBC