Δεν απάντησε η Ν. Κεραμέως για τα υπό “διαγραφή” 37 τμημάτων “Γαβρόγλου” στη Σύνοδο Πρυτάνεων

955

H υπουργός ζήτησε επισήμως από τους Πρυτάνεις να καταθέσουν τις προτάσεις τους για την αναδιάρθρωση του ακαδημαϊκού χάρτη μέχρι 30 Σεπτεμβρίου.

Δεν απάντησε  η υπουργός Παιδείας Ν. Κεραμέως στη Σύνοδο Πρυτάνεων , για τα υπό “διαγραφή” 37 τμημάτων  “Γαβρόγλου”, όταν ρωτήθηκε σχετικά από τον Πρύτανη του ΕΚΠΑ Θάνο Δημόπουλο.

“Θα προχωρήσετε στην υλοποίηση της πρόθεσης κατάργησης των 37 τμημάτων ή θα εξετάσετε το θέμα στην γενικότερη αναδιάρθρωση του ακαδημαϊκού χάρτη” ρώτησε την υπουργό Παιδείας ο Πρύτανης του ΕΚΠΑ.

Η υπουργός απέφυγε να απαντήσει   στην ερώτηση.

Ωστόσο η υπουργός ζήτησε επισήμως  από τους Πρυτάνεις να καταθέσουν τις  προτάσεις τους για την αναδιάρθρωση του ακαδημαϊκού χάρτη μέχρι 30 Σεπτεμβρίου.

ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ ΓΙΑ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΤΑ 37 ΤΜΗΜΑΤΑ

Την έντονη διαφωνία ,με την πρόθεση της Κυβέρνησης να διαγράψει το σύνολο των 37 πανεπιστημιακών τμημάτων  που θεσπίστηκαν με το νόμο “Γαβρόγλου” και ανεστάλη η έναρξη λειτουργίας με νόμο της Ν. Κεραμέως, έχουν ήδη διατυπώσει οι Πρυτάνεις των 10 Πανεπιστημίων που θίγονται από αυτή την απόφαση.

Οι “10” Πρυτάνεις στην έκτακτη  συνεδρίαση της  9ης Ιουνίου είχαν εξουσιοδοτήσει το προεδρείο της Συνόδου Πρυτάνεων να συναντηθεί με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Παιδείας, προκειμένου να ζητήσει την έναρξη λειτουργίας ένα μέρος των τμημάτων αυτών που θέτει ως προτεραιότητα το κάθε ΑΕΙ.

Σύμφωνα με πληροφορίες του esos  συνολικά οι Πρυτάνεις προτείνουν να λειτουργήσουν τουλάχιστον τα μισά από τα 37.

Οι Πρυτάνεις    απέστειλαν   επιστολή προς την υπουργό Ν. Κεραμέως, με την οποία ζητούν άμεσα συνάντηση μαζί της.

Ωστόσο η υπουργός δεν έχει απαντήσει στο αίτημα των Πρυτάνεων.

Όπως ήδη έχει δημοσιεύσει  το esos η απόφαση της Κυβέρνησης φέρεται να είναι   οριστική για την  διαγραφή των  37 νέων  τμημάτων   “Γαβρόγλου”.

Η ΕΘΑΑΕ το μοναδικό φάκελο που εξετάζει είναι του τμήματος Πολιτικών Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής με κατεύθυνση να συγχωνευθεί με άλλο τμήμα του ίδιου Ιδρύματος και να διατηρηθεί  ο ιστορικός χαρακτήρας της Σχολής Δημόσιας Υγείας  που ιδρύθηκε το 1929 από τον Ελ. Βενιζέλο.

Η Νίκη Κεραμέως έκανε λόγο για δημιουργία  νέων τμημάτων από τον Κ. Γαβρόγλου , προεκλογικά, για ψηφοθηρικούς λόγους, δίχως προηγούμενο σχεδιασμό και επαρκή τεκμηρίωση.

Τα εν λόγω τμήματα, σύμφωνα με την Νίκη Κεραμέως, δημιουργήθηκαν:

  •             χωρίς συγκεκριμένα ακαδημαϊκά κριτήρια,
  •             χωρίς να έχουν προηγηθεί οι απαιτούμενες μελέτες σκοπιμότητας και βιωσιμότητας,
  •              χωρίς συνεκτικό σχεδιασμό,
  •             χωρίς καν την προηγούμενη γνώμη της Ανεξάρτητης Αρχής Διασφάλισης και Πιστοποίησης της Ποιότητας στην Ανώτατη Εκπαίδευση (ΑΔΙΠ), ενώ ο νόμος προέβλεπε τη συμβολή και της αρχής αυτής σε τέτοιου είδους αποφάσεις,
  •             ενίοτε και με βουλευτικές τροπολογίες της τελευταίας στιγμής,
  •         υποτιμώντας έτσι τα Ιδρύματά μας και τις δυνατότητες του εκπαιδευτικού μας συστήματος.

https://www.esos.gr/arthra/73855/den-apantise-i-n-kerameos-gia-ta-ypo-diagrafi-37-tmimaton-gavrogloy-sti-synodo