Φέρνουν από την “πίσω πόρτα” επέκταση του υποχρεωτικού εμβολιασμού και σε άλλες κατηγορίες εργαζομένων! Η νομοτεχνική της τελευταίας στιγμής που αλλάζει όλα τα δεδομένα

1182

Το δρόμο για την επέκταση του υποχρεωτικού εμβολιασμού και σε άλλες κατηγορίες εργαζομένων ανοίγει διάπλατα η κυβέρνηση, παρά τις σφοδρές αντιδράσεις και μέσα στη Βουλή από ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ και ΜέΡΑ25 για την επιβολή του υποχρεωτικού εμβολιασμού στους υγειονομικούς και στους εργαζόμενους σε δομές υγείας και σε δομές φροντίδας ηλικιωμένων και ΑμΕΑ.

Με νομοτεχνική που κατατέθηκε την τελευταία στιγμή και φέρει την υπογραφή του υπουργού Δικαιοσύνης Κ.Τσιάρα, κι ενώ στο βήμα ήταν ήδη ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Ραγκούσης, προβλέπεται ότι στην τροπολογία του υπουργείου Υγείας για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό μπορεί με κοινή απόφαση υπουργών να επεκταθούν οι κλάδοι για τους οποίους ισχύει!

Συγκεκριμένα, η παρ.7 του άρθρου 2 της τροπολογίας για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό αναφερόταν συγκεκριμένα:

7. α) Με κοινή απόφαση των Υπουργών Υγείας, Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Εσωτερικών και Ψηφιακής Διακυβέρνησης, δύνανται να εξειδικεύονται οι κατηγορίες των προσώπων που υποχρεούνται σε εμβολιασμό κατ’ εφαρμογή των παρ. 1 και 2, καθορίζονται η διαδικασία και ο χρόνος διενέργειας του εμβολιασμού, καθώς και τυχόν προτεραιοποίηση, η παρακολούθηση και ο τρόπος ελέγχου της συμμόρφωσης με την υποχρέωση, οι ειδικότεροι όροι προστασίας των προσωπικών δεδομένων και προβλέπεται κάθε άλλη αναγκαία λεπτομέρεια για την εφαρμογή του παρόντος.

Με τις νομοτεχνικές βελτιώσεις που κατατέθηκαν, το κείμενο της παραγράφου 7 του άρθρου 2 θα αναφέρει πλέον:

7. α) Με κοινή απόφαση των Υπουργών Υγείας, Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Εσωτερικών, Ψηφιακής Διακυβέρνησης και του κατα περίπτωση συναρμόδιου Υπουργού, δύνανται να εξειδικεύονται και να επεκτείνονται οι κατηγορίες των προσώπων που υποχρεούνται σε εμβολιασμό, να καθορίζονται η διαδικασία και ο χρόνος διενέργειας του εμβολιασμού, καθώς και τυχόν προτεραιοποίηση, η παρακολούθηση και ο τρόπος ελέγχου της συμμόρφωσης με την υποχρέωση, οι ειδικότεροι όροι προστασίας των προσωπικών δεδομένων και προβλέπεται κάθε άλλη αναγκαία λεπτομέρεια για την εφαρμογή του παρόντος.

Το “κλειδί” είναι στην αφαίρεση της φράσης “κατ’ εφαρμογή των παρ.1 και 2”, αφού σε αυτές αναφέρονται οι κατηγορίες των εργαζομένων για τους οποίους θα ισχύσει με βάση την τροπολογία ο υποχρεωτικός εμβολιασμός! Δηλαδή, μεταξύ άλλων το προσωπικό σε ιδιωτικές, δημόσιες και δημοτικές μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων και ατόμων με αναπηρία και όλο το προσωπικό σε ιδιωτικές, δημόσιες και δημοτικές δομές υγείας.

Εφόσον αφαιρείται η πρόβλεψη ότι ο υποχρεωτικός εμβολιασμός αφορά αυτές τις κατηγορίες εργαζομένων, που περιγράφουν οι παράγραφοι 1 και 2, ο εμβολιασμός μπορεί, με κοινή απόφαση ” των Υπουργών Υγείας, Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Εσωτερικών, Ψηφιακής Διακυβέρνησης και του κατα περίπτωση συναρμόδιου Υπουργού” να επεκταθεί σε όποια κατηγορία εργαζομένων επιλέξει η κυβέρνηση Μητσοτάκη!

 

Είναι προφανές ότι σε πρώτη φάση στόχος είναι η επέκταση του υποχρεωτικού εμβολιασμού και στους εκπαιδευτικούς, αφού σήμερα κιόλας ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε εκδήλωση για την ψυχική υγεία είπε ότι “η καλύτερη πολιτική είναι τα παιδιά μας να επιστρέψουν στα σχολεία όσο πιο γρήγορα γίνεται” και για τον λόγο αυτό, όπως είπε, ο εμβολιασμός των εκπαιδευτικών είναι σημαντικός. Πρόσθεσε ακόμα ότι “αν ένας εκπαιδευτικός στο δημοτικό σχολείο νοσήσει, τότε είναι πολύ δύσκολο να αντικατασταθεί. Σε αυτήν την περίπτωση, το σχολείο ή ένα τμήμα του ίσως χρειαστεί να κλείσει για μια εβδομάδα ή για δύο εβδομάδες. Για το λόγο αυτό, από αυτό το βήμα, καλώ όλο το εκπαιδευτικό προσωπικό, δασκάλους και καθηγητές. Σας παρακαλώ: Εμβολιαστείτε! Για να είμαστε και εμείς σε θέση να ξανανοίξουμε τα σχολεία μας με ασφάλεια και με τα λιγότερα δυνατά προβλήματα τον Σεπτέμβριο”.

Η τροπολογία όπως ήταν πριν τις αλλαγές που προβλέπει η νομοτεχνική:

Φέρνουν από την “πίσω πόρτα” επέκταση του υποχρεωτικού εμβολιασμού και σε άλλες κατηγορίες εργαζομένων! Η νομοτεχνική της τελευταίας στιγμής που αλλάζει όλα τα δεδομένα