Βάσεις 2021: Εκτός ΑΕΙ θα μείνουν περίπου 27.000 υποψήφιοι

953

 

Εκτός ΑΕΙ 27.000 υποψήφιοι

Δυστυχώς, οι πρώτες εκτιμήσεις δείχνουν το ένα τρίτο του όγκου των υποψηφίων να μην καταφέρνει φέτος να πετύχει σε μία Σχολή της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης. Οι εκτιμήσεις αυτές προκύπτουν από την συνάρτηση που προκύπτει από την εφαρμογή της ΕΒΕ, τις επιδόσεις των υποψηφίων καθώς και τον αριθμό των εισακτέων στα ΑΕΙ.

Αρχικά είναι γνωστό ήδη από τον Μάιο, ότι φέτος ο συνολικός αριθμός εισακτέων στα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα, στην ΑΣΠΑΙΤΕ και στις Ανώτατες Εκκλησιαστικές Ακαδημίες, για το ακαδημαϊκό έτος 2021-2022 ανέρχεται σε 77.415Αυτό, πρακτικά σημαίνει ότι δεν υπάρχουν διαθέσιμες θέσεις στα ΑΕΙ για 14.675 υποψήφιους.

Από την άλλη, σύμφωνα με τις βαθμολογίες των μαθητών και την θέσπιση της ΕΒΕ, αναμένεται να μην μπορέσουν καν να συμπληρώσουν μηχανογραφικό για τα ΑΕΙ ακόμα 12.000 υποψήφιοι.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με τα στατιστικά του υπουργείου Παιδείας, φέτος καταγράφεται μικρότερο ποσοστό (και αριθμός υποψηφίων) με βαθμολογίες κάτω από τη βάση σε σχέση με πέρσι, γεγονός που σε συνδυασμό με την Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής θα ανεβάσει τις χαμηλότερες βάσεις εισαγωγής των Επιστημονικών Πεδίων.

Με βάση τα στατιστικά στοιχεία για τις πανελλαδικές εξετάσεις και λόγο της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής (ΕΒΕ) φέτος θα έχουμε 9.000 περισσότερα παιδιά από πέρσι, που κρίθηκε ότι δεν πληρούν τις ακαδημαϊκές προϋποθέσεις για να συμπληρώσουν μηχανογραφικό.

Στο 8,27 ο ελάχιστος βαθμός εισαγωγής για τα πανεπιστήμια

Σύμφωνα με πληροφορίες από το υπουργείο Παιδείας, η ΕΒΕ

ανά επιστημονικό πεδίο διαμορφώνεται για τις Ανθρωπιστικές, Νομικές και Κοινωνικές Σπουδές στο 8,94, τις Θετικές και Τεχνολογικές Σπουδές στο 9,58, τις Σπουδές Υγείας και Ζωής στο 9,70 και των Επιστημών Οικονομίας και Πληροφορικής στο 8,27.

Πέρυσι συμμετείχαν στις πανελλαδικές εξετάσεις 90.612 υποψήφιοι και εισήχθησαν 73.560 (οι θέσεις για όσους συμμετείχαν στις πανελλαδικές ήταν 73.687). Επομένως, το 2020 έμειναν εκτός ΑΕΙ 17.052 υποψήφιοι.

Με βάση τα αριθμητικά στοιχεία των επιτυχόντων, με τα έως τώρα δεδομένα, άρα χωρίς συνυπολογισμό των ειδικών μαθημάτων, φέτος έδωσαν πανελλαδικές εξετάσεις 90.851 υποψήφιοι για σχεδόν ισάριθμες θέσεις. Υπολογίζεται, ότι, σε σχέση με πέρυσι, θα μείνουν εκτός ΑΕΙ λόγω ΕΒΕ στο πρώτο στάδιο περίπου 9.400 υποψήφιοι επιπλέον.

Ωστόσο, όπως σημειώνεται, αξιόπιστη εναλλακτική που προσφέρεται για όλους αποτελούν τα δημόσια ΙΕΚ, σε σύγχρονες, ειδικότητες με μεγάλη ζήτηση (πχ όπως για παράδειγμα web designers/web developers, τεχνικοί τουριστικών μονάδων, τεχνικοί αγροτουρισμού, στελέχη διεθνούς εμπορίου).

Για φέτος οι προσφερόμενες θέσεις είναι περισσότερες από 24.000, εκ των οποίων 8.077 μέσω παράλληλου μηχανογραφικού. Επομένως, στα δημόσια ΙΕΚ θα μπορούν να απορροφηθούν όχι μόνο οι 9.400 υποψήφιοι που προβλέπονται στο παρόν στάδιο να μείνουν εκτός ΑΕΙ λόγω ΕΒΕ, αλλά και όλοι όσοι θα έμεναν ούτως ή άλλως εκτός της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης.

Εξάλλου στόχος του υπουργείου Παιδείας είναι το πανεπιστήμιο να αποτελεί δρόμο ζωής και όχι να εγκλωβίζει παιδιά που δεν θα αποφοιτήσουν ποτέ.

Στο μεταξύ, όπως εξηγεί στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο εκπαιδευτικός, Γιώργος Χατζητέγας πέρσι από το γενικό λύκειο εισήχθη στην τριτοβάθμια εκπαίδευση το 87,5% των υποψηφίων, ενώ φέτος θα εισαχθή το 65%, και συμπληρώνει ότι αυτά τα παιδιά θα πρέπει να κάνουν μηχανογραφικό για τα δημόσια ΙΕΚ.

Κατά τα υπόλοιπα, σύμφωνα με τον κ. Χατζητέγα «δεν έχει ιδιαίτερο νόημα να μιλήσουμε για αύξηση ή μείωση των βάσεων, γιατί το σύστημα προσμέτρησης των μορίων είναι διαφορετικό από πέρσι»

Η ανάλυση των βάσεων ανά πεδίο

Στο πρώτο επιστημονικό πεδίο, το πεδίο των ανθρωπιστικών επιστημών, αναμένεται μικρή πτώση στις βάσεις εισαγωγής των υψηλόβαθμων σχολών του 1ου Επιστημονικού Πεδίου της τάξης των 50 – 150 μορίων φανερώνουν τα φετινά βαθμολογικά στοιχεία.  Στην Ιστορία άνω του 18 έγραψε το 13,65% των υποψηφίων (από 15,64% πέρυσι), στην Κοινωνιολογία το 27,55% (από 28,28% πέρυσι) και στα Αρχαία το 3,83% (από 3,95% πέρυσι).

Από την πτώση αυτή πρέπει να εξαιρεθεί η Νομική Αθήνας. Μικρές αυξομειώσεις αναμένονται στις σχολές μεσαίας βαθμολογίας του Πεδίου (αναφερόμαστε στις σχολές που πέρσι βρίσκονταν ανάμεσα στα 12 – 15.500 μόρια). Αντίθετα αναμένεται άνοδος στις χαμηλόβαθμες σχολές του Πεδίου κυρίως αυτές που κατοικοεδρεύουν σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

Η ελάχιστη Βάση Εισαγωγής του Πεδίου, που πέρσι ήταν κάτω από τα 5.000 μόρια, φέτος αναμένεται να σκαρφαλώσει τουλάχιστον στα 8.500 μόρια.

 

https://www.esos.gr/arthra/73776/oi-pinakes-me-tin-elahisti-vasi-eisagogis-ana-sholi-i-tmima-tis-tritovathmias