Σοφία Βάγια: Αυτή είναι η πρώτη των πρώτων στις Πανελλήνιες 2021 με 19.866 μόρια

3323

Σοφία Βάγια: Αυτή είναι η πρώτη των πρώτων στις Πανελλήνιες 2021 με 19.866 μόρια -Πέρασε Νομική, ποιο είναι το μυστικό της

Συγκεντρώνοντας 19.866 μόρια, η Σοφία Βάγια είναι η μαθήτρια με την υψηλότερη επίδοση στις Πανελλήνιες 2021 και συνεπώς εισάγεται πρώτη στη Νομική σχολή του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ).

Όμως, αυτή δεν είναι η μόνη της χαρά, αφού, λίγο αφότου ανακοινώθηκαν τα αποτελέσματα, η Σοφία έλαβε πρόσκληση από την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου για να παρευρεθεί στην ετήσια δεξίωση για την αποκατάσταση της Δημοκρατίας στην Ελλάδα.

«Είμαι πάρα πολύ συγκινημένη. Δεν το είχα συνειδητοποιήσει στην αρχή. Γενικότερα όλη η εβδομάδα ήταν γεμάτη εκπλήξεις. Η αλήθεια είναι ότι είναι μια μοναδική ευκαιρία και πολύ μεγάλη τιμή και για μένα και για την οικογένεια μου. Είμαι πολύ συγκινημένη που θα έχω την ευκαιρία να παρευρεθώ σε ένα τέτοιο γεγονός που τιμά μια πολύ σημαντική περίσταση, την αποκατάσταση της Δημοκρατίας» λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η 17χρονη Σοφία Βάγια. Η μελλοντική νομικός νιώθει ότι είναι «πολύ σημαντικό» που γυναίκες καταλαμβάνουν θέσεις ευθύνης και εξουσίας, όπως η Κατερίνα Σακελλαροπούλου που έγινε η πρώτη γυναίκα Πρόεδρος της Δημοκρατίας στην Ελλάδα. «Ενθαρρύνουν κορίτσια στην ηλικία μου ή ακόμη και πιο μικρά, σε όλο τον κόσμο, που ενδεχομένως να μην έχουν τέτοιες φιλοδοξίες λόγω των στερεοτυπικών καταλοίπων που υπάρχουν στις κοινωνίες μας ακόμη, όσον αφορά τη θέση της γυναίκας. Οπότε σε αυτό το κομμάτι πιστεύω ότι έχει μεγάλη σημασία» εξηγεί η Σοφία.

Το μυστικό της επιτυχίας της στις Πανελλήνιες 2021
Στην δική της επιτυχία πιστεύει ότι συντέλεσαν μια σειρά παραγόντων, πέρα από την επίμονη προσπάθεια.

«Ήταν μια ποικιλία παραγόντων. Σίγουρα ήταν η δουλειά μου, όχι μόνο φέτος αλλά και σε όλη την μαθητική μου πορεία. Το γεγονός ότι από μικρή προσπαθούσα να καλλιεργούμαι πολύπλευρα, να μην είμαι προσηλωμένη μόνο στα μαθήματα αλλά να δίνω ευκαιρίες να καλλιεργώ το πνεύμα μου και σε άλλους τομείς, και στον αθλητικό, και στον πολιτιστικό τομέα. Αναζητούσα θέματα επικαιρότητας, ενημερωνόμουν, το οποίο θεωρώ ότι είναι πολύ σημαντικό γιατί καλλιεργούσα και την κριτική μου σκέψη. Ήταν πάρα πολύ σημαντική η στήριξη της οικογένειας μου, των γονιών μου (Ευάγγελος Βάγιας και Αλεξάνδρα Χατζημιχαήλογλου) που φρόντιζαν τα πάντα, με υποστήριζαν όταν ένιωθα πεσμένη ψυχολογικά. Το σχολείο και το φροντιστήριο μου που έδωσαν αγώνα να κάνουμε μάθημα διαδικτυακά αλλά να είναι σα να είμαστε μέσα στην τάξη» εξηγεί η αριστεύσασα απόφοιτος.

Όταν έμαθε τα αποτελέσματα, όπως λέει η ίδια, «είχα έτσι κι αλλιώς κανονίσει να συναντηθώ με φίλους, οπότε δεν γιόρτασα με κάποιον ιδιαίτερο τρόπο. Απλά συνέχισα την ημέρα μου γιατί ήθελα να περάσω καλά και να επιβραβεύσω τον εαυτό μου για την προσπάθεια μου ανεξαρτήτως του αποτελέσματος». Ωστόσο, η φετινή χρονιά δεν ήταν μια χρονιά όπως όλες οι άλλες, λόγω πανδημίας. Η Σοφία χαρακτηρίζει το ακαδημαϊκό έτος «πολύ δύσκολο» και προσθέτει «έτσι κι αλλιώς οι Πανελλήνιες, η χρονιά των Πανελληνίων είναι δύσκολη για όλους τους μαθητές αλλά σε συνδυασμό με τον κορωνοϊό πιστεύω ότι μας επιβάρυνε, κυρίως ψυχολογικά. Κάποιους τους βοήθησε και άλλους όχι. Εμένα, τώρα που το βλέπω εκ των υστέρων, μάλλον με ευνόησε γιατί μου έδωσε λίγο έξτρα χρόνο να οργανώσω το διάβασμα μου, να κάνω κάποιες παραπάνω επαναλήψεις, να κερδίσω λίγο ύπνο, να κερδίσω χρόνο με την οικογένεια μου».

Πηγή: iefimerida.gr – https://www.iefimerida.gr/panellinies/sofia-bagia-i-proti-ton-proton-panellinies-2021