Δημήτρης Καρυπίδης-Παραολυμπιακοί αγώνες: “Ευχαριστώ τον προπονητή μου. Αυτός γνωρίζει πολύ καλά το τι κρύβεται πίσω από αυτήν την λέξη”

1090

Δημήτρης Καρυπίδης-Παραολυμπιακοί αγώνες: “Ευχαριστώ τον προπονητή μου. Αυτός γνωρίζει πολύ καλά το τι κρύβεται πίσω από αυτήν την λέξη”

Από τους πρώτους αγώνες για αθλητές με αναπηρία που διεξήχθησαν το 1948 στο Στόουκ Mάντεβιλ στην Αγγλία φτάσαμε… λίγο πριν τους Παραολυμπιακούς Αγώνες στο Τόκιο, οι οποίοι ξεκινούν επίσημα στις 24 Αυγούστου 2021. Οι Έλληνες Παραολυμπιονίκες βρίσκονται σε πυρετώδεις προετοιμασίες προκειμένου να σημειώσουν τόσο για εκείνους όσο και για την χώρα μας σημαντικές επιτυχίες και διακρίσεις στα αγωνίσματα τους αποτελώντας ταυτόχρονα, για τη χώρα μας πρότυπα ήθους και επιμονής σε μια δύσκολη εποχή εν μέσω πανδημίας και των περιορισμών της.

Δημήτρης Καρυπίδης, αναπηρία και Παραολυμπιακοί αγώνες

Ο Δημήτρης Καρυπίδης γεννήθηκε το 1989 στο Τομσκ της Σιβηρίας. Ήρθε στην Ελλάδα πολύ μικρός όπου και τελείωσε το σχολείο. Κατόπιν, συνέχισε τις σπουδές του στο Παιδαγωγικό Τμήμα του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης. Γεννήθηκε «διαφορετικός» με ατελή οστεογέννεση, μια πάθηση που τον υποχρεώνει να κινείται σε αναπηρικό αμαξίδιο, η οποία ωστόσο, τον ώθησε να ασχοληθεί με τον κόσμο της κολύμβησης από το 2012, μιας και ήταν το μόνο άθλημα που του επιτρέπει την κίνηση με τον ελάχιστο κίνδυνο για την υγεία του. Τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή εργάζεται στον Δήμο Αλεξανδρούπολης και με κάθε ευκαιρία δίνει διαλέξεις για την αναπηρία ενώ ετοιμάζεται με προσήλωση και στόχους για τους Παραολυμπιακούς αγώνες του Τόκιο υπό την καθοδήγηση του προπονητή του Γιώργου Τυλιγαδά.

Πώς κύλησε και κυλάει η προετοιμασία σου λίγο πριν τους αγώνες και τι περιλαμβάνει το πρόγραμμα σου γι αυτήν σε καθημερινή βάση;

Δ.Κ: Η προετοιμασία πήγε και συνεχίζει να πηγαίνει αρκετά καλά. Εν μέσω καραντίνας είχα ειδική άδεια από το Υπουργείο Αθλητισμού για να προπονούμε κανονικά, τηρώντας βέβαια όλα τα μέτρα ασφαλείας και προφύλαξης από τον COVID. Πριν λίγες μέρες πραγματοποιήθηκε και ο τελευταίος αγώνας πριν το Τόκιο και από εδώ και πέρα ξεκινάει η τελική φάση της προετοιμασίας μου. Προπονούμε καθημερινά και ταυτόχρονα κάνω και γυμναστήριο κάποιες μέρες.

Η ιαπωνική κυβέρνηση αποφάσισε την απαγόρευση των θεατών από το εξωτερικό λόγω της ανησυχίας του ιαπωνικού πληθυσμού για την Covid-19 και τις μεταλλάξεις του κορωνοϊού ενώ έχουν περιορίσει τον αριθμό των εγχώριων θεατών σε 10.000 ανά χώρο για τους αγώνες, ή το 50% της χωρητικότητας. Ωστόσο, εσένα ποιος θα μπορέσει να σε ακολουθήσει στους παραολυμπιακούς;

Δ.Κ: Οι συνθήκες θα είναι πρωτόγνωρες για όλους και σίγουρα δεν θα είναι τίποτα το ίδιο σε σχέση με άλλους Παραολυμπιακούς Αγώνες. Τα τελευταία νέα είναι ότι δεν θα υπάρχουν καθόλου θεατές μετά και τις τελευταίες εξελίξεις με την μετάλλαξη του κορωνοϊού. Το καλό είναι ότι υπάρχει το διαδίκτυο και η τηλεόραση και έτσι φίλοι, συγγενείς αλλά και όλοι οι Έλληνες θα μπορούν να παρακολουθούν τις προσπάθειες μας. Μαζί μου θα βρίσκεται μόνο ο προπονητής μου, Γιώργος Τυλιγαδάς λόγω φυσικά και της βαριάς μου αναπηρίας που χρήζει βοήθειας.

Η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή (ΔΟΕ) διευκρίνισε πως επιτρέπει στους αθλητές που θα συμμετάσχουν στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο να εκφράσουν τις πολιτικές απόψεις τους, μέχρι την έναρξη των αγώνων τους. Πώς βρίσκεις αυτή την απόφαση; Θα εκφράσεις και εσύ την άποψη σου για τέτοια θέματα ανοιχτά; 

Δ.Κ: Παλιότερα είχα ασχοληθεί πολύ ενεργά με την πολιτική και η αλήθεια είναι ότι σε αυτήν την φάση της ζωής μου και ειδικά πριν από τους αγώνες δεν θα έκανα κάποιο σχόλιο και δεν θα έπαιρνα θέση δημοσίως για πολιτικά θέματα. Θεωρώ ότι ο αθλητισμός και η πολιτική είναι δυο διαφορετικοί τομείς που δεν πρέπει να εμπλέκονται και ειδικά πριν από το μεγαλύτερο αθλητικό γεγονός του πλανήτη όπως είναι οι Ολυμπιακοί και οι Παραολυμπιακοί Αγώνες. Να προσθέσω μόνο ότι είμαι ξεκάθαρα υπέρ του εμβολιασμού και στηρίζω κάθε ενέργεια που έχει σχέση με αυτό.

Ποιος είναι ο σημαντικός στόχος για τους αγώνες του Αυγούστου;

Δ.Κ: Ο σημαντικότερος στόχος για τους Παραολυμπιακούς Αγώνες είναι να βρίσκομαι σε όσο το δυνατόν καλύτερη αγωνιστική κατάσταση γίνεται και να βελτιώσω τους χρόνους μου που αυτό μπορεί να φέρει και ένα μετάλλιο. Η βελτίωση των ατομικών επιδόσεων και η καλύτερη δυνατή θέση στον τελικό ενός αγωνίσματος είναι πάντα στόχος.

Tι σε προβληματίζει λίγο πριν τους φετινούς αγώνες, αντιμετώπισες κάποια ιδιαίτερη δυσκολία; Ποια ήταν αυτή;

Δ.Κ: Υπήρχαν και συνεχίσουν να υπάρχουν πολλές δυσκολίες λόγω COVID και το μόνο που με προβληματίζει είναι τι θα συναντήσουμε στο Τόκιο και πως θα είναι η κατάσταση λόγω πανδημίας. Γενικά όλα είναι ρευστά και ακόμα δεν έχουμε λάβει αναλυτικές οδηγίες όσο αφορά τους αγώνες και τα μέτρα που θα υπάρξουν. Η κατάσταση είναι ρευστή και αλλάζει συνεχώς ειδικά και μετά την ανακοίνωση της διασποράς της νέας μετάλλαξης.

Τι λένε μεταξύ τους οι παραολυμπιονίκες πριν τους αγώνες; Συμβουλή που σου έδωσε πρόσφατα κάποιος παραολυμπιονίκης και κρατάς;

Δ.Κ: Συνήθως συζητάμε για την προετοιμασία που κάναμε και λέμε το τι περιμένουμε από την επόμενη κούρσα μας. Φίλος Παραολυμπιονίκης μου είπε πρόσφατα ότι, ότι λάμπει δεν είναι χρυσός. Ήταν μια φράση με πολύ νόημα που μου έδωσε πολύ τροφή για σκέψη και την κρατάω.

Τι θες να πεις στο προπονητή σου που δεν του το έχεις πει ποτέ λίγο πριν τους Παραολυμπιακούς;

Δ.Κ: Θα του έλεγα ότι τον ευχαριστώ. Αυτός γνωρίζει πολύ καλά το τι κρύβεται πίσω από αυτήν την λέξη. Του το λέω συνήθως αφού τελειώσουν οι αγώνες αλλά τώρα θα του το πω και πριν. Συμπληρώνουμε 9 χρόνια κοινής πορείας φέτος από την στιγμή που ξεκίνησα τον αθλητισμό και του οφείλω πολλά.

3 πράγματα που θα πάρεις μαζί σου στο Τόκιο πέρα των συνηθισμένων.

Δ.Κ: Θα πάρω μαζί μου σίγουρα το laptop μου, το αγαπημένο μου ζευγάρι γυαλιά και λάστιχα γυμναστικής.

Έχεις ολοκληρώσει τον εμβολιασμό σου πριν τους αγώνες;

Δ.Κ:  Ναι, έχω ολοκληρώσει τον εμβολιασμό μου εδώ και καιρό και θα ήθελα να πω σε όλους ότι πρέπει να εμβολιαστούν άμεσα χωρίς κανέναν φόβο και δισταγμό. Αν το κάνουμε όλοι, θα γίνει η ζωή μας πιο εύκολη και θα επιστρέψουμε σιγά σιγά στην καθημερινότητα μας.

Από την πρόσφατη επίσκεψη σου στο διεθνές meeting του Βερολίνου τι αποκόμισες;

Δ.Κ: Στο Βερολίνο κάνω πάντα πολύ καλές επιδόσεις μιας και εκεί πραγματοποιείται κάθε χρόνο ένα από τα μεγαλύτερα διεθνή meeting παγκοσμίως. Έτσι και φέτος, κατάφερα να κάνω δυο ατομικά ρεκόρ σε αντίστοιχα αγωνίσματα και αυτό ήταν το τελευταίο διεθνές meeting εκτός συνόρων. Επιβεβαίωσα ότι βρίσκομαι σε πολύ καλή αγωνιστική κατάσταση και αυτό κρατάμε από αυτούς τους αγώνες.

Η  προτελευταία διοργάνωση πριν το Τόκιο ολοκληρώθηκε για σένα με δυο χρυσά μετάλλια και δυο ατομικά ρεκόρ σε αντίστοιχα αγωνίσματα ενώ πρόσφατα βρέθηκες στο ΟΑΚΑ κολυμβητήριο αποκτώντας δυο ακόμη μετάλλια. Τι σημαίνει για σένα αυτό λίγο πριν τους μεγάλους αγώνες; 

Δ.Κ: Τα μετάλλια αυτά είναι η ανταμοιβή των κόπων και των θυσιών. Όταν αυτά συνοδεύονται και με ατομικά ρεκόρ αυτό είναι ένα πολύ μεγάλο επίτευγμα γιατί σημαίνει ότι η δουλειά που κάνουμε φέρνει αποτέλεσμα και βελτιώνω τις επιδόσεις μου. Οι αγώνες αυτοί είναι αγώνες πρόκρισης και επιβεβαίωσης χρόνων για τους Παραολυμπιακούς Αγώνες και σίγουρα ένα πολύ δυνατό τεστ πριν από αυτούς.

Η συμμετοχή σου στο φετινό φεστιβάλ ρομποτικής first lego league πώς ήταν;

Δ.Κ: Ήμουν μέντορας σε κάποιες από τις ομάδες των παιδιών που συμμετείχαν στο φεστιβάλ και προσπαθήσαμε όλοι μαζί να δούμε πως μπορεί η ρομποτική με πολύ απλές κατασκευές και ιδέες να βελτιώσει την ζωή ενός ανθρώπου με αναπηρία ή να τον βοηθήσει να αθληθεί με την βοήθεια της ρομποτικής. Ήταν μια πρωτόγνωρη και μοναδική εμπειρία και νομίζω ότι στο μέλλον αυτά τα παιδιά θα αλλάξουν τον κόσμο της αναπηρίας και όχι μόνο.

Η εμπειρία σου εκεί με τα παιδιά πώς κύλησε;

Δ.Κ:  Πάντα όταν βρίσκομαι με παιδιά νιώθω και εγώ παιδί. Αν έχεις τα μάτια και τα αυτιά σου ανοιχτά μπορείς από τα παιδιά να πάρεις τρομερά μαθήματα ζωής. Είδα ότι μέσα από την ρομποτική μπορούνε να γίνουν απίστευτα πράγματα σε όλους τους τομείς και εγώ με την σειρά μου και την εμπειρία μου τους βοήθησα να γνωρίσουν την αναπηρία έτσι, ώστε να τους είναι πιο εύκολο να δημιουργήσουν κατασκευές που να είναι χρήσιμες στα ανάπηρα άτομα και όχι μόνο.

Μια ερώτηση παιδιού που σε προβλημάτισε; Τι ρωτάνε τα παιδιά και  τι  τα συμβούλεψες;

Δ.Κ:  Τα παιδιά ρωτάνε τα πάντα και πρέπει να ρωτάνε τα πάντα. Οφείλουμε να τους παροτρύνουμε σε αυτό και να μην τους βάζουμε όρια και φραγμούς. Εγώ πάντα απαντάω σε όλα και προσπαθώ οι απαντήσεις μου να είναι όσο πιο απλές γίνεται έτσι ώστε να τους μείνουν στο μυαλό. Τα παιδιά παρόλο που ήταν μικρής ηλικίας, με ρωτούσαν πολλές λεπτομέρειες που αφορούσαν τον τρόπο λειτουργίας του ηλεκτροκίνητου αμαξιδίου μου και σε κάποιες ερωτήσεις νόμιζα ότι μιλούσα με έμπειρους μηχανικούς. Εγώ τους συμβούλεψα να συνεχίσουν την εξαιρετική δουλειά που κάνουν και ότι είναι πολύ σημαντικό όλο αυτό και οι εφευρέσεις τους θα βοηθήσουν πολύ κόσμο στο μέλλον.

Το χιούμορ και ο αυτοσαρκασμός είναι μόνο μερικά από τα χαρακτηριστικά σου που δεν διστάζεις να τα εκδηλώσεις πράγμα εύκολα  στα social media. Βιντεάκια στο Instagram, το facebook και το tiktok, σχόλια στο thank you next και σε άλλες χιουμοριστικές σελίδες. Τι άλλο είναι ο Δημήτρης όμως στην πραγματικότητα;

Δ.Κ: Ο Δημήτρης νομίζω είναι χιούμορ και αυτοσαρκασμός ολόκληρος, γιατί αν δεν κάνεις και λίγη πλάκα, δεν έχει νόημα η ζωή. Αρχικά, εγώ ότι γράφω και ότι ανεβάζω στα social media, το κάνω γιατί γελάω πρώτα εγώ με τον εαυτό μου. Αν λοιπόν γελάνε και οι άλλοι αυτό μου δίνει μεγαλύτερη χαρά και περισσότερο γέλιο. Οι στενοί μου φίλοι συνηθίζουν να μου λένε “μόνος σου τα λες και μόνος σου γελάς”(γέλια). Πρόσφατα δημιουργήθηκε μια πολύ πρωτότυπη σελίδα (facebook: η αναπηρία είναι cool & intagram: cool_crips), η οποία διακωμωδεί και προβάλλει την αναπηρία με μια διαφορετική οπτική. Αξίζει να την επισκεφθείτε για να καταλάβετε περί τίνος πρόκειται.

Τι είδους  είναι τα περισσότερα  μηνύματα  που λαμβάνεις στα social, ένα μήνυμα αστείο, ένα στενάχωρο και ένα ενθαρρυντικό που πήρες πρόσφατα;

Δ.Κ: Τα περισσότερα μηνύματα έχουν να κάνουν με το πόσο θετική ενέργεια έχω και ότι κάνω τους ανθρώπους να βλέπουν τα πράγματα με άλλη ματιά. Αυτό είναι κάτι που με χαροποιεί πάρα πολύ και μου δίνει ακόμη περισσότερη ενέργεια. Ένα αστείο μήνυμα ήταν από μια φίλη που μου είπε ότι γελούσε με ένα βιντεάκι μου στο tiktok και ξεχάστηκε με αποτέλεσμα να κάψει το φαγητό. Ένα στενάχωρο ήταν από έναν άγνωστο που μου είπε ότι έπαθε ένα ατύχημα πρόσφατα και ζήτησε την βοήθεια μου. Ένα ενθαρρυντικό ήταν επίσης από έναν άγνωστο που μου είπε ότι ξεκίνησε να κολυμπάει βλέποντας εμένα και ενώ φοβόταν πολύ το νερό και δεν είχε κολυμπήσει ποτέ στην ζωή του. Ήταν πραγματικά ότι καλύτερο μου έχουν στείλει τον τελευταίο καιρό.

Μελλοντικά σχέδια και στόχοι αφότου ολοκληρωθεί το Τόκιο; Ετοιμάζεις κάτι άλλο;

Δ.Κ:  Μόλις γυρίσουμε με το καλό και είμαστε υγιείς, έχω σκοπό και βρίσκομαι ήδη σε συζητήσεις για να πραγματοποιήσω κάποιες ομιλίες εντός και ίσως και εκτός χώρας. Όλα αυτά βέβαια Θεού θέλοντος και κορωνοϊού επιτρέποντος.

Κλείνοντας, υπάρχει κάτι που θα ήθελες να προσθέσεις;

Δ.Κ: Θα ήθελα να ευχαριστήσω πολύ εσένα προσωπικά αλλά και το Layout για την φιλοξενία σας.

Ευχαριστούμε από καρδιάς τον Δημήτρη Καρυπίδη για τη συνέντευξη που μας παραχώρησε λίγο πριν τους Παραολυμπιακούς αγώνες.

Δημήτρης Καρυπίδης-Παραολυμπιακοί αγώνες: “Ευχαριστώ τον προπονητή μου. Αυτός γνωρίζει πολύ καλά το τι κρύβεται πίσω από αυτήν την λέξη”