Τζανάκης: Όλοι οι ανεμβολίαστοι θα νοσήσουν

1445
Υγειονομικοί υπάλληλοι του ΕΟΔΥ Αργολίδας διενεργούν rapid test για κορονοϊό σε πολίτες στην περιοχή της Νέας Κίου στην Αργολίδα, Δευτέρα 10 Μαΐου 2021. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΜΠΟΥΓΙΩΤΗΣ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ

«Αυτό το κύμα θα χτυπήσει τους ανεμβολίαστους» δήλωσε ο καθηγητής πνευμονολογίας Νικόλαος Τζανάκης, εκφράζοντας την ανησυχία του για την εξάπλωση της μετάλλαξης Δέλτα. «Όλοι οι ανεμβολίαστοι θα νοσήσουν» τόνισε.

Μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ το πρωί της Παρασκευής, ο κ. Τζανάκης ανέφερε ότι σύντομα θα αυξηθούν τα κρούσματα. Όπως είπε, την επόμενη εβδομάδα θα υπάρχουν ημέρες με περισσότερα από 2.000 νέα κρούσματα, ενώ δεν αποκλείεται σύντομα να καταγραφούν και 3.000 χιλιάδες κρούσματα.

Εάν ήταν χειμώνας θα επιβαλλόταν lockdown

Εξέφρασε επιπλέον την εκτίμηση ότι, καθώς η μετάλλαξη Δέλτα «καλπάζει», εάν τώρα ήταν χειμώνας θα επιβαλλόταν lockdown. Ανέφερε πάντως ότι υπάρχει προσδοκία πως τα εμβόλια θα προστατέψουν το σύστημα υγείας.

Ο κ. Τζανάκης επανέλαβε ότι τα περισσότερα κρούσματα αφορούν μικρές ηλικίες, ενώ προειδοποίησε πως είναι πιθανό κάποιος νέος να εμφανίσει σοβαρές επιπλοκές, προσθέτοντας πως αν φέρει τον ιό στο σπίτι, όσοι οικείοι του είναι ανεμβολίαστοι θα νοσήσουν.

«Τότε θα γίνει ορατή η σοβαρότητα της μετάλλαξης Δέλτα» πρόσθεσε, επαναλαμβάνοντας ότι είναι αδιαμφισβήτητη η επικράτησή της μαζί με κάποια άλλα στελέχη.

Υποχρεωτικότητα εμβολιασμών

Ως προς τους εμβολιασμούς, ανέφερε ότι το πρόβλημα επί του παρόντος εντοπίζεται στην ηλικιακή ομάδα των 50 με 65, όπου οι ειδικοί επιθυμούν ένα καλύτερο ποσοστό, όπως στην Κύπρο ή την Πορτογαλία.

Ο κ. Τζανάκης τάχθηκε υπέρ του υποχρεωτικού εμβολιασμού σε συγκεκριμένα επαγγέλματα που αφορούν το δημόσιο συμφέρον και στενούς κρατικούς φορείς, όπως οι υγειονομικοί, στρατιωτικοί, εκπαιδευτικοί, σώματα ασφαλείας και στη συνέχεια εργαζόμενοι στα μέσα μεταφοράς και σε μονάδες φροντίδας βρεφών και ηλικιωμένων. Ακολούθως, όπως πρόσθεσε, ο εμβολιασμός θα πρέπει να επεκταθεί σε εστίαση και τουρισμό.

Τζανάκης: Όλοι οι ανεμβολίαστοι θα νοσήσουν