Επιστρέφει η μάσκα στους εξωτερικούς χώρους -Νέα μέτρα σε διασκέδαση και μπαρ

977

Επιστρέφει η μάσκα στους εξωτερικούς χώρους -Νέα μέτρα σε διασκέδαση και μπαρ

Τον κώδωνα του κινδύνου κρούουν επιστήμονες και ειδικοί για την ανησυχητικά αυξητική τάση των κρουσμάτων του κορωνοϊού των τελευταίων ημερών. Η ανάγκη για τη γρήγορη και μαζική εμβολιαστική κάλυψη του πληθυσμού είναι πιο επιτακτική από ποτέ, την ώρα που φαίνεται πως ένα τέταρτο κύμα, ενδεχομένως να βρίσκεται και προ των πυλών.

Οι αρμόδιοι, σε επιστημονικό αλλά και κυβερνητικό επίπεδο, ετοιμάζονται και πάλι να ξεδιπλώσουν πλέγμα μέτρων με στόχο να ανακόψουν την επιδημία και παράλληλα, δράσεις για την ενίσχυση της εμβολιαστικής εκστρατείας, σε συνεργασία με τις κατά τόπους αρχές.

Σύμφωνα με πληροφορίες στα νέα μέτρα που θα ανακοινωθούν περιλαμβάνεται οι κλειστοί χώροι σε εστίαση και μπαρ να λειτουργούν αποκλειστικά για εμβολιασμένους.

Επίσης θεωρείται σχεδόν βέβαιη η πλήρης και ολική επαναφορά της μάσκας σε όλους τους εξωτερικούς χώρους και για όλους τους πολίτες, εμβολιασμένους και ανεμβολίαστους, όπως ίσχυε και πριν από δύο εβδομάδες. Η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων είχε σταθμίσει τα διαφορετικά τότε επιδημιολογικά δεδομένα και είχε καλέσει τους πολίτες να κινούνται χωρίς μάσκα σε εξωτερικούς χώρους όταν δεν υπάρχει συγχρωτισμός. Η κατάσταση που επικρατεί πλέον δεν δικαίωσε τους επιστήμονες και την κυβέρνηση που πίστευαν ότι οι πολίτες είχαν λαβει σωστά το μήνυμα για τη χρήση της μάσκας.

Θωμαΐδης: Την άλλη βδομάδα μπορεί να ξεπεράσουμε τα 2.000 κρούσματα ημερησίως

Για την περίπου 65% αύξηση στο ιικό φορτίο των λυμάτων της Αττικής, μίλησε στον ΑΝΤ1 ο καθηγητής Αναλυτικής Χημείας του ΕΚΠΑ, Νίκος Θωμαΐδης, ο οποίος σημείωσε ότι ο ίδιος δεν περίμενε τόσο μεγάλη αύξηση των κρουσμάτων, όπως αυτή που καταγράφηκε τις τελευταίες μέρες, αλλά αυτό που τον ανησυχεί περισσότερο είναι η αύξηση του δείκτη θετικότητας που υπερδιπλασιάστηκε.

Παράλληλα όμως δεν καταγράφηκε αύξηση στις εισαγωγές σε νοσοκομεία και αυτό είναι μια θετική παράμετρος. Σύμφωνα με τον κ. Θωμαΐδη, όλο αυτό το σκηνικό οφείλεται στη μεγάλη διάδοση του ιού σε νεαρότερες ηλικίες οι οποίες δεν έχουν προλάβει να εμβολιαστούν. Ο κ. Θωμαΐδης έσπευσε να προσθέσει ότι είναι κατανοητό αυτό που συμβαίνει με τους νέους, καθώς είναι κλεισμένοι μέσα σχεδόν 1,5 χρόνο και βέβαια δεν πρέπει να ξεχνάνε και οι μεγαλύτεροι πως ένιωθαν ως νέοι, υπογραμμίζοντας βέβαια ότι ο μόνος τρόπος άμυνας απέναντι στον φονικό ιό είναι ο εμβολιασμός.

Τέλος και μεταξύ άλλων, ο καθηγητής του ΕΚΠΑ, τόνισε ότι είναι πολύ πιθανόν να δούμε περαιτέρω αύξηση των κρουσμάτων την επόμενη εβδομάδα και να ξεπεράσουμε τα 2.000 ημερησίως, αποδίδοντας όλο αυτό στο συνδυασμό της μετάλλαξης Δέλτα που είναι εξαιρετικά μεταδοτική με τη χαλάρωση στα μέτρα αποφυγής του κορωνοϊού.

ΠΗΓΗ:PROTOTHEMA.GR