Φωτογραφία της ημέρας: Λόγω καύσωνα… Καρπούζι – Φέτα

καρπούζι

1102

Η Φωτογραφία της ημέρας…λόγω καύσωνα…είναι το καρπούζι!

Επειδή όμως είμαστε στην Θράκη…το συνοδεύουμε με τυρί φέτα!

Το καρπούζι κατάγεται από την Κεντρική και Νότια Αφρική. Ο Γαληνός το αναφέρει ως “μηλοπέπων” και ο Διοσκουρίδης ως “σίκυος ο ήμερος”. Δυστυχώς, δεν επικράτησε η ελληνική ονομασία για το καρπούζι αλλά η τούρκικη λέξη “karpuz”. Το καρπούζι εμφανίζεται σε ιερογλυφικά της Αρχαίας Αιγύπτου. Τον 10ο αιώνα μ.Χ. καλλιεργείται στην Κίνα και τον 13ο αιώνα εμφανίζεται στην Ευρώπη. Είναι ένα από τα πιο δροσιστικά φρούτα καθώς αποτελείται από 91% νερό! Τέλος, περιέχει βιταμίνη C, καροτινοειδή, ενώ είναι και ελαφρώς διουρητικό.

Πότε το φυτεύουμε;

Το καρπούζι το φυτεύουμε τους ανοιξιάτικους μήνες και το μαζεύουμε συνήθως μετά από 80-100 ημέρες. Χρειάζεται ζέστη, ήλιο, ξηρή ατμόσφαιρα και υγρό χώμα. Μπορεί να καλλιεργηθεί στην ύπαιθρο μόνο το καλοκαίρι, ενώ σε θερμοκήπιο μπορεί να καλλιεργηθεί ακόμα και τον χειμώνα.

Πότε είναι η εποχή τους;

Η εποχή του καρπουζιού ξεκινάει τον Ιούνιο και διαρκεί μέχρι τον Οκτώβριο. Φυσικά, ο καλύτερος μήνας του θεωρείται ο Ιούλιος, μιας και τότε είναι πολύ γλυκό!

Πώς επιλέγουμε τα καλύτερα;

Η σκούρα πράσινη φλούδα και η έντονη κόκκινη σάρκα του καρπουζιού, μας δείχνουν πως είμαστε αρκετά κοντά στη σωστή επιλογή. Επιπλέον, ένα ακόμα στοιχείο, αποτελεί και το κίτρινο χρώμα στην περιοχή του κοτσανιού. Τέλος, ο κούφιος ήχος που κάνει το καρπούζι όταν το χτυπάμε, είναι ακόμα ένα σημάδι της ωριμότητάς του, ενώ οι… καλές σχέσεις μας με τον άνθρωπο που τα πουλάει μπορούν να εγγυηθούν ακόμα περισσότερο την ποιότητά του 😉

Πώς το χρησιμοποιούμε;

Το καρπούζι μπορεί κανείς να το απολαύσει με πολλούς τρόπους… Ωμό, σε γρανίτες, μέσα σε γλυκές πίτες, σε δροσερά smoothies, ακόμα και σαν γλυκό του κουταλιού, το οποίο φτιάχνεται από τη φλούδα του!

Μυστικά συντήρησης:

Μπορούμε να διατηρήσουμε το καρπούζι μας σε θερμοκρασία δωματίου προτού το κόψουμε. Αφού το κόψουμε, μπορούμε να το βάλουμε σε κομμάτια μέσα σε αεροστεγώς κλεισμένο δοχείο ή να το τυλίξουμε με μία διάφανη μεμβράνη. Εκεί, μπορεί να κρατήσει για περίπου 5 ημέρες.

Διατροφικές πληροφορίες:

100 g  % RI
Ενέργεια (kcal) 33.5 2
Λιπαρά (g) 0.3 0
εκ των οποίων κορεσμένα (g) 0.1 1
Υδατάνθρακες (g) 6.9 3
εκ των οποίων σάκχαρα (g) 6.9 8
Φυτικές / Εδώδιμες Ίνες (g) 0.1 0
Πρωτεΐνες (g)​ 0.44 1
Αλάτι (g) 0.01 0

 

 

 

 

 

 

 

 

*Με βάση την προσλαμβανόμενη ημερήσια πρόσληψη των 2000 kcal για έναν ενήλικα.