Φωτογραφία του μήνα: (Πιρπιρούνα) – Να βρέξει, να μη βρέξει, να βρέξει, να μη βρέξει…

1245

Η αστάθεια είναι φυσιολογικό γεγονός την εποχή αυτή!

Οι μήνες Μάιος και Ιούνιος αποτελούν τη μεταβατική περίοδο προς το καλοκαίρι…

Κάτι ήξεραν οι προγονοί μας και τραγουδούσαν την …Πιρπιρούνα:

 

Και ενώ η ΕΜΥ ανακοίνωσε ότι  μετά το κύμα καύσωνα έρχονται βροχές, οι αγρότες ήδη ποτίζουν  με αντλίες νερού  το χωράφια τους, εγώ θυμήθηκα  τη μια και μοναδική φορά (πριν εκλείψει εντελώς), μια πολύ ζεστή καλοκαιρινή ημέρα των παιδικών μου χρόνων την περιφορά της Πιρπιρίτσας.

Η Περπερίτσα (αλλιώς Βερβερίτσα, Κουσκουσούρα, Ντουντουλέ, Περπερούνα) είναι ένα αρχαίο παγανιστικό τελετουργικό των Βαλκανίων που διασώθηκε μέχρι και τα νεότερα χρόνια. Στην Ελλάδα το συναντάμε στην Κεντρική Ελλάδα Μακεδονία και Θράκη.

Τα πολύ ζεστά καλοκαίρια που δεν έβρεχε για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα και δεν υπήρχαν τα σημερινά σύγχρονα μέσα ποτίσματος, πίστευαν οι χωρικοί πως αν παρακαλέσουν την φύση και το θεό για βροχή θα τους ακούσουν και θα βρέξει.

Έτσι μια κοπέλα (σε άλλες περιοχές ένα άντρας ντυμένος με κουρέλια η μια κούκλα, η ένα σκιάχτρο από ξύλα και υφάσματα) σκεπασμένη με χόρτα και με ένα ταψί στο κεφάλι  έβγαινε στο δρόμο συνοδεία κόσμου και μουσικών οργάνων. Κατά την περιφορά χόρευαν και τραγουδούσαν ένα τραγούδι που έχει διασωθεί σε πολλές παραλλαγές.

Περπερίτσα περπατεί το θεό παρακαλεί Θεέ μου ρίξε μια βροχή μια βροχή βασιλική…

Πηγή: Χρησιμοποιήθηκαν στοιχεία απο:

parallaximag.gr/parallax-view/o-ellinikos-choros-tis-vrochis

https://www.youtube.com/channel/UChwYJ07Rkgm4V-ECq9I_kCQ