Περίεργα: Ήξερες ότι υπάρχει βράχος στην Κρήτη που προβλέπει τον καιρό;

1059

Ακούγεται παράξενο και εξωπραγματικό αλλά όντως υπάρχει και βρίσκεται στη Κρήτη. Πρόκειται για τον βράχο «Δράκο» που υπάρχει στο σπήλαιο του Αγίου Μύρωνα, στους Κάτω Ασίτες.

Από τα παλιά χρόνια έως σήμερα, ένα αξιοπερίεργο φαινόμενο συμβαίνει στο συγκεκριμένο σημείο. Ο βράχος που είναι από γρανίτη και έχει έκταση περίπου 1000τμ, αποτελεί ένα αλάνθαστο προγνωστικό του καιρού.

Όταν εμφανίζονται μικρές φυσαλίδες σαν άσπρος αφρός από τις σχιμάδες του βράχου, προβλέπεται οτι ο καιρός θα είναι βροχερός, ενώ όταν ακούγεται ένας περίεργος θόρυβος μέσα από τον βράχο, είναι ένδειξη πως θα κάνει βαρυχειμωνιά.

Αυτά επιβεβαιώνουν πολλοί κάτοικοι του χωριού, οι οποίοι έχουν υπάρξει μάρτυρες του συγκεκριμένου φαινομένου.

Πολλοί ξένοι, γεωλόγοι και μηχανικοί έχουν επισκεφτεί το Δράκο αλλά δεν έχουν καταφέρει έως σήμερα να ερμηνεύσουν το ιδιαίτερο αυτό φαινόμενο που η παράδοση και η πίστη το θέλει να λειτουργεί με τη χάρη του Αγίου, ως ένα πρωτότυπο βαρόμετρο της φύσης.

Η ιστορία πίσω από τον βράχο «Δράκο»

Από την αυλή της εκκλησίας του Αγίου Μύρωνα, κατεβαίνοντας τη πλαγιά από τα δυτικά, συναντάμε ένα μικρό σπηλαίο μέσα σε βράχους ,που προχωράει κάτω από την εκκλησία.

Το σπήλαιο αυτό υπήρξε ο χώρος ασκήτευσης του Αγίου και συνδέεται άμεσα με ένα θαύμα, το οποίο τέλεσε ο Άγιος Μύρωνας.

Μια μέρα λοιπόν, όπως λέει η παράδοση, ερχόταν ένα λιοντάρι στο χωριό και οι κάτοικοι ήταν ανήσυχοι και φοβισμένοι.

Ο Άγιος Μύρωνας, εκείνη την περίοδο, είχε χειροτονηθεί επίσκοπος και απουσίαζε από το χωριό. Μια μέρα, που ο Άγιος είχε επισκεφθεί την ιδιαίτερη πατρίδα του, ο δράκος ξανάκανε την εμφάνιση του. Αυτό συνέβη ένα πρωί Κυριακής, την ώρα που ο Άγιος λειτουργούσε στην εκκλησία του Σωτήρος Χριστού, η οποία υπάρχει έως σήμερα.

Ο Άγιος, χωρίς να φοβηθεί, καθησύχασε τους πιστούς και έστειλε το διάκο με την αρχιερατική του ράβδο να διατάξει το θηρίο στο όνομα του Χριστού, να μείνει στη θέση όπου βρισκόταν .

Πράγματι το θηρίο έμεινε ακίνητο και νεκρό. Μετά το τέλος της λειτουργίας, ο Άγιος στάθηκε στην αυλή της εκκλησίας και έριξε πάνω στο ξαπλωμένο θηρίο που φαινόταν στην πλαγιά, μια μεγάλη πέτρα.

Την ίδια στιγμή βροχή από πέτρες, άγνωστο από που, έπεσαν πάνω στο θηρίο το οποίο απολιθώθηκε και έγινε ένας μεγάλος βράχος.

Ο βράχος αυτός, σύμφωνα πάντα με την παράδοση, έκλεισε μέσα του το Δράκο γι’ αυτό και σήμερα ο βράχος που σώζεται λέγεται «Δράκος».

Αν κάποιος επισκεφθεί το χωριό, μπορεί ακόμη να δει την ουρά του λιονταριού στο βορειοδυτικό μέρος του χωριού και το κεφάλι του απολιθωμένο στο νοτιοδυτικό, ακριβώς μέσα στη σπηλιά που τρέχει το θαυματουργό Αγίασμα.

ΠΗΓΗ: ekriti.gr