Ρεσιτάλ βιολιού και πιάνου από τον Γιάννη Κορμπέτη στην Αλεξανδρούπολη

877

Ο Σύλλογος Κυριών & Δεσποινίδων Αλεξ/πολης και ο Σύλλογος Μουσικών Εκπαιδευτικών Ανατολικής ΜακεδονίαςΘράκης διοργανώνουν ρεσιτάλ για βιολί και πιάνο με τον καθηγητή του Τμήματος Μουσικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, βιολονίστα Γιάννη Κορμπέτη και τον καθηγητή του Κρατικού Ωδείου, πιανίστα, Νίκο Κυριόσογλου. Η συναυλία των δύο καλλιτεχνών θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 7 Μαρτίου 2020 και ώρα 7.30 μ.μ. στο Δημοτικό Θέατρο Αλεξανδρούπολης. Στο ρεσιτάλ θα ερμηνευθούν μεταξύ άλλων έργα των W.A. Mozart, C. Franc, E. Bloch, P. Sarasate κ.α.

O Γιάννης Κορμπέτης ξεκίνησε τις σπουδές του στο Δημοτικό Ωδείο Καβάλας. Σε ηλικία 14 ετών πήρε το πρώτο του Πτυχίο στο βιολί με Άριστα παμψηφεί και σε ηλικία 16 ετών πήρε το Δίπλωμα, επίσης με Άριστα παμψηφεί. Από το 1998 ως το 2006 υπήρξε μαθητής του Ulf Hoelscher στην Ανώτατη Κρατική Μουσική Σχολή του Πανεπιστημίου της Καρσλρούης, από το οποίο έλαβε Δίπλωμα Ορχηστρικής Μουσικής, Δίπλωμα Καλλιτεχνικής Εκπαίδευσης και Δίπλωμα Σολίστα.

Έχει εμφανιστεί σε πολλές χώρες (Ελλάδα, Γερμανία,Ρωσία, Ελβετία, Αυστρία, Ιταλία, Ισπανία και Γαλλία) με σημαντικούς καλλιτέχνες, αποσπώντας εξαιρετικές κριτικές από τον Τύπο. Επίσης, έχει ηχογραφήσει έργα για την ελληνική και τη γερμανική ραδιοφωνία (SWR) και έχει κέρδίσει πολλά βραβεία σε εθνικούς και διεθνείς διαγωνισμούς.

Ως σολίστ έχει συμπράξει με την Κρατική Συμφωνική Ορχήστρα της Κριμαίας, με την Oρχήστρα Neue Philharmonia Hungarica στο Festival Ruhr,με την Athens Philharmonia Orchestra, με τη Sinfonietta της Σόφιας στη Σόφια (Festival Salon des Arts NDK), με την Κρατική Ορχήστρα του Bacau της Ρουμανία, με την Συμφωνική Ορχήστρα του Δήμου Θεσσαλονίκης, με την Baden Baden Jugendorchester, με το Ensemble Korrespondenzen Baden-Baden, με την Festival Orchester Euroclassic, με την Nürnberger Jugendorchester στο Αρχαίο Θέατρο των Φιλίππων, με την Ορχήστρα του Φεστιβάλ στο 1ο Φεστιβάλ “Γ. Α. Παπαϊωάννου”.

Έχει κερδίσει το χρηματικό βραβείο του Ιδρύματος “Προποντίς”, την υποτροφία “Γ. Α. Παπαϊωάννου”, την υποτροφία του Κοινωφελούς Ιδρύματος “Αλέξανδρος Ωνάσης” και την υποτροφία “Αλεξάνδρα Τριάντη” του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών. Έχει παρακολουθήσει masterclasses με τους Wolfgang Jahn, Sebastian Schmidt, Sergej Kravchenko, Λεωνίδα Καβάκο, Charles Avsharian, Stephen B. Shipps, Taras Gabora, Sergej Stadler και το Κουαρτέτο Faure. Από το 1998 μέχρι το 2003 υπήρξε μαθητής του Στέλιου Καφαντάρη.

Ο Γιάννης Κορμπέτης ερμηνεύει με ένα βιολί τού “Antonio Maria Lavazza”, κατασκευής 1703. Από τον Οκτώβρη του 2017 διδάσκει βιολί στο Tμήμα Μουσικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Μακεδονίας.

Ο Νίκος Κυριόσογλου γεννήθηκε στις Σέρρες το 1980. Ξεκίνησε τις μουσικές του σπουδές στο Ωδείο Σερρών και τις ολοκλήρωσε στο Κρατικό Ωδείο Θεσσαλονίκης στην τάξη του Νίκου Τασόπουλου. Πραγματοποίησε ανώτατες σπουδές στο τμήμα Μουσικής Επιστήμης και Τέχνης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας ακολουθώντας την ειδίκευση πιάνου υπό την Τατιάνα Παπαδοπούλου.

Απόκτησε μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών με βαθμό «άριστα» από την Ανωτάτη Μουσική Ακαδημία του Freiburg της Γερμανίας, ακολουθώντας την σολιστική κατεύθυνση πιάνου στην τάξη του Γκιλέαντ Μισόρι.

Έχει συνεργαστεί ως σολίστ με την συμφωνική ορχήστρα της Ακαδημίας του Φράιμπουργκ, την ΚΟΘ, την ΚΟΑ και την Εθνική Συμφωνική Ορχήστρα της ΕΡΤ συνεργαζόμενος με διακεκριμένους μαέστρους (Μ. Οικονόμου, Ά. Μπαλτάς, Βλ. Συμεωνίδης, Σ. Τσιαλής, Β. Φιδετζής, Ηλ. Βουδούρης, Αλ. Αγραφιώτης). Έχει εμφανιστεί με ατομικά ρεσιτάλ και συναυλίες μουσικής δωματίου σε πόλεις της Ελλάδας καθώς και στο εξωτερικό: Γερμανία, Γαλλία, Πορτογαλία, Βουλγαρία, Ελβετία, Βέλγιο, Αγγλία, Σκωτία, Κύπρο. Ενθουσιώδη σχόλια στον τύπο έχουν δημοσιευθεί για ρεσιτάλ του στην Οξφόρδη από τους Oxford Times, και για ρεσιτάλ του στο Μόναχο στο Steinway hall «Arthur Rubinstein» από το ραδιόφωνο της Deutsche Welle.

Έχει διακριθεί σε πολλούς διαγωνισμούς πιάνου. όπως: Πανελλήνιος διαγωνισμός πιάνου «Γιώργος Θυμής» (1ο βραβείο), μουσικός διαγωνισμός  Κρατικού Ωδείου Θεσσαλονίκης (πρώτο βραβείο), Πανελλήνιος διαγωνισμός πιάνου «ΕPΤΑ», (πρώτο βραβείο) 2ος διεθνής διαγωνισμός πιάνου “the muse” στη Σαντορίνη (φιναλίστ, τιμητική διάκριση).]

Έχει ηχογραφήσει για την ΕΡΑ, ΕΡΤ, την E.B.U., τη Γαλλική ραδιοφωνία (Radio France), και τον γαλλικό τηλεοπτικό σταθμό MEZZO. Έχει εμφανιστεί σε ατομικά ρεσιτάλ και συναυλίες μουσικής δωματίου σε σημαντικά φεστιβάλ, όπως «Το Πιάνο στα Φόρτε του», Διεθνές Φεστιβάλ Μουσικής Αίγινας,  Sani festival, Διεθνές Φεστιβάλ Ναυπλίου, Ελληνικές μουσικές γιορτές ΚΟΑ, Διεθνές Φεστιβάλ Ρόδου, Διεθνές Φεστιβάλ «Γιάννη Α. Παπαϊωάννου», Φεστιβάλ Μουσικής δωματίου Porto Carras, VorEcho Festival (Freiburg),  Festival Radio France(Montpellier). Έχει στο ενεργητικό του ηχογραφήσεις και πρώτες εκτελέσεις έργων σύγχρονων Ελλήνων και ξένων συνθετών.Συμμετέχει τακτικά ως  καθηγητής πιάνου και μουσικής δωματίου στο workshop σε θερινά masterclasses («Μουσικό χωριό» –  Άγιος Λαυρέντιος, Lefkas Music July).

Τα τελευταία χρόνια διδάσκει στο Κρατικό Ωδείο Θεσσαλονίκης και στο Ωδείο Μουσικό Κολλέγιο.