Απόσυρση προτάσεων συγχώνευσης σχολικών μονάδων στον Β/Έβρο. Επιστολή στην Υπουργό Παιδείας!

818

Με επιστολή του στο Υπουργείο Παιδείας, ο Βουλευτής Έβρου κι Επίτιμος Αρχηγός, Αναστάσιος Δημοσχάκης, διαβιβάζει τις έγγραφες και μη αντιδράσεις που ξεσήκωσαν οι προτάσεις της Δ/νσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Έβρου για συγχωνεύσεις σχολικών μονάδων στον Β/Έβρο.

Συγκεκριμένα οι προτάσεις αφορούν την συγχώνευση του Εσπερινού Γυμνασίου Ορεστιάδας με το Εσπερινό Γενικό Λύκειο Ορεστιάδος και μετατροπή σε Εσπερινό Γυμνάσιο με Λυκειακές Τάξεις Ορεστιάδος, την συγχώνευση του Γυμνασίου Ν.Βύσσας με το Γενικό Λύκειο Ν.Βύσσας και μετατροπή τους σε Γυμνάσιο με Λυκειακές τάξεις Ν.Βύσσας, και τέλος την συγχώνευση του Γυμνασίου Δικαίων με το Γενικό Λύκειο Δικαίων και μετατροπή τους σε Γυμνάσιο με Λυκειακές Τάξεις Δικαίων.

Με την επιστολή του ο Βουλευτής υπογραμμίζει την ομόφωνη απόρριψη των εν λόγω προτάσεων τόσο από το Δημοτικό Συμβούλιο Ορεστιάδας, από τη Δημοτική Επιτροπή Παιδείας Ορεστιάδας, την Β΄ ΕΛΜΕ Έβρου, τον Σύλλογο Γονέων & Κηδεμόνων του ΓΕ.Λ. Δικαίων, τον Σύλλογο Διδασκόντων ΓΕ.Λ. Δικαίων και του Γυμνασίου Δικαίων αλλά και σύσσωμη την κοινωνία του Β/Έβρου.

Τονίζοντας το καθολικό χαρακτήρα των αντιδράσεων, ο Βουλευτής υπερθεματίζει ότι η μεταβολή του αριθμού των μαθητών, εκτός του ότι δεν στοιχειοθετεί τις προτεινόμενες μεταβολές δεν μπορεί και δεν πρέπει να αποτελεί το μοναδικό κριτήριο μεταβολών στην λειτουργία κι εν τέλει στην ύπαρξη των σχολικών μονάδων σε μια περιοχή με ιδιαίτερο εθνικό χαρακτήρα όπως ο Έβρος.

Παράλληλα αναφέρει ότι οι ενέργειες συρρίκνωσης και συγχωνεύσεων εκπαιδευτικών δομών οδηγούν αυτόματα σε συρρίκνωση της συνολικής κοινωνικής δραστηριότητας, καθώς τα νέα ζευγάρια θα επιλέξουν να μετακινηθούν σε μεγαλύτερους οικισμούς με αυτόνομα Λύκεια.

Κλείνοντας την επιστολή του ο Βουλευτής αναφέρει ότι είναι ζωτικής εθνικής σημασίας να ενισχυθεί η ανθρώπινη παρουσία πλησίον των συνόρων, να κρατηθούν ανοιχτά τα φώτα στα σχολεία, στις εκκλησίες και στις πλατείες των χωριών στην παραμεθόριο!

Ακολουθεί αναλυτικά η επιστολή:

ΘΕΜΑ: Μεταβολές σχολικών μονάδων Β/Βάθμιας Εκπαίδευσης Δήμου Ορεστιάδας για το σχολικό έτος 2020-2021.

Η Δ/νση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Έβρου στις 30/10/2019 κοινοποίησε με το υπ’αριθμ. Φ.2.1./15634 έγγραφο προς τον Δήμο Ορεστιάδος ιδέες-προτάσεις που αφορούν στην συγχώνευση σχολικών μονάδων στην Ορεστιάδα και στα Δίκαια Έβρου.

Συγκεκριμένα προτείνεται:

1)               Η συγχώνευση του Εσπερινού Γυμνασίου Ορεστιάδας με το Εσπερινό Γενικό Λύκειο Ορεστιάδος και μετατροπή σε Εσπερινό Γυμνάσιο με Λυκειακές Τάξεις Ορεστιάδος.

2)               Η συγχώνευση του Γυμνασίου Ν.Βύσσας με το Γενικό Λύκειο Ν.Βύσσας και μετατροπή τους σε Γυμνάσιο με Λυκειακές τάξεις Ν.Βύσσας.

3)               Η συγχώνευση του Γυμνασίου Δικαίων με το Γενικό Λύκειο Δικαίων και μετατροπή τους σε Γυμνάσιο με Λυκειακές Τάξεις Δικαίων.

Οι συγκεκριμένες προτάσεις έχουν εγείρει τις έντονες αντιδράσεις της τοπικής κοινωνίας, οι οποίες εκφράζονται ξεκάθαρα στις επιστολές του Συλλόγου Διδασκόντων και του Συλλόγου Γονέων & Κηδεμόνων ΓΕ.Λ. Δικαίων & του Συλλόγου Διδασκόντων του Γυμνασίου Δικαίων καθώς και της Β΄ΕΛΜΕ Έβρου.

Στην έκτακτη συνεδρίαση (29/11) της Δημοτικής Επιτροπής Παιδείας του Δήμου Ορεστιάδας, στον οποίο ανήκουν οι εν λόγω σχολικές μονάδες, το διοικητικό συμβούλιο απέρριψε ομόφωνα την πρόταση για συγχωνεύσεις και αιτήθηκε από τον Διευθυντή της Δευτεροβάθμιας του Νομού της απόσυρση του θέματος.

Επίσης στις 3/12 συγκλήθηκε το Δημοτικό Συμβούλιο Ορεστιάδας, παρουσία όλων των Προέδρων των Κοινοτήτων καθώς κι εκπροσώπων των Κοινοτήτων, όπου επίσης απορρίφθηκαν ομόφωνα οι ως άνω προτάσεις συγχωνεύσεων Σχολικών Μονάδων και αιτήθηκαν από τον Διευθυντή της Δευτεροβάθμιας του Νομού την απόσυρση της πρότασης .

Η συλλογική αντίδραση των θεσμικών εκπροσώπων, εκπαιδευτικών & γονέων βασίζεται κυρίως στην πεποίθηση ότι η συγκεκριμένη γεωγραφική περιοχή χρειάζεται στήριξη κι αναβάθμιση σε όλες τις δομές αλλά σε καμία περίπτωση συρρίκνωση κι υποβάθμιση αυτών.

Χαρακτηρίζεται στις αναφορές κι επιστολές τους η πρόταση του Δ/ντή της Β/βάθμιας Εκπαίδευσης Έβρου ως ανυπόστατη καθώς τα αριθμητικά όρια που επικαλείται (πλήθος μαθητών) είναι περίπου ίδια με αυτά των τελευταίων ετών, ενώ οι διδάσκοντες ήδη απασχολούνται παράλληλα στα εν λόγω Γυμνάσια και Λύκεια για να συμπληρώσουν το ωράριό τους.

Ως εκ τούτου από την πρόταση δεν προκύπτει καμία ελάφρυνση στα λειτουργικά έξοδα τα οποία θα τεκμηρίωναν την ανάγκη υλοποίησης της πρότασης περί συγχώνευσης της σχολικής μονάδας!

Αξιότιμη κ.Υπουργέ,

Ο Βόρειος Έβρος σύσσωμος, γονείς, εκπαιδευτικοί, μαθητές, τοπική αυτοδιοίκηση και λοιποί κάτοικοι εναντιώνονται απόλυτα στην πρόταση συγχώνευσης των σχολικών μονάδων!!

Η μεταβολή του αριθμού των μαθητών, εκτός του ότι δεν στοιχειοθετεί τις προτεινόμενες μεταβολές δεν μπορεί και δεν πρέπει να αποτελεί το μοναδικό κριτήριο μεταβολών στην λειτουργία κι εν τέλει στην ύπαρξη των σχολικών μονάδων σε μια περιοχή με ιδιαίτερο εθνικό χαρακτήρα όπως ο Έβρος.

Υπάρχουν παράμετροι ποιοτικοί και ουσίας που σχετίζονται με την υποστήριξη υποδομών σε περιοχές που φθίνουν μεν πληθυσμιακά, ωστόσο παραμένουν ζωντανοί πυρήνες εκπαίδευσης και κοινωνικότητας πλησίον των συνόρων.

Ενέργειες συρρίκνωσης και συγχωνεύσεων εκπαιδευτικών δομών οδηγούν αυτόματα σε συρρίκνωση της συνολικής κοινωνικής δραστηριότητας, καθώς τα νέα ζευγάρια θα επιλέξουν να μετακινηθούν σε μεγαλύτερους οικισμούς με αυτόνομα Λύκεια.

Είναι ζωτικής σημασίας να κρατηθούν ανοιχτά τα φώτα στα σχολεία, στις εκκλησίες και στις πλατείες των χωριών στην παραμεθόριο!! Είναι ζωτικής εθνικής σημασίας να ενισχυθεί η ανθρώπινη παρουσία πλησίον των συνόρων.

Πιστεύω ότι θα εξετάσετε με την δέουσα προσοχή το αίτημα των κατοίκων του Β/Έβρου και θα λάβετε υπόψιν όλες τις παραμέτρους του ζητήματος το οποίο είναι μεν εκπαιδευτικό αλλά ταυτόχρονα πάνω από όλα εθνικό !!