Ιστορική αναδρομή στην εμποροπανήγυρη του Διδυμοτείχου

2990
DCIM100GOPRO

14 – 17 Σεπτεμβρίου 1929

Στο Διδυμότειχο, στα πανηγύρια που γίνονταν, υπήρχε διαχωρισμός, σε πανηγύρια θρησκευτικού χαρακτήρα (Καλέ Παναίρ(ι)) και σε πανηγύρια εμπορικού χαρακτήρα, όπως η μεγάλη Εμποροζωοπανήγυρις, που γινόταν το Σεπτέμβριο.

Σύμφωνα με τις μνήμες μας και στοιχεία που μας δώθηκαν από τον Διδυμοτειχίτη, συμπατριώτη και φίλο Παντελή Αθανασιάδη, το πανηγύρι αυτό του Σεπτεμβρίου έχει παλαιές ρίζες αορίστως. Πραγματοποιούνταν στη θέση Αλώνια στη συνοικία Τσαϊρια το μήνα Σεπτέμβριο, πριν ακόμη αρχίσουν οι δουλειές των αγροτών στα χωράφια, για να βοηθήσει τους μεν κτηνοτρόφους να ανταλλάξουν ή να πουλήσουν τα ζώα τους, τους δε αγρότες του Διδυμοτείχου και περιφερείας, να βγάζουν την παραγωγή τους (φασόλια, ρεβύθια, φακές, σταφύλια, αμύγδαλα, καρύδια κτλ) προς πώληση. Τα προιόντα που παρήγαγαν οι αγρότες σε μεγάλη ποσότητα, όπως σιτάρι, κριθάρι, καλαμπόκι, κουκούλια, πωλούνταν σε εμπόρους.

Προπολεμικά στην πόλη μας, το πανηγύρι αυτό συνοδεύονταν από γεωργοκτηνοτροφική Έκθεση που αφορούσε όλο το Νομό, όπου γίνονταν διαγωνισμοί και βραβεύσεις επιτυχημένων αγροτών και κτηνοτρόφων. Έτσι το 1935, σύμφωνα με εφημερίδα της εποχής, πραγματοποιήθηκε στο Διδυμότειχο, η 5η Γεωργοκτηνοτροφική Έκθεση Νομού Έβρου στα μέσα Οκτωβρίου. Τα εγκαίνια έγιναν ημέρα Κυριακή στις 12 το μεσημέρι. Στην έκθεση αυτή απονεμήθηκαν τα βραβεία σε προοδευτικούς παραγωγούς, που εξέθεσαν τα προϊόντα τους, από επιτροπή, υπό την προεδρεία του Νομάρχη Ηρακλή Παπαθανασιάδη.

Ένα ξεχωριστό εντυπωσιακό περίπτερο που αφορούσε τη σηροτροφία, κοσμούσε την Έκθεση με τα εκθέματα του, που ήταν μεταξωτά υφάσματα, κουκούλια, κουκουλόσπορος, κτλ. Καθώς και περίπτερο Μελισσοκομίας, το οποίο χαρακτηρίζεται «πλουσιώτατον και κινεί το ενδιαφέρον των επισκεπτών, οι οποίοι με θαυμασμό παρακολουθούν από τις υάλινες κυψέλες όλη την εργασία του μελισσιού». Επίσης, υπήρχαν περίπτερα γεωργικών προϊόντων, περίπτερο αμπελουργικών και δενδροκομικών προϊόντων, περίπτερο γεωργικών μηχανημάτων και λιπασμάτων και οι υπευθυνοι αυτών, έδιναν «προθύμως εξηγήσεις σε όλους τους επισκέπτας». Στην εν λόγω έκθεση πραγματοποιήθηκε Έρανος για τις φτωχές οικογένειες. Ακόμη, έδινε παραστάσεις ο θίασος της Εταιρείας Καλλιτεχνών, με το έργο «Ποπολάρος» του Γρηγ. Ξενόπουλου. Ομάδα εθελοντών, από νέους και νέες και εκπαιδευτικούς της πόλης, ρύθμιζε την καλή λειτουργία της Έκθεσης.

Στο Λαογραφικό Μουσείο Διδυμοτείχου υπάρχει η ενημερωτική αφίσα της Εμποροπανήγυρις, η οποία τυπώθηκε στο Διδυμότειχο, στο παλαιότερο Τυπογραφείο της περιοχής (το Τυπογραφείο υπάρχει ως έκθεμα στο Μουσείο μας και είναι δωρεά της οικογένειας Ελευθεριάδη), το 1929. Η αφίσα αυτή στάλθηκε και στο Σουφλί, προκειμένου να ενημερωθούν οι Σουφλιώτες φίλοι μας, ώστε να επισκεφτούν το πανηγύρι. Η αφίσα συνοδεύεται και από έγγραφο του Δημάρχου Διδυμοτείχου κ.Χατζηπεντίδη, το οποίο απευθύνεται στον Δήμαρχο Σουφλίου και χαρακτηριστικά αναφέρεται στο έγγραφο: «παρακαλούμεν όπως δια παντός μέσου δώσητε Ευρείαν δημοσιότητα, αποστέλλοντας ημίν αποδεικτικό τοιχοκολλήσεως.»Η αφίσα αποτελεί δωρεά του κ.Παντελή Αθανασιάδη στο Λαογραφικό Μουσείο Διδυμοτείχου και εδώθει σε αυτόν από το Σουφλιώτη συλλέκτη κ.Μιχάλη Πατέλη.

Στις ημέρες μας συνεχίζει να πραγματοποιείται το μεγάλο αυτό φθινοπωρινό Πανηγύρι, κάθε Σεπτέμβρη, στην ίδια θέση όπως παλιά, πίσω από το ΚΤΕΛ Διδυμοτείχου και έχει καθαρά εμπορικό χαρακτήρα. ‘Όμως, ούτε ανταλλαγές και πωλήσεις ζώων γίνονται, αλλά ούτε και αγροτικά προϊόντα πωλούνται. Έμποροι από όλοι την Ελλάδα φέρνουν τα προϊόντα τους (είδη ένδυσης, υπόδησης, είδη εξοπλισμού σπιτιού, παιχνίδια και λοιπά) προς πώληση. Το πανηγύρι επισκέπτονται κάτοικοι από όλο το Νομό προκειμένου να κάνουν τις αγορές τους σε προσιτές τιμές και να γευτούν τοπικές νοστιμιές στις υπαίθριες ψησταριές.

Από το Λαογραφικό Μουσείο του Διδυμοτείχου.