Η Στέρνα Ορεστιάδας χθες έζησε το δικό της θαύμα…

4575

Η ακριτική ενορία της Στέρνας Ορεστιάδος έζησε χθες το δικό της θαύμα. Η δύναμη της πίστης των ανθρώπων έκανε πραγματικότητα το όραμα μιας ολόκληρης δεκαπενταετίας. Μετά από επίμοχθες προσπάθειες και φιλότιμο αγώνα εγκαινιάσθηκε την ημέρα του Σταυρού ο νέος περικαλλής Ναός της Υψώσεως του Τιμίου Σταυρού, του Μεγαλομάρτυρος Αγίου Γεωργίου και του Οσίου Αντωνίου του Μεγάλου.

Αφ’ εσπέρας, ο Σεβ. Μητροπολίτης Διδυμοτείχου, Ορεστιάδος και Σουφλίου κ. Δαμασκηνός εκόμισε τα ιερά λείψανα και στη συνέχεια προέστη του Πανηγυρικού Εσπερινού. Στην ομιλία του, μεταξύ άλλων, τόνισε: «Στο γήλοφο του Γολγοθά, που επρόκειτο να γίνη το αιώνιο σύμβολο του τραχύτερου πόνου εστήθη ο Σταυρός του Μαρτυρίου. Για να εκτελεσθή η τραγικότερη και συγχρόνως η μάλιστα εξιλαστήριος θυσία της ανθρωπότητος. Για να ανακαινισθή η αμαρτωλός φύσις. Ο Τίμιος Σταυρός γίνεται η γέφυρα που οδηγεί την ανθρώπινη ψυχή από το σκοτάδι της αμαρτίας στη χαραυγή μια νέας ζωής. Ο Χριστός επί του Σταυρού αποκαλύπτει το μεγαλείο της αγάπης Του, του μαρτυρίου, της θυσίας και του πάθους Του για να απελευθερώσει τον άνθρωπο από τα δεσμά του θανάτου» και στη συνέχεια εξαίρων το γεγονός των εγκαινίων επήνεσε την ευλάβεια των απλοϊκών ανθρώπων, οι οποίοι με πολλές θυσίες στήριξαν και συνεισέφεραν για την ολοκλήρωση του Ναού και επεσήμανε ότι «η σύμπτωση του εγκαινιασμού του Ναού με την εορτή της Υψώσεως του Τιμίου Σταυρού δεν είναι τυχαία, διότι ο Σταυρός του Κυρίου είναι Εκείνος που διαχρονικά εμπνέει τους αγίους αλλά και τους πιστούς. Μας ενδυναμώνει και μας καθοδηγεί διότι το μυστήριο του Σταυρού είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με το μυστήριο της Αναστάσεως, το μυστήριο της προσδοκίας και της ελπίδας. Η ανέγερση του νέου Ναού θα είναι διαχρονικά μια ομολογία του μηνύματος του Σταυρού και της Αναστάσεως, της ελπίδας, και της προσδοκίας και συγχρόνως πρόσκληση προς τους πιστούς να εμπνέονται από την θυσία, την αγάπη και την συγχωρητικότητα του Εσταυρωμένου».

Το πρωί της εορτής ο επιχώριος Μητροπολίτης, συμπαραστατούμενος από τον φιλοξενούμενο Επίσκοπο Μαργκβέτι και Ουμπίσα κ. Μελχισεδέκ, εκ της Εκκλησίας της Γεωργίας, τέλεσε τα εγκαίνια και προέστη της πρώτης Θειας Λειτουργίας. Στο τέλος της Θείας Λειτουργίας ο οικείος Επίσκοπος παρουσίασε στο ποίμνιο τον φιλοξενούμενο Ιεράρχη, μετά του οποίου ούτος συνδέεται από ετών, όταν ο δεύτερος σπούδαζε Θεολογία στην Αθήνα, και του προσέφερε σε ανάμνηση του γεγονότος αντίγραφο της θαυματουργoύ εικόνος της Παναγίας των Ιβήρων. Ακολούθως συνεχάρη τον ακάματο και δραστήριο εφημέριο της ενορίας Πρωτοπρεσβύτερο Εμμανουήλ Γιορουκίδη και το περί αυτόν Εκκλησιαστικό Συμβούλιο, διότι παρά τις αντιξοότητες και τις οικονομικές δυσκολίες, με την επιμονή, την υπομονή και την πίστη τους και με τη Χάρη του Θεού, υλοποίησαν το όνειρο της ακριτικής αυτής ενορίας.

Τα εγκαίνια του Ναού παρακολούθησαν οι Βουλευτές Έβρου Αναστάσιος Δημοσχάκης και Σταύρος Κελέτσης, ο Αντιδήμαρχος Ορεστιάδος Αρχοντής Αρχοντίδης, ο Διοικητής της 3ης Ταξιαρχίας Ταξίαρχος Γρηγόριος Μπουτλιάκης, ο Πρόεδρος του Δημοτικού Διαμερίσματος Στέρνας και πλήθος πιστών, που με αισθήματα βαθειάς συγκινήσεως συμμετείχαν στο εξαιρετικό αυτό γεγονός για την ευρύτερη περιοχή της Ορεστιάδος και του Βορείου Έβρου.