Η Ν. Γκαρά μιλά στο inevros για σχολή νοσηλευτικής & νοσοκομείο Διδ/χου. Τι είπε για τις καλύβες του Δέλτα

1983

Μιλήσαμε με τη Νατάσα Γκαρά, βουλευτή Έβρου του ΣΥΡΙΖΑ και τη ρωτήσαμε για τρία θέματα που αφορούν τον Έβρο και ζητούσαν καιρό τώρα επίλυση. Μιλάμε για τη σχολή Νοσηλευτικής και το Νοσοκομείο Διδυμοτείχου και το θέμα που προέκυψε προσφάτως με τις καλύβες στο Δέλτα και τον κίνδυνο κατεδάφισης τους.

Όπως φαίνεται λοιπόν, ευτυχή κατάληξη είχαν και τα τρία σοβαρά ζητήματα.

Διαβάστε αναλυτικά τι μας είπε η κ. Γκαρά.

Τέλος καλό όλα καλά με τη σχολή νοσηλευτικής Διδυμοτείχου και πως θα την αποκαλούμε από δω και πέρα; Με το νοσοκομείο τι γίνεται;

Την Τρίτη ψηφίστηκε και νομοθετήθηκε στη Βουλή η ίδρυση πανεπιστημιακού τμήματος Νοσηλευτικής με έδρα το Διδυμότειχο. Τμήμα το οποίο ανήκει στο νέο Διεθνές Πανεπιστήμιο Ελλάδας. Είναι μία πολύ θετική εξέλιξη για την περιοχή του Διδυμοτείχου και συνολικά για τον Έβρο, καθώς αναβαθμίζεται η ποιότητα σπουδών του Τμήματος Νοσηλευτικής, ενώ κλείνει οριστικά η πόρτα σε όσους εκαναν σκέψεις για την υποβάθμιση ή την απομάκρυνση του ΤΕΙ νοσηλευτικής.

Παράλληλα, βρίσκεται σε άμεση σχέση, συνεργασία και υποστήριξη με το Αυτόνομο πλέον Νοσοκομείο του Διδυμοτείχου, για το οποίο πρόσφατα προκηρύχθηκαν και επιπλέον θέσεις ιατρικού προσωπικού.

Καλούμαστε όλοι κ όλες να στηρίξουμε τη νοσηλευτική σχολή ωστε να σταθεί σε γερές βάσεις και κυρίως σε νέα κτιριακή δομή. Ωστόσο, προκαλεί αλγηνή εντύπωση ότι και στις δύο αυτές σημαντικές και αναγκαίες θετικές πρωτοβουλίες η ΝΔ και ο κ. Δημοσχάκης ήταν απόντες, αφού δεν υπερψήφισαν ούτε την αυτονόμηση του Νοσοκομείου, αλλά ούτε και την ίδρυση της πανεπιστημιακής σχολής, παρά τις πομπώδεις δηλώσεις και τις διαμαρτυρίες εως να έρθουν τα νομοσχέδια στη Βουλή.

Οι καλύβες του Δέλτα θα παραμείνουν στη θέση τους ή κινδυνεύουν ακόμη με κατεδάφιση όπως ακούστηκε έντονα το τελευταίο διάστημα;

Σε ότι αφορά τις καλύβες στο δέλτα του Έβρου, δεν υπάρχει καμία ανησυχία και καμία εντολή κατεδάφισης, όπως σκοπίμως διακινείται από πολιτικούς εκπροσώπους που δεν ειχαν δώσει εως τώρα καμία λύση. Για πρώτη φορά αυτή η κυβέρνηση νομοθέτησε τη μέθοδο και τις ενέργειες που θα ακολουθήσουν ώστε να μη θεωρούνται παράνομες ή αυθαίρετες οι εν λόγω καλύβες, υπερασπίζοντας τη δραστηριότητα και την παρουσία των συμπολιτών μας που χρησιμοποιούν τις καλύβες. Με τον Νόμο 4495/2017 στο άρθρο 122 αναφέρεται οτι οι καλύβες μπαίνουν σε ειδικό καθεστώς και θα συσταθεί προεδρικό διάταγμα που θα περιγράφει τους όρους.

Η διαδικασία αυτή είναι αρκετά δύσκολη και χρονοβόρα, θέλουμε να γίνει με τη δέουσα προσοχή, ώστε να εγκριθεί από το Συμβούλιο της Επικρατείας. Επίσης, ο ίδιος ο κ. Σταθάκης από την Αλεξανδρούπολη ανέφερε ότι αν μέχρι τον Νοέμβριο δεν εχει ολοκληρωθεί η διαδικασία, η οποία είναι ήδη σε εξέλιξη, θα δοθεί εκ νέου παράταση εως την ολοκλήρωση των διαδικασιών.

Να σημειώσω ότι αυτοί που κόπτονται σήμερα για το “τι θα γίνει μετά τον Νοέμβριο που λήγει η παράταση”, ήταν οι ίδιοι άνθρωποι που είχαν δρομολογήσει το κλείσιμο των Φορέων Διαχείρισης, ενώ εμείς εξασφαλίσαμε τη βιωσιμότητα τους, τους ανασυστήσαμε και τους ενισχύουμε με νέο και μονιμο προσωπικό, ωστε να συμβάλουν και στα ζητήματα διαχείρισης των καλυβών στο Δέλτα του Έβρου.