Διδυμότειχο: Πως ένωσε την Πλωτινόπολη και την Πομπηία μια γυναίκα!

1877

«Η ΛΗΔΑ ΚΑΙ Ο ΚΥΚΝΟΣ» ΣΤΗΝ ΠΟΜΠΗΙΑ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΠΛΩΤΙΝΟΠΟΛΗ
Η Πομπηία Πλωτίνα ενώνει τους δύο αρχαιολογικούς χώρους !

Ο διάσημος αρχαιολογικός χώρος της Πομπηίας στη νότια Ιταλία, εξακολουθεί να εκπλήσσει τους επιστήμονες και το κοινό με τα νέα ευρήματα, που διαρκώς έρχονται στο φως. Το τελευταίο διάστημα, αρχαιολόγοι που διεξάγουν ανασκαφές στην Πομπηία, ανακάλυψαν μία τοιχογραφία που απεικονίζει τη Λήδα και τον Κύκνο, εμπνευσμένη από τον ελληνικό μύθο. Η τελευταία ανακάλυψη αφορά μία ασύγκριτη σε κάλλος και τεχνική εκτέλεση νωπογραφία της Λήδας, της πανέμορφης βασίλισσας της Σπάρτης με τον Δία, μεταμορφωμένο σε κύκνο.

Στην ελληνική μυθολογία η Λήδα ήταν βασίλισσα της Σπάρτης, η οποία από τη συνεύρεσή της με το Δία – μεταμορφωμένο σε κύκνο, απόκτησε δύο γιους και δύο κόρες, τους Διόσκουρους (Κάστωρ και Πολυδεύκη), την Κλυταιμνήστρα και την Ωραία Ελένη.

Το θέμα της παράστασης «Λήδα και Κύκνος», έχει ανακαλυφθεί επίσης σε ψηφιδωτό δάπεδο στην Πλωτινόπολη Διδυμοτείχου και σήμερα εκτίθεται στο Βυζαντινό Μουσείο Διδυμοτείχου.
Όπως είναι γνωστό η Πλωτινόπολη ιδρύθηκε από τον Ρωμαίο αυτοκράτορα Τραϊανό, ο οποίος έδωσε στην πόλη το όνομα της συζύγου του, Πομπηίας Πλωτίνας. Συμβολικά μπορούμε να ισχυριστούμε πως η Πομπηία Πλωτίνα ενώνει με το όνομα της τους δύο αρχαιολογικούς χώρους !!!

Ευχαριστούμε τους φίλους μας Καστροπολίτες και τον Ευάγγελο Σοβαρά για την επικοινωνία!