Πανελλαδικές 2018 ήταν και πάνε! Το απόγευμα της 27ης Αυγούστου, δόθηκε τέλος στην αγωνία χιλιάδων μαθητών που συμμετείχαν στις πανελλαδικές εξετάσεις, με στόχο ένα εισιτήριο για την τριτοβάθμια εκπαίδευση.
Με την ανακοίνωση των βάσεων, τελείωσαν και επίσημα οι πανελλαδικές 2018, παραχωρώντας τη θέση τους στις πανελλαδικές 2019 και κατ’ επέκταση στην επόμενη γενιά. Φέτος συμμετείχαν 104.780 υποψήφιοι για 77.510 χρυσά εισιτήρια, με ποσοστό επιτυχίας 73,97%. Ένα ποσοστό που δείχνει ότι τρεις στους τέσσερεις μαθητές πέτυχαν την είσοδο τους στα ΑΕΙ, ΤΕΙ, Ανώτατες Εκκλησιαστικές Ακαδημίες, καθώς και στα σώματα ασφαλείας, κάνοντας τα όνειρα τους πραγματικότητα.
Βέβαια, ένας στους τέσσερεις μαθητές δεν έχουν πρόσβαση στα ανώτερα και ανώτατα επιστημονικά ιδρύματα, χωρίς αυτό να σημαίνει απαραίτητα κάτι. Ίσως, για εκείνους δεν έφθασε η ώρα να εισαχθούν στις παραπάνω σχολές ή τελικά να μην είναι αυτό που τους αρμόζει.
Συγχαρητήρια σε όλες και όλους, που τερματίσατε στον πρώτο αγώνα της ζωής σας. Γιατί σε έναν αγώνα αναφερόμαστε, και τίποτε το παραπάνω. Η ζωή δεν σταματάει στις πανελλαδικές, ανεξαρτήτου αποτελέσματος. Εμείς είμαστε αυτοί με λίγη τύχη, που καθορίζουμε που θα φθάσουμε και τι πορεία θα χαράξουμε. Ο <<στίβος της ζωής>> έχει πολλούς, καθημερινούς και επίπονους αγώνες που καλούμαστε να βγάλουμε εις πέρας!
Υ.Γ. Για όσες και όσους πέτυχαν, θερμά συγχαρητήρια και καλή σας σταδιοδρομία, με υγεία και επιτυχίες. Ας απολαύσετε τη φοιτητική σας ζωή, συμπεριλαμβάνοντας και συνδυάζοντας σ’ αυτή, γνώση, μόρφωση και φυσικά διασκέδαση. Γιατί φοιτητική ζωή χωρίς διασκέδαση, δεν λογίζεται ως τέτοια.
Υ.Γ.2 Σίγουρα στο διάβα σας, θα βρείτε πάρα πολλούς που θα υποτιμήσουν την επιτυχία σας και τη σχολή προτίμηση σας, λέγοντας τις παρακάτω κλισέ ατάκες: <<Αα νομική πέρασες; Θα φας τα καλύτερα σου χρόνια στα έδρανα, για 50 ευρώ συναινετικό>>; Ή το <<Καλή η φιλολογία, αλλά ποιος γονιός θα σου εμπιστευτεί το παιδί του, σε εσένα>>; Μην το βάλετε λεπτό κάτω, και κυνηγήστε με πυγμή τα όποια όνειρα σας. Η χώρα σ’ αυτήν την κρίσιμη περίοδο, χρειάζεται παιδαγωγούς και επιστήμονες με όλη τη σημασία των λέξεων. Ικανούς να αντιμετωπίζουν τα όποια προβλήματα και να διαχειρίζονται τις όποιες καταστάσεις.
Υ.Γ.3 Για όσες και όσους δεν πέτυχαν αυτό που ήθελαν, μπορούν να ξανά προσπαθήσουν! Δεν πρέπει να συμβιβαζόμαστε με τίποτα. Άλλωστε, δεν βρισκόμαστε όλη στην ίδια ώρα, ασχέτως αν βρισκόμαστε στην ίδια ηλικία…
Ευστράτιος Δ. Κοκκινέλλης
Φοιτητής Φιλοσοφικής Σχολής Αθηνών, Τμήμα Φιλολογίας
&Υπότροφος Φοιτητής Δημοσιογραφίας της NEW MEDIA STUDIES BY STAMATIS MALELIS