Πήραν δεσμεύσεις (αντί αποζημιώσεων) οι τευτλοπαραγωγοί της Ορεστιάδας

1272

Για το τέλος Σεπτεμβρίου προγραμματίζεται η έναρξη της φετινής καμπάνιας ζάχαρης στη μονάδα της ΕΒΖ στο Πλατύ Ημαθίας, ανέφερε ο νέος διευθύνων σύμβουλος της ζαχαροβιομηχανίας, κατά τη συνάντηση που είχε το πρωί της Δευτέρας 27 Αυγούστου, στη Θεσσαλονίκη, με αντιπροσωπεία τευτλοπαραγωγών από τις Σέρρες και την Ορεστιάδα, η οποία έσπευσε να τον γνωρίσει, με σκοπό να του μεταφέρει την αγωνία των αγροτών για το μέλλον της βιομηχανίας και της καλλιέργειας και να ζητήσει ενημέρωση για το τί μέλλει γενέσθαι σε σχέση με κάποια ζητήματα που τους «καίνε».

Ψηλά στη λίστα των αιτημάτων που έθεσε η ομάδα των πέντε παραγωγών που συναντήθηκε με το Χρήστο Πούρη, ήταν να μεσολαβήσει προκειμένου να οριστεί ένα ραντεβού με τον επικεφαλής του Innovation Brain, Lukas Fecker, ώστε να ενημερωθούν από πρώτο χέρι για τις προθέσεις του φερόμενου ως στρατηγικού επενδυτή, ενώ ζητήθηκαν, επίσης, εξηγήσεις για το αν εξελίσσεται κανονικά η σύμβαση με τη συνεταιριστική Τράπεζα Σερρών και τί θα γίνει με τα τεύτλα από την καμπάνια του 2017, που έμειναν ασυγκόμιστα στην Ορεστιάδα.

«Το πρώτο που του ζητήσαμε ήταν να παρέμβει για να πραγματοποιηθεί μια συνάντηση με τον κ. Fecker πριν από τα εγκαίνια της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης, στις 8 Σεπτεμβρίου, με τη συμμετοχή παραγωγών από όλη τη χώρα, για να ξεκαθαρίσει το τοπίο για το αν θα συνεχιστεί η τευτλοκαλλιέργεια ή όχι. Πρόθεσή μας είναι να βάλουμε πλάτη σε αυτή τη νέα προσπάθεια, αρκεί όμως να πάρουμε απτές διαβεβαιώσεις ότι θα εξακολουθήσει να υπάρχει η παραγωγή τεύτλων. Να μας εξηγήσει πώς θα λειτουργήσει η νέα εταιρεία (σ. σ. h Hellenic Agri Group) που μαθαίνουμε ότι θα υποκαταστήσει την υπάρχουσα ΕΒΖ», είπε στο Agronews, ο παραγωγός Χρήστος Βαρούτης, προειδοποιώντας πως αν ο σχεδιασμός του δυνάμει στρατηγικού επενδυτή προβλέπει μόνο εμπορία ζάχαρης, «όπως ακούγεται από εδώ και από εκεί, με διάφορες φήμες, τότε θα μας βρουν απέναντι».

 

Όλα εντάξει στη σύμβαση με τη Συνεταιριστική Σερρών

Για τη σύμβαση με τη συνεταιριστική τράπεζα Σερρών, η αγωνία των παραγωγών είχε να κάνει με το αν αυτή εξυπηρετείται χωρίς προβλήματα. «Το τελευταίο διάστημα υπήρξαν πληροφορίες ότι η ΕΒΖ δεν δίνει ζάχαρη στην Royal Sugar, η οποία έχει συμβαση με τη συνεταιριστική Τράπεζα των Σερρών και φοβηθήκαμε μην προκύψει κάποιο ζήτημα και με εμάς, διότι έχουμε εξοφληθεί μέσω δανείου από τη συγκεκριμένη Τράπεζα», εξήγησε ο κ. Βαρούτης, σημειώνοντας πως «ο διευθύνων ήταν καθησυχαστικός και μας διαβεβαίωσε πως η σύμβαση εξελίσσεται ομαλά, ενώ δεσμεύτηκε ότι μέχρι το τέλος του χρόνου θα πληρωθούν και οι περίπου 100 τευτλοπαραγωγοί που δεν είχαν πάρει ασφαλιστική ενημερότητα και δεν μπόρεσαν να πληρωθούν μέσω της συνεταιριστικής Σερρών».

Ανάλογες δεσμεύσεις για πληρωμές μέχρι το τέλος του 2018, δόθηκαν από τον κ. Πούρη και για την περσινή παραγωγή από περίπου 2.500 στρέμματα τεύτλων στην Ορεστιάδα, τα οποία έμειναν ασυγκόμιστα, καθώς ξεκίνησε με καθυστέρηση η καμπάνια στο τοπικό εργοστάσιο, με συνέπεια να χαλάσει ο καιρός και να καταστήσει αδύνατη τη συγκομιδή τους.

agronews.gr