Μετεγγραφές αδελφών φοιτητών. Κάποιες δεν έγιναν πέρυσι. Τι θα γίνει φέτος;

965

Με το Άρθρο 21 του Ν. 4332/2015, όπως αυτό τροποποιήθηκε και ισχύει, από το Άρθρο 17 του Ν. 4521/2018 και την ΥΑ 37818/Ζ1/05-03-2018, ρυθμίστηκαν οι διαδικασίες μετεγγραφών για αδέλφια προπτυχιακούς φοιτητές, ώστε να έχουν τη δυνατότητα να σπουδάζουν στην ίδια πόλη.

Οι συγκεκριμένες διατάξεις, ουσιαστικά έδωσαν τη δυνατότητα μετεγγραφής αδελφών φοιτητών, βάση οικονομικών κριτηρίων, των ιδίων και των οικογενειών τους.
Σύμφωνα με τα στοιχεία, που πρόσφατα δώσατε στη δημοσιότητα, υπήρξαν 1044 περιπτώσεις αδελφών φοιτητών, που αιτήθηκαν μεταγραφή με βάση τις εν λόγω διατάξεις.

Στις 923 από αυτές, δεν υπήρξε κανένα πρόβλημα. Αντίθετα, υπήρξαν 121 περιπτώσεις, για τις οποίες λόγω απειρίας και προφανών λαθών δεν ολοκληρώθηκε η μετεγγραφή, παρότι πληρούνταν οι απαιτούμενες από το νόμο προϋποθέσεις. Συνεπώς, οι 121 αυτές οικογένειες δεν έτυχαν των ευεργετικών διατάξεων της νομοθεσίας, με σημαντικό οικονομικό και κοινωνικό κόστος.

Οι συγκεκριμένες, ευεργετικές και κοινωνικά δίκαιες διατάξεις, εφαρμόστηκαν για πρώτη φορά φέτος, με στόχο την οικονομική ελάφρυνση των φοιτητών και των οικογενειών τους. Διασφαλίζοντας έτσι, την πρόσβαση στο δημόσιο αγαθό της εκπαίδευσης σε όλους ανεξαιρέτως τους πολίτες κάτι που προφανώς αποτελεί θεμελιώδη συνταγματική αλλά και ηθική επιταγή.

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:
– Τι προτίθεται να πράξει, ώστε και οι φοιτητές αυτοί, εφόσον πληρούν τα κριτήρια, να τύχουν των ευεργετικών διατάξεων της νομοθεσίας και να μεταγραφούν από το επόμενο έτος (2018-19);

Οι ερωτώντες Βουλευτές

Βράντζα Παναγιώτα

Γεννιά Γεωργία

Γιαννακίδης Στάθης

Εμμανουηλίδης Δημήτρης

Ζεϊμπέκ Χουσεΐν

Καββαδία Αννέτα

Καρακώστα Εύη

Καφαντάρη Χαρά

Κουράκης Τάσος

Κωνσταντινέας Πέτρος

Κωστοπαναγιώτου Ηλίας

Μάνιος Νίκος

Μάρδας Δημήτρης

Μεϊκόπουλος Αλέξανδρος

Mηταφίδης Τριαντάφυλλος

Μιχελογιαννάκης Γιάννης

Μουμουλίδης Θέμης

Μπαλαούρας Μάκης

Μπαλωμενάκης Αντώνης

Μπγιάλας Χρήστος

Μπόλαρης Μάρκος

Παπαδόπουλος Σάκης

Παπαδόπουλος Νίκος

Παραστατίδης Θεόδωρος

Πάντζας Γιώργος

Παυλίδης Κώστας

Ρίζος Δημήτρης

Σαρακιώτης Γιάννης

Σιμορέλης Χρήστος

Σκούφα Ελισσάβετ – Μπέττυ

Σπαρτινός Κώστας

Σταματάκη Ελένη

Συρίγος Αντώνης

Τριανταφύλλου Μαρία

Ψυχογιός Γιώργος