«Λευκός καπνός» στο Eurogroup: Έκλεισε η συμφωνία για το ελληνικό χρέος

1273

«Λευκός καπνός» βγήκε λίγο μετά τα μεσάνυχτα από το Eurogroup του Λουξεμβούργου, στο οποίο οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης κατάφεραν να καταλήξουν σε συμφωνία για την Ελλάδα και το ελληνικό χρέος

Σύμφωνα με αξιωματούχο της ευρωζώνης, έπειτα από μαραθώνιες διαβουλεύσεις και διμερείς και τριμερείς συναντήσεις, υπάρχει καταρχάς συμφωνία για το ύψος της τελικής δόσης των δανείων για την Ελλάδα στα 15 δισ. ευρώ και για την επιμήκυνση της ωρίμανσης των δανείων του EFSF κατά 10 χρόνια καθώς και 10 χρόνια χάριτος. H απόφαση αναμένεται να επικυρωθεί από το Eurogroup. Από τη δόση των 15 δισ. ευρώ, σύμφωνα με τον ανταποκριτή της ΕΡΤ, τα 3,3 δισ ευρώ μπορεί να χρησιμοποιηθούν για την αποπληρωμή μέρους δανείων του ΔΝΤ.

Υπενθυμίζεται ότι η συνεδρίαση του αποψινού Eurogroup άρχισε με τους καλύτερους οιωνούς, ωστόσο λίγο μετά τις 7 ξεκίνησε ένας μαραθώνιος διαβουλεύσεων ανάμεσα στους υπουργούς Οικονομικών της Ελλάδας, της Γαλλίας και της Γερμανίας. «Αγκάθι» αποτέλεσε το χρονικό διάστημα της επιμήκυνσης των ωριμάνσεων των δανείων του EFSF, αλλά και το ύψος της τελευταίας δόσης του τρίτου προγράμματος βοήθειας.

Λίγο μετά τις 23.15 το Eurogroup άρχισε και πάλι τις συζητήσεις για το ελληνικό ζήτημα, για να καταλήξει σε συμφωνία στη 1 τα ξημερώματα της Παρασκευής (22/06).

Financial Times: «Ιστορική συμφωνία»

Διπλωμάτες της Ευρωζώνης, όπως αναφέρει η οικονομική εφημερίδα Financial Times, κάνουν λόγο για μια «ιστορική στιγμή». Με την εν λόγω συμφωνία, όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές, έρχεται στο τέλος της μια οκταετία μνημονίων και ολοκληρώνονται τρία προγράμματα διάσωσης.

Κατά τους ίδιους διπλωμάτες, η συμφωνία ήταν ένας «λεπτός συμβιβασμός» για να εξισορροπηθούν οι πολιτικές εντάσεις στις χώρες των δανειστών -όπως για παράδειγμα στη Γερμανία- και η ανάγκη της Ελλάδας να μπορεί να στηρίξει τον εαυτό της τα επόμενα χρόνια.

newsbomb.gr