Τα 9 πρακτικά αντίδοτα στον καύσωνα, σύμμαχοι στο αδυνάτισμα

923

Εύκολα εφαρμόσιμες συμβουλές για υγιεινή διατροφή και έλεγχο σωματικού βάρους! Βοηθάτε τον οργανισμό σας να προσαρμοστεί ευκολότερα στις υψηλές θερμοκρασίες και συγχρόνως του παρέχετε όσα χρειάζεται για να χάσει περιττά κιλά λίπους με ασφάλεια.

1. Ενυδατωθείτε σωστά: Πίνετε αρκετό νερό καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας, ακόμα κι όταν δεν νιώθετε δίψα. Εάν το σκέτο νερό δεν σας ικανοποιεί γευστικά, προσθέστε στο ποτήρι σας λίγες σταγόνες χυμό λεμονιού ή άλλου φρούτου ή παγάκια (νερού, χυμού, μυρωδικών ή τσαγιού).

2. Μοιράστε την τροφή σας: Κατανέμοντας το σύνολο της ημερήσιας τροφής σε 4-5 γεύματα, μικρά σε ποσότητα και σε τακτά χρονικά διαστήματα, χωνεύετε ευκολότερα, δεν ζεσταίνεστε υπερβολικά και βοηθάτε το σώμα σας να χάσει περιττό λίπος.

3. Ποτέ πια χωρίς πρωινό: Αβγό βραστό ή ποσέ, τυρί, ντομάτα και ψωμί ολικής αλέσεως αποτελούν ιδιαίτερα καλό συνδυασμό πρωινού γεύματος. Το ίδιο και οι νιφάδες βρώμης ή τα δημητριακά ολικής αλέσεως με γιαούρτι, φρούτο, ξηρούς καρπούς και κανέλα. Κρίθινο παξιμάδι με ταχίνι, μέλι και “γάλα” αμυγδάλου είναι επίσης εξαιρετική εναλλακτική.

4. Πλήρες ή light; Προτιμήστε ένα light τρόφιμο όταν αυτό αποδίδει μειωμένες θερμίδες σε σχέση με το πλήρες, δεν περιέχει επιπρόσθετα συστατικά, π.χ. ζάχαρη, σας ικανοποιεί γευστικά και σας χορταίνει χωρίς να το τρώτε σε πολλαπλάσια ποσότητα. Σε κάθε άλλη περίπτωση, απολαύστε το πλήρες τρόφιμο αλλά καταναλώστε το στη μισή ποσότητα.

5. Διαβάζετε προσεχτικά τις διατροφικές ετικέτες: Οι πληροφορίες της συσκευασίας  (Διατροφική δήλωση, Συστατικά) βοηθούν να συγκρίνετε ανάμεσα σε ομοειδή προϊόντα και να επιλέξετε τα καταλληλότερα για τις ανάγκες σας, π.χ. με λιγότερες θερμίδες, κορεσμένα λιπαρά, σάκχαρα και αλάτι ανά μερίδα.

6. Ελαχιστοποιήστε τα βιομηχανοποιημένα σνακ: Τυποποιημένα γλυκίσματα, επιδόρπια και παγωτά, σφολιάτες, αρτοσκευάσματα, αγοραστά σάντουιτς, πατατάκια, γαριδάκια και συναφείς λιχουδιές αποδίδουν συνήθως πολλές θερμίδες, είναι εύκολο να παρασυρθείτε και να φάτε υπερβολικά, δεν σας χορταίνουν και δεν σας προσφέρουν κάτι ουσιαστικό πέραν της γευστικής απόλαυσης.

7. Περιορίστε τις υγρές θερμίδες: Σακχαρούχα αναψυκτικά, φρουτοποτά, κοκτέιλ, έτοιμα μιλκσέικ και ροφήματα καφέ γεμάτα ζάχαρη και κρέμα γάλακτος, σας επιβαρύνουν με θερμίδες που δεν μεταβολίζονται σωστά και δεν σας χορταίνουν όπως τα στερεά τρόφιμα.

8. Γευματίζετε ελαφρά και μετρημένα: Καλοκαίρι είναι, δεν χρειάζεστε βαριά φαγητά που ανεβάζουν τη θερμοκρασία σας, ούτε μεγάλες ποσότητες τροφής. Τυπικά στο μεσημεριανό και το βραδινό γεύμα, το μισό (2/4) πιάτο σας καλό είναι να αποτελείται από λαχανικά διαφορετικών χρωμάτων με λίγο ωμό ελαιόλαδο. Το άλλο 1/4 πρέπει να περιέχει κάποια πηγή πρωτεΐνης με χαμηλά λιπαρά, φυτική ή ζωική, π.χ. όσπρια ή ψάρι ή κοτόπουλο, και το υπόλοιπο τέταρτο κάποιον αμυλούχο υδατάνθρακα, π.χ. ρύζι ή πατάτα ή ζυμαρικά ή ψωμί.

9. Ξεφύγετε προγραμματισμένα: Μια ημέρα την εβδομάδα, π.χ. όταν πηγαίνετε στην παραλία, χαλαρώστε κάπως τη διατροφή σας, αφήστε στην άκρη τους υπολογισμούς θερμίδων και φάτε πιο ελεύθερα κάτι που επιθυμείτε πιο πολύ ή σας λείπει περισσότερο. Από την επόμενη ημέρα, προσέχετε και πάλι.