Πρώτος σε φεστιβάλ κινηματογραφικής καινοτομίας ο Κώστας Γκουρλουμένος στο Άμστερνταμ

2707

Τα φιλμ «0101001101001110010001100100001101000011», αναδείχθηκε νικητής στην κατηγορία της αρχιτεκτονικής στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογραφικής καινοτομίας inair.AMSTERDAM που διοργανώθηκε στο Amsterdam της Ολλανδίας από το κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο της χώρας Avrotros, στις 2 Μαΐου του 2018. Στα τρία καλύτερα της κατηγορίας του συναγωνίστηκε με επιτυχία το «Παρίσι» του Γάλλου δημιουργού Chesnet Fabien και την «Αψίδα του Σεπτίμιου Σεβήρου στην Λέπτις Μάγκα» στην Τρίπολη της Λιβύης του Λίβυου δημιουργού Hussein Eddeb. Στην τελετή απονομής που έγινε στο VondelCS του Vondelpark και αναμεταδόθηκε ζωντανά, τον Κώστα βράβευσε ο Διευθυντής της Ολλανδικής Ακαδημίας Κινηματογράφου και Τηλεόρασης κ. Bart Römer.

Στο φεστιβάλ κλήθηκαν να συμμετάσχουν από το Ολλανδικό τηλεοπτικό δίκτυο οι καλύτεροι δημιουργοί κινηματογραφικών ταινιών με χρήση ιπτάμενης κάμερας (drone) τουλάχιστον στο 50% της ταινίας και συμμετείχαν όλοι οι νικητές των σχετικών φεστιβάλ της τελευταίας διετίας με σχεδόν 300 συμμετοχές από όλο τον κόσμο, σε 10 διαφορετικές κατηγορίες. Για κάθε κατηγορία η επιτροπή επέλεξε τις τρεις καλύτερες ταινίες για την τελική φάση του διαγωνισμού. Επί συνόλου 30 ταινιών, ο Κώστας Γκουρλουμένος (Kostas Gur) επιλέχθηκε με δύο ταινίες, την νικήτρια ταινία της κατηγορίας Αρχιτεκτονικής και την ταινία «This Little World» στην κατηγορία timelapse. Αξίζει να σημειωθεί ότι στα διαφημιστικά trailer της τελετής απονομής χρησιμοποιήθηκαν στιγμιότυπα και από άλλες ταινίες και φωτογραφίες του Κώστα που δεν ήταν στις τελικές τριάδες, όπως η ταινία Breath Luv και η φωτογραφία της Δαδιάς και τους δάσους της.

Η στιγμή της βράβευσης του Κώστα

 

Λίγα λόγια από τον Κώστα Γκουρλουμένο για την νικήτρια ταινία

Υπηρέτησα ως υπάλληλος στο παρελθόν και για 6 χρόνια την Εθνική Βιβλιοθήκη, εργαζόμενος στο Τμήμα Πληροφορικής του Ιδρύματος και η αγάπη μου για αυτήν με ενέπνευσε να δημιουργήσω το  «0101001101001110010001100100001101000011», το δικό μου αφιέρωμά στην Κιβωτό του Ελληνικού γραπτού πολιτισμού, την Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος και το νέο της «σπίτι» στο Πολιτιστικό Κέντρο του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος – SNFCC.
Ο τίτλος με τα μηδενικά και τους άσσους είναι τα αρχικά του Πολιτιστικού Κέντρου του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (SNFCC), στο δυαδικό σύστημα, τη γλώσσα δηλαδή των ηλεκτρονικών υπολογιστών, μιας διανύουμε την εποχή της ψηφιακής πληροφορίας.
Με το βίντεο αυτό διαπραγματεύομαι δύο βασικές έννοιες, την Γνώση και την Φαντασία. Έννοιες τόσο αλληλένδετες, όπου η μία γεννά την άλλη. Δεν υπάρχουν όρια σε καμία από αυτές όπως δεν υπάρχουν φυσικά όρια και στο νέο μου βίντεο. Εμπνευσμένος από τις γραμμές και τις καμπύλες αυτού του θαύματος της αρχιτεκτονικής, δημιούργησα έναν νέο φανταστικό κόσμο με κύριο χαρακτηριστικό την συμμετρία. Συμμετρία τόσο στην μορφή όσο και στην έννοια.
Ας μην ξεχνάμε ότι η συμμετρία της μορφής είναι ένα κύριο χαρακτηριστικό της φυσικής εξέλιξης όλων των όντων του πλανήτη μας και στα μάτια μου το SNFCC αντιπροσωπεύει ακριβώς αυτό. Την εξέλιξη στην τέχνη, τα γράμματα και τον πολιτισμό γενικότερα.

Ο τίτλος της μουσικής της ταινίας λέγεται «Κύλινδρος Οκτώ» από το άλμπουμ «Κύλινδροι» Cylinders (2014) του Chris Zabriskie

 

Περισσότερες φωτογραφίες στην διεύθυνση: https://drive.google.com/open?id=1YAFsn_ahrDc1RO0HGzGQ7HUcMch0Vjri