Κλειστή η Βουλγαρία, ανοιχτός ο Έβρος – Δ. Βίτσας: Ανησυχητική η αύξηση των προσφυγικών ροών

1159

Ανήσυχος για την αύξηση των προσφυγικών και μεταναστευτικών ροών κυρίως από τον Έβρο, ειδικά μετά από τη Σύνοδο Ε.Ε. – Τουρκίας στη Βάρνα, εμφανίστηκε ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Δημήτρης Βίτσας.

«Με ανησυχεί, δεν με τρομάζει γιατί ξέρουμε τι πρέπει να κάνουμε στα νησιά», δήλωσε ο κ. Βίτσας κατά τη διάρκεια συζήτησης, στην αρμόδια κοινοβουλευτική Επιτροπή, του νομοσχεδίου για την προσαρμογή της ελληνικής νομοθεσίας προς τις διατάξεις των Οδηγιών σχετικά με τις απαιτήσεις για την υποδοχή των αιτούντων διεθνή προστασία, τις προϋποθέσεις εισόδου και διαμονής υπηκόων τρίτων χωρών στο πλαίσιο ενδοεταιρικής μετάθεσης όπως και την τροποποίηση διαδικασιών ασύλου.

Ο κ. Βίτσας ανέφερε ότι μεταξύ Ιανουαρίου και Απριλίου είχαμε συνολικά 7.594 εισόδους από τον Έβρο και τα νησιά, καθώς και 4.784 μεταφορές ευάλωτων και ασυνόδευτων παιδιών και όσων πήραν άσυλο.

Όπως εξήγησε, στα νησιά εισήλθαν 2.168 μετανάστες, ενώ στον Έβρο καταγράφηκαν 2.700 εισροές. Μάλιστα, μόνο το πρωί της Τρίτης εισήλθαν από τον Έβρο 340 μετανάστες, ενώ το 2017 ο μέσος όρος ήταν 54 είσοδοι την ημέρα.

Ο κ. Βίτσας στάθηκε στην ανάγκη δημιουργίας μίας δομής τρανζίσιον, η οποία θα καταγράφει από τον Έβρο τους ανθρώπους και μετά θα τους κατανέμει.

Ο αρμόδιος υπουργός κάλεσε τις πολιτικές δυνάμεις του δημοκρατικού τόξου να συμμετάσχουν σε μία συζήτηση για το επόμενο σχέδιο αντιμετώπισης, λέγοντας ότι το υπουργείο έχει έτοιμο τέτοιο σχέδιο.

«Θέλουμε να αντιμετωπίσουμε το ζήτημα ότι κάποιοι έχουν πάρει άσυλο και χρειάζεται μία μεταβατική διαδικασία όπου το ελληνικό κράτος πρέπει να φροντίσει για την ένταξή τους. Είναι 7.500 ίσως και κάτι παραπάνω. Πρέπει να ξεκινήσουν και οι διαδικασίες ένταξης» επεσήμανε ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής.

Εξάλλου, μιλώντας στο «Ραδιόφωνο 24/7» και αναφερόμενος σε όσα συνέβησαν το βράδυ της περασμένης Κυριακής στη Μυτιλήνη, ο κ. Βίτσας χαρακτήρισε απαράδεκτο το γεγονός πως «ενώ 120 μετανάστες προσήχθησαν στο αστυνομικό τμήμα, δεν συνελήφθη κανείς από όσους δημιούργησαν επεισόδια, κρατώντας πιστόλια φωτοβολίδας».

H Βουλγαρία καλοπιάνει τον Ερντογάν

Από τις αρχές του 2018, τα σύνορα Τουρκίας – Βουλγαρίας επιχείρησαν να περάσουν, σύμφωνα με στοιχεία της βουλγαρικής υπηρεσίας για τους πρόσφυγες, 356 πρόσφυγες και μετανάστες, που συνελήφθησαν.

Το ίδιο διάστημα, όπως ανέφερε ο αρμόδιος υπουργός κ. Δημήτρης Βίτσας, τα ελληνοτουρκικά σύνορα στον Εβρο πέρασαν 2.700 πρόσφυγες και Τούρκοι πολίτες. Ο κ. Βίτσας, μάλιστα, πρόσθεσε πως μόνο χθες μπήκαν στο ελληνικό έδαφος από το ποτάμι 340 άνθρωποι…

Η διαφορά είναι τεράστια και δεν μπορεί να αποδοθεί στην ασπίδα προστασίας απέναντι στις ροές που έχουν υψώσει στα σύνορά τους με την Τουρκία, Ελλάδα και Βουλγαρία. Ο λόγος για τον οποίο οι προσφυγικές ομάδες κατευθύνονται από την Κωνσταντινούπολη προς τον Εβρο και όχι προς τη βουλγαροτουρκική μεθόριο, η οποία παρά το ότι «προστατεύεται» από έναν αμφιλεγόμενης αποτελεσματικότητας και σε πολλά σημεία ξεχαρβαλωμένο φράχτη, δεν έχει να κάνει τόσο με τους σχεδιασμούς των κυκλωμάτων, ή την απελπισία των ίδιων των προσφύγων, όσο με τις διακρατικές σχέσεις.

Σε αντίθεση με την Ελλάδα, η Σόφια διατηρεί άριστες σχέσεις με την Τουρκία, παρά κάποια λεκτικά «τζαρτζαρίσματα», όπως αυτό πρόσφατα, με αφορμή τη δήλωση του Ερντογάν ότι τα «σύνορα της καρδιάς» του περικλείουν και κάποιες περιοχές της νότιας Βουλγαρίας.

Ο Μπορίσοφ, μάλιστα, διαβλέποντας τον κίνδυνο να τον πλημμυρίσει ο Ερντογάν με μερικές δεκάδες χιλιάδες πρόσφυγες, δεν δίστασε, για να τον καλοπιάσει, να του στείλει «πεσκέσι» έναν Τούρκο επιχειρηματία που είχε συλληφθεί το 2016 στη Σόφια ως «τρομοκράτης» γκιουλενιστής, αγνοώντας την απόφαση του δικαστηρίου που είχε αποφανθεί ότι δεν έπρεπε να εκδοθεί!

Και ο Ερντογάν δεν φάνηκε αχάριστος. Αύξησε τα μέτρα ασφαλείας, με αυστηρότατους ελέγχους που διενεργούν δυνάμεις της συνοριοφυλακής του σε βάθος τριάντα χιλιομέτρων στο τουρκικό έδαφος από τη συνοριογραμμή, έτσι ώστε να μην μπορούν οι ροές να προσεγγίσουν τη βουλγαρική μεθόριο και να επιχειρήσουν να περάσουν σε ευρωπαϊκό έδαφος.

Το ακριβώς αντίθετο, δηλαδή, απ’ ό,τι συμβαίνει στη μεθόριο με την Ελλάδα, όπου οι πρόσφυγες καταφθάνουν σχεδόν ανενόχλητοι και μαζικά στο ποτάμι όπου επιχειρούν να το διαβούν συνήθως υπό τα αδιάφορα βλέμματα των Τούρκων φρουρών.

15minutes.gr