Στο Διδυμότειχο το Ελληνικό Διαδημοτικό Δίκτυο Υγιών Πόλεων

1211

Στη Θράκη και συγκεκριμένα στο Διδυμότειχο θα πραγματοποιηθεί το 14ο πανελλήνιο συνέδριο του Ελληνικού Διαδημοτικού Δικτύου Υγιών Πόλεων (ΕΔΔΥΠΠΥ) με την υποστήριξη της Κεντρικής Ένωσης Δήμων και Κοινοτήτων Ελλάδος στις 20 και 21 Απριλίου 2018. “Αλλάζοντας τις πόλεις, αλλάζουμε τον κόσμο” καλείται το φετινό συνέδριο και περιλαμβάνει θεματικές όπως “ΚΕΠ Υγείας”, “Τουρισμός Υγείας”, “Προγράμματα Πρόληψης”, Περιβάλλον & Υγεία” και άλλες.

Το ΕΔΔΥΠΠΥ αποτελείται από 202 Δήμους, μέλη ανά την Ελλάδα και στο ετήσιο Συνέδριό του συμμετέχουν κάθε χρόνο δήμαρχοι και στελέχη των Δήμων μελών, εκπρόσωποι υπουργείων, πολιτικών κομμάτων και φορέων, επιστήμονες υγείας, καθώς και μεγάλος αριθμός πολιτών. Κατά τη διάρκεια του συνεδρίου, διακεκριμένοι ομιλητές θα αναπτύξουν τα επιμέρους θέματα των συζητήσεων στρογγυλής τραπέζης του συνεδρίου, ενώ η είσοδος θα είναι ελεύθερη για το κοινό. Η Περιφέρεια Α.Μ.Θ. συνδιοργανώνει την δράση, επισημαίνοντας ότι επιλογή του Διδυμοτείχου ως πόλη διεξαγωγής του συνεδρίου έχει ισχυρό συμβολισμό δεδομένου ότι η ιατρική είναι μια ιδιαίτερη πτυχή της πολύχρονης ιστορίας του Διδυμοτείχου.

Η Περιφέρεια Α.Μ.Θ., ως φορέας διαχείρισης προγραμμάτων υγείας, αξιολογεί θετικά την επιλογή της πόλης του Διδυμοτείχου ως τόπου διοργάνωσης του συνεδρίου, καθώς η γειτνίασή της με τον ποταμό Έβρο καθιστά επιτακτική την ανάγκη εφαρμογής προγραμμάτων προστασίας της υγείας των ευπαθών ομάδων και του τοπικού πληθυσμού για την πρόληψη τοπικής μετάδοσης των παθογόνων που μεταδίδονται με κουνούπια. Επισημαίνεται ότι τα κουνούπια αποτελούν ένα σοβαρότατο παράγοντα κινδύνου για την εξάπλωση ασθενειών για τις οποίες είναι διαβιβαστές, ενώ σημαντικά δυσμενείς είναι και οι επιπτώσεις στην οικονομία και την ποιότητα ζωής των κατοίκων στις περιοχές όπου αναπτύσσονται υψηλοί πληθυσμοί κουνουπιών.

Η εμφάνιση μάλιστα κατά τα προηγούμενα έτη περιστατικών λοίμωξης από τον ιό του Δυτικού Νείλου και ελονοσίας σε αρκετές περιοχές της χώρας μας, και η γειτνίαση με την Τουρκία όπου φιλοξενούνται/διαμένουν μετανάστες ή πρόσφυγες από ενδημικές για ελονοσία χώρες καθιστά επιτακτική την ανάγκη λήψης μέτρων αντιμετώπισης της επικινδυνότητας της κατάστασης. Στο συνέδριο θα παρέμβει και το στέλεχος της Περιφέρειας Α.Μ.Θ., γενικός διευθυντής Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας, κος Λουκάς Γεωργίου.

Παράλληλα με το συνέδριο θα λάβουν χώρα οι παρακάτω δράσεις:
-Εβδομάδα Υγείας από την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης (στον προαύλιο χώρο του Δημαρχείου)
– Πρόγραμμα Πρόληψης της Οστεοπόρωσης με μέτρηση Οστικής Πυκνότητας (σε αίθουσα στο ισόγειο του Δημαρχείου)
-Διαδραστικό Quiz «Μετράμε τις γνώσεις μας για το Αλκοόλ» (σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο –έξω από το δημοτικό αμφιθέατρο)

xronos.gr