Κεντρικός και νότιος Έβρος συγκεντρώνουν το περισσότερο νερό

966

Προς το νότο κινείται πλέον ο κύριος όγκος των υδάτων του ποταμού Έβρου, από τα οποία έχουν ήδη πλημμυρίσει πάνω από 60.000 στρέμματα καλλιεργήσιμης γης στον γειτονικό νομό.

Το σταθμήμετρο του Πυθίου στο βόρειο τμήμα του ποταμού έδειξε χαμηλότερη στάθμη σε σχέση με τις προηγούμενες ημέρες, αλλά και πάλι όχι χαμηλή ή τέτοια που να σημαίνει εφησυχασμό. Το σταθμήμετρο του Πετάλου στο νότο έχει “κολλήσει” στα 6.80 – δηλαδή στους 80 πόντους πάνω από το όριο συναγερμού.

Το Σαββατοκύριακο που πέρασε, έγινε μία τεχνητή θραύση αναχώματος στο ύψος του Σουφλίου, προς εκτόνωση της κατάστασης ενώ η εβδομάδα ξεκίνησε με ελληνοτουρκική συνάντηση στο ύψος των Κήπων. Στη συνάντηση αυτή μετείχαν μικτά κλιμάκια υπηρεσιών από τις δύο χώρες, που μετά από εκτίμηση της κατάστασης και στις δύο όχθες του ποταμού κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι “το φαινόμενο παραμένει έντονο, εν τούτοις η διαχείριση του από τις δύο πλευρές ήταν η ενδεδειγμένη, καθώς αποσοβήθηκε η απειλή για κατοικημένες περιοχές” όπως δήλωσε στον προσωπικό του λογαριασμό στο Facebook ο αντιπεριφερειάρχης Έβρου Δημήτρης Πέτροβιτς.

Σε κάθε περίπτωση, η κατάσταση μόνο σε ύφεση δεν έχει μπει αφού η ροή του ποταμού συνεχίζεται ορμητική δοκιμάζοντας την αντοχή των αναχωμάτων σε όλο το μήκος του – τουλάχιστον από το Διδυμότειχο και προς τα κάτω έως την εκβολή του στο Δέλτα.

Σημαίνοντα ρόλο στην εξέλιξη της κατάστασης από δω και πέρα θα παίξει η Βουλγαρία κι αυτό γιατί ο μεγαλύτερος όγκος νερού διοχετεύεται στο ποτάμι, από κει. Αυτό που ανησυχεί τις υπηρεσίες είναι η απότομη άνοδος της θερμοκρασίας, που αν συνεχιστεί θα προκαλέσει απότομη τήξη του χιονιού στον ορεινό όγκο της γειτονικής χώρας.

Το λιωμένο χιόνι  με τη σειρά του, θα δώσει μεγάλες ποσότητες στην βουλγαρική κοίτη του Έβρου και του Άρδα που μοιραία θα φτάσουν στο ελληνικό έδαφος, με ό,τι μπορεί να συνεπάγεται αυτό. Μέσα στο Σαββατοκύριακο που πέρασε ο αντιπεριφερειάρχης Έβρου επισκέφτηκε και την περιοχή του Ιβαήλοβγκραντ στη Βουλγαρία και μάλιστα όχι “επίσημα”, ωστόσο έλαβε ενημέρωση για την κατάσταση που επικρατεί εκεί.

Στην ελληνοτουρκική συνάντηση της Δευτέρας συμμετείχαν από ελληνικής πλευράς η Διεύθυνση Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας ΑΜΘ, η Διεύθυνση Υδάτων της Αποκεντρωμένης Διοίκησης και ή ΕΥΔΕ του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, ενώ από την Τουρκία, στελέχη της Κρατικής Υπηρεσίας Υδάτων (DSI).

 xronos.gr