Οι τελευταίες ειδήσεις για τους δύο Έλληνες στρατιωτικούς

5561

Σε τουρκική φυλακή στην Αδριανούπολη παραμένουν οι δύο Έλληνες στρατιωτικοί που συνελήφθησαν από Τούρκους στρατιωτικούς το μεσημέρι της Πέμπτης στα ελληνοτουρκικά σύνορα στην περιοχή των Καστανέων-Κάραγατς.

Η αγωνία των συγγενών για την τύχη των δύο στρατιωτικών είναι μεγάλη, μάλιστα, στην Ορεστιάδα, στον τόπο καταγωγής του λοχία πραγματοποιήθηκε λειτουργία για να επιστρέψουν οι δύο Έλληνες στρατιωτικοί υγιείς πίσω στην Ελλάδα.

Με κομμένη την ανάσα παρακολουθούν οι συγγενείς του ανθυπολοχαγού Άγγελου Μητρετώδη και τoυ λοχία Δημήτρη Κούκλατζη τις τελευταίες εξελίξεις στην υπόθεση φυλάκισης των Ελλήνων στρατιωτικών από τις τουρκικές Αρχές.

Οι οικογένειες των Ελλήνων στρατιωτικών ενημερώνονται για την τύχη τους μέσω της Ελληνίδας πρόξενου στην Τουρκία, η οποία επικοινωνεί με τους δικηγόρους που έχουν οριστεί από το υπουργείο Εξωτερικών προς υπεράσπιση των νεαρών.

«Πώς έτυχε να γίνει αυτό δεν ξέρουμε. Όταν το μάθαμε έτσι σαστίσαμε. Να πάνε όλα καλά και το παιδί να γυρίσει πίσω πάλι στον προορισμό του. Έχουμε αγωνία, και για το άλλο παλικάρι και για αυτόν να είναι όλα καλά και να τελειώσουν όλα», ανέφερε μία συγγενής του ανθυπολοχαγού μιλώντας στην τηλεόραση του Alpha.

«Ολόψυχα εμείς αυτό περιμένουμε, να πάνε όλα καλά, να’ ρθουν γρήγορα τα παιδιά, να τα δούμε πάλι. Γίνονται διαπραγματεύσεις, ότι είναι θέμα ημερών. Από τη μία πιστεύω ότι είναι θέμα χρόνου, δηλαδή λίγων ημερών, από την άλλη όμως δεν ξέρω πως περνάνε εκεί», τόνισε ο θείος του λοχία.

«Από αυτά που είμαι σε θέση να ξέρω μέχρι λίγες ώρες μετά από την σύλληψη τους φέρθηκαν άψογα. Τι έγινε μετά την μεταγωγή δεν ξέρω. Προσωπική μου εκτίμηση είναι πως δεν υπήρξε κάποιο θέμα. Να τελειώσει όσο πιο γρήγορα… Αυτή είναι η αγωνία μου πλέον γιατί γνωρίζω πως τα δικονομικά θέματα έχουν μία σειρά και δεν μπορούν να επηρεαστούν από παρεμβάσεις», δήλωσε ο πατέρας του ανθυπολοχαγού, που το μυαλό του είναι συνεχώς στην Ανδριανούπολη.

Προσευχή για την απελευθέρωση τους
Στην Ορεστιάδα που είναι ο τόπος καταγωγής του λοχία βρέθηκε και η οικογένεια του ανθυπολοχαγού. Εκεί, το βράδυ του Σαββάτου (03.03.2018) τελέστηκε παράκληση και προσευχή στον Ιερό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου για να επιστρέψουν οι στρατιώτες το συντομότερο δυνατό στο σπίτι του.

ΟΙ ΣΗΜΕΡΙΝΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ
Ο ανθυπολοχαγός Άγγελος Μητρετώδης και ο λοχίας Δημήτρης Κούκλατζης κατηγορούνται από τις τουρκικές αρχές ότι παραβίασαν απαγορευμένη στρατιωτική ζώνη. Στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας άκουσαν με ικανοποίηση ότι τα δύο στελέχη του ελληνικού στρατού δεν κατηγορούνται για κατασκοπεία, παρά το γεγονός ότι το ενδεχόμενο αυτό είχε μεταδοθεί από τα τουρκικά Μέσα Ενημέρωσης.

Οι δύο στρατιωτικοί παραμένουν σε τουρκική φυλακή στην Αδριανούπολη με το αιτιολογικό ότι είναι ύποπτοι φυγής και με το σκεπτικό ότι δεν έχουν κατοικία στην Τουρκία, ότι μπορεί να διαφύγουν πίσω στην Ελλάδα αλλά και ότι μπορεί να επιχειρήσουν να καταστρέψουν τα αποδεικτικά στοιχεία τα οποία εντοπίστηκαν από τους Τούρκους στρατιωτικούς δόθηκε εντολή να συλληφθούν μέχρι τη Δευτέρα οπότε θα παρουσιαστούν εκ νέου ενώπιον του δικαστή.

Την Παρασκευή, απολογούμενοι ενώπιον των Τούρκων δικαστών είπαν «δεν είμαστε πράκτορες» και έδωσαν πλήρεις εξηγήσεις για το πώς βρέθηκαν λίγα μέτρα μέσα σε τουρκικό έδαφος.

Ο 25χρονος υπολοχαγός Άγγελος Μητρετώδης φέρεται να κατέθεσε, σύμφωνα με τα τουρκικά ΜΜΕ ότι κατά τις 10.30 βγήκαν σε περιπολία. «Το χιόνι ήταν γύρω στα 20-25 εκατοστά. Όταν είδαμε ίχνη παπουτσιών πάνω στο χιόνι αρχίσαμε να τα ακολουθούμε σκεπτόμενοι ότι είναι ίχνη παράνομων μεταναστών. Ακολουθώντας τα ίχνη φτάσαμε κάτω από ένα δέντρο, απέναντί μας βρέθηκαν Τούρκοι στρατιώτες και μας πήραν τα όπλα. Μετά μας μετέφεραν στο αστυνομικό τμήμα. Εμείς δεν είμαστε πράκτορες, δεν περάσαμε τα σύνορα σκόπιμα. Περάσαμε τα σύνορα λόγω των κακών καιρικών συνθηκών», φέρεται να κατέθεσε.

Όπως ανέφεραν τα τουρκικά Μέσα Ενημέρωσης οι δύο Έλληνες στρατιωτικοί, στην απολογία τους ανέφεραν ότι κατά τη διάρκεια της περιπόλου τους, ξεκινώντας από τις Καστανιές, ακολουθούσαν κάποιες πατημασιές, τις οποίες και φωτογράφησαν με τα κινητά τους τηλέφωνα, ώστε να τις δείξουν στους ανωτέρους τους. Λόγω της κακοκαιρίας έχασαν τον προσανατολισμό τους και βρέθηκαν πέρα από τα σύνορα, κοντά στον Άρδα ποταμό, αλλά σε τουρκικό έδαφος. Εκεί τους εντόπισαν οι στρατιωτικοί της τουρκικής συνοριοφυλακής, οι επονομαζόμενοι «Αετοί των Συνόρων», οι οποίοι και τους έθεσαν υπό κράτηση, κατάσχοντας τα κινητά τους τηλέφωνα και τα όπλα τους.

Μόλις ολοκληρώθηκε η διαδικασία, μεταφέρθηκαν στο δημόσιο νοσοκομείο Μουράτ, της περιοχής, όπου υποβλήθηκαν σε εξετάσεις και στη συνέχεια μετήχθησαν στις φυλακές, όπου και θα κρατηθούν μέχρι να οριστεί η δικάσιμος. Σύμφωνα με τις πληροφορίες οι δύο στρατιωτικοί ζήτησαν μέσω των δικηγόρων τους, δύο αλλαξιές ρούχα και ήδη μεταβαίνουν στα σπίτια τους δύο αξιωματικοί του ελληνικού στρατού για να πάρουν το ρουχισμό και να τον παραδώσουν στις τουρκικές Αρχές, που με τη σειρά τους θα τον δώσουν στους Έλληνες κρατούμενους.

«Θα γίνει ό,τι είναι δυνατόν ώστε οι δύο στρατιωτικοί να επιστρέψουν στην Ελλάδα το συντομότερο δυνατόν» διαβεβαιώνουν κυβερνητικοί κύκλοι. Οι δύο συλληφθέντες Έλληνες κρατούνται μέχρι αυτή την ώρα στις κλειστές φυλακές Αδριανούπολης. Το ελληνικό δημόσιο από πλευράς του όρισε δύο δικηγόρους που θα ασκήσουν έφεση. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, oι δύο Έλληνες συνελήφθησαν χωρίς χρήση βίας από τους Τούρκους στρατιώτες, και επετράπη να επικοινωνήσουν με τη μονάδα τους.

Πηγή