Εκδήλωση μνήμης για τα 95 χρόνια από την εκκένωση της Ανατολικής Θράκης

1657

Ο ξεριζωμός είναι πικρός φέρνει πόνο και λυγμό και μένουν θύμησες τρανές από τις πατρίδες που αναγκάζεσαι να φύγεις .

Τα αηδόνια της Ανατολής και τα πουλιά της Δύσης κλαίγουν αργά, κλαίγουν ταχιά,
κλαίγουν το μεσημέρι. Κλαίγουν την Ανδριανούπολη την πολυκουρσεμένη.
Την Κυριακή 12 Νοεμβρίου 2017 και ώρα 09:40 π.μ οι Θρακιώτες Αθηνών της Ενοριακής Νεανικής Εστίας του Ι. Ν. Αγ. Ελευθερίου ,οδού Αχαρνών της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών , θα πραγματοποιήσουν τρίπτυχη εκδήλωση (Αρχιερατική θεία λειτουργία και επιμνημόσυνη δέηση- ομιλία και τιμητικές βραβεύσεις -θεατρικό δρώμενο και χοροί της Θράκης ) στον Ιερό Ναό του Αγίου Ελευθερίου οδού Αχαρνών για τα 95 χρόνια από την εκκένωση της Ανατολικής Θράκης ως επακόλουθο της συνθήκης των Μουδανιών .Μετά την θεία λειτουργία και την επιμνημόσυνη δέηση χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Διδυμοτείχου, Ορεστιάδος και Σουφλίου κ. Δαμασκηνού θα υπάρξει σύντομη αναφορά των γεγονότων που οδήγησαν στην εκκένωση της Ανατολικής Θράκης από την γραμματέα του συλλόγου ορεστιαδιτών εν Αθηναΐς την κ. Αικατερίνη Χάδου και θα τιμηθούν ο κτήτορας του ιερού ναού του Αγίου Ελευθέριου τον π. Κωνσταντίνο Παναγιωτόπουλο ,τον Θρακιώτη π. Θεμιστοκλή Χριστοδούλου για την πρόσφορα του στην εκκλησία της Ελλάδος και στην πρόσφορα του στους Θρακιώτες Αθηνών ,τον κ. Βαγγέλη Δημούδη Βαγγέλης Δημούδης για την εν γένει προσφορά του για την θρακιώτικη μουσική –χορό –παράδοση της Θράκης μας και τέλος στον Θρακιώτη κ. Νικόλαο Βαφειάδη Νικόλαος Βαφειάδης γραμματέα του Δ.Σ του δήμου Αθηναίων και για την προσφορά του στην Θράκη και στους Θρακιώτες Αθηνών.

Η εκδήλωση θα συνεχιστεί στο προαύλιο του ναού με θεατρικό δρώμενο και αναπαράσταση των γεγονότων της εκκένωσης και θα παρουσιαστούν θρακιώτικοι χοροί από τα παρακάτω χορευτικά.

1. Θρακιώτες Αθηνών Θρακιώτες Αθηνών(χοροί από τους Γκαγκαβούζιδες Έβρου , διδασκαλία κ. Μιχάλης Κυπριανού Michalis Kyprianou. χοράρχης κ. Απόστολος Βαλσαμάς Apostolos Valsamas. )

2. Σύλλογος Μακεδόνων και θρακών Φυλής Σύλλογος Μακεδόνων & Θρακών Φυλής (χοροί από Το Σουφλί, διδασκαλία κ. Ελένη Φιλλιπίδου Eleni Filippidou.)

4. Σύλλογος Θρακιωτών και φίλων Θράκης Σύλλογος Θρακιωτών & Φίλων Θράκης (χοροί από τα Πετρωτά χοροδιδάσκαλος κ .Μιχάλης Κυπριανου Michalis Kyprianou .)

5. Σύλλογος Θρακιωτών Ανατολικής Αττικής- Κορωπίου Σύλλογος Θρακιωτών Ανατολικής Αττικής (χοροί από Ελληνοχώρι χοροδιδάσκαλος κ. Αντώνης .) 6. Πολιτιστικός Σύλλογος Πρόοδος Πολιτιστικός Σύλλογος Πρόοδος(Χοροί από την Νέα Βύσσα Έβρου χοροδιδάσκαλος κ Ηλίας Λάζαρου Ηλίας Λαζάρου. ) 7. Χορευτική ομάδα γονέων του 39 Δημοτικού Σχολείου Αθηνών (χοροί Αρβανιτών και Μακράς Γέφυρας Ανατολικής Θράκης ,διδασκαλία κ. Γεώργιος Αλούκος.) Την εκδήλωση θα συνοδευόσουν μουσικά ο κ. Βαγγέλης Δημούδης Δημούδης Βαγγέλης (Dimoudis Vaggelis) (ούτι και τραγούδι) , ο κ .Παναγιώτης Κωνσταντινίδης Panagiwtis Kwnstantinidisstanti(ακορντεόν) , ο κ. Μανώλης Δημούδης (κρουστά) , ο κ. Μιχάλης Κυπριανού Michalis Kyprianou(γκάιντα ), ο κ.(κλαρίνο)κα ο κ. κ. Απόστολος Βαλσαμάς (ούτι) .Για την ενδυματολογική κάλυψη των χορευτικών χρησιμοποιήθηκαν φορεσιές από το θρακιώτικο βεστιάριο του Γεωργίου Αρβανίτη  (φορεσιές των Γκαγκαβούζιδων-Σουφλίου-Πετρωτών-Μακράς Γέφυρας και Αρβανίτικες )από τον σύλλογος Κορωπίου (Ελληνοχώρι) από συλλογή της κ Μαρίας Κουκουλάκη (Βύσσα) .

Κατά την διάρκεια της εκδήλωσης οι κύριες των Θρακιωτών Αθηνών θα προσφέρουν κεράσματα .Μετά το πέρας της εκδήλωσης θα επακολουθήσει Θρακιώτικος χορός για όλους στο προαύλιο χώρο του ναού.

Προσκαλούμε όλους Θρακιώτες και μη να τιμήσουν μαζί μας τους περί 450.000 Ελλήνων που ξεριζώθηκαν από την πατρική Θρακική γη της Ανατολικής Θράκης 95 χρόνια πριν .

Τηλ. 6942567936

Ελεύθερη Είσοδος