Αλεξανδρούπολη: Σε κλίμα ενθουσιασμού και συγκίνησης το τέλος της τρίμηνης εκστρατείας «ΑΠΟ ΣΗΜΕΙΟ ΣΕ ΣΗΜΕΙΟ»

992
Η Καλοκαιρινή Εκστρατεία Ανάγνωσης & Δημιουργικότητας «ΑΠΟ ΣΗΜΕΙΟ ΣΕ ΣΗΜΕΙΟ» #KE2017gr έφτασε στο τέλος της και για τη Δημοτική Βιβλιοθήκη Αλεξανδρούπολης με μια ανοιχτή σε όλους εκδήλωση, που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 8 Σεπτεμβρίου σε κλίμα ενθουσιασμού και συγκίνησης.

Μαζί με τους μικρούς μας «σημειολόγους» θυμηθήκαμε τους σταθμούς αυτού του ταξιδιού που ξεκίνησε στις 16 Ιουνίου, στην αρχή δηλαδή του καλοκαιριού, και ολοκληρώθηκε την περασμένη εβδομάδα με την εξαιρετικά επιτυχημένη γιορτή λήξης.

Κατά τη διάρκεια της Καλοκαιρινής Εκστρατείας πραγματοποιήθηκαν 35 εκπαιδευτικές δράσεις και συμμετείχαν 172 παιδιά, ηλικίας 5 έως 12 ετών, μεταξύ των οποίων και 14 παιδιά από την μη κυβερνητική κοινωνική οργάνωση ΑΡΣΙΣ, ενώ καταγράφηκαν συνολικά 506 συμμετοχές παιδιών σε όλα τα εργαστήρια.

Πιο συγκεκριμένα, τα παιδιά βυθίστηκαν στο μαγικό κόσμο των συναισθημάτων στο εργαστήριο Emoticons, ανακάλυψαν μέσα από ομαδικές κατασκευές δημιουργικούς τρόπους διαχείρισης του συναισθήματος του θυμού (Το σημείο βρασμού) και ανέπτυξαν την έννοια της ενσυναίσθησης στο βιωματικό εργαστήριο Οι έξι τελείες στο σύστημα Braille.

Επίσης, στα εικαστικά εργαστήρια Σημείο, γραμμή, επίπεδο και Ζωγραφική με σταγόνες τα παιδιά πειραματίστηκαν με νέες τεχνικές ζωγραφικής ενώ προσέγγισαν τη σημασία της αφηρημένης κατασκευής ενώνοντας σημεία στο χώρο στο εργαστήριο Από σημείο σε σημείο – τρισδιάστατες κατασκευές.

Τα γεμάτα δράση και παιχνίδι εργαστήρια Σημείο ισορροπίας και Twister – ένα παιχνίδι με σημεία συνεπήραν τους μικρούς μας φίλους αποδεικνύοντας ότι το παιχνίδι συμβάλλει καθοριστικά στη γνώση και έχει καίριο ρόλο σε κάθε εκπαιδευτική διαδικασία. Σε εντελώς διαφορετικό πνεύμα κινήθηκαν οι δράσεις Από ποιο σημείο τράβηξες αυτή τη φωτογραφία; και Όλοι βλέπουμε το ίδιο σημείο, που επικεντρώθηκαν στην έννοια της οπτικής γωνίας στην τέχνη της φωτογραφίας αλλά και στη ζωή γενικότερα.

Την αίσθηση του προσανατολισμού καλλιέργησαν οι δράσεις Τα σημεία της πόλης και Τα σημεία του ορίζοντα μέσα από διάφορες ομαδικές δραστηριότητες, ενώ στο εργαστήριο Οι σταθμοί ενός ταξιδιού που κράτησε 80 ημέρες τα παιδιά ακολουθώντας τα ίχνη του Φιλέα Φογκ αξιοποίησαν την απεριόριστη δύναμη της φαντασίας τους…

Την εξοικείωση με τη γλώσσα των συμβόλων ανέλαβε το εργαστήριο Η Χιονάτη και τα σημεία ενώ το ανατρεπτικό εργαστήριο Οι φάροι σημεία στη θάλασσα βοήθησε τα παιδιά να εκφραστούν ελεύθερα αποδομώντας ποίηματα και προσφέροντας εναλλακτικούς τρόπους προσέγγισής τους.

Τέλος, το δημιουργικό εργαστήριο Οι αναμνήσεις μας – σημεία της ιστορίας μας, όπως και οι περισσότερες δράσεις της Καλοκαιρινής Εκστρατείας, έδωσε την ευκαιρία στα παιδιά να εκφραστούν ποικιλοτρόπως με σημείο αναφοράς τους εαυτούς τους αφήνοντας σαν μοναδική παρακαταθήκη για τη Βιβλιοθήκη ένα εξαιρετικό σύνολο έργων, αντιπροσωπευτικό δείγμα του ταλέντου και των αστείρευτων δυνατοτήτων τους.

Ευχαριστούμε την Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος και όλους τους συντελεστές του προγράμματος, το προσωπικό της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Αλεξανδρούπολης, τους εθελοντές και τους γονείς για την εμπιστοσύνη και την αφοσίωση που μας έδειξαν για ακόμη μια χρονιά. Τέλος, ένα μεγάλο ευχαριστώ στα ίδια τα παιδιά, τους πρωταγωνιστές της Καλοκαιρινής Εκστρατείας, που γέμισαν τους χώρους της Βιβλιοθήκης με χαμόγελα, όμορφες σκέψεις και θετική διάθεση!

Με τιμή

Καίτη Μακρή

Συντονίστρια της Καλοκαιρινής Εκστρατείας Δημιουργικότητας & Ανάγνωσης Δημοτικής ΒιβλιοθηκηςΑλεξανδρουπολης

 

https://www.facebook.com/Alexandroupolis-Public-Library-1596900253884513/

http://network.nlg.gr/library/dimotiki-vivliothiki-alexandroupolis/