Έβρος: Πως λειτουργεί το “κόλπο” με τα “προσφυγικά” διαβατήρια. Ανατροπή φορτηγού με μετανάστες μετά από καταδίωξη

924
Διαβατήρια προσφύγων και μεταναστών που έχουν ήδη άδεια παραμονής στην Ελλάδα, όμως κυρίως διαβατήρια προσφύγων που έχουν δοθεί από χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης στους χιλιάδες που πέρασαν από την Ελλάδα, χρησιμοποιούνται για την παράνομη διακίνηση αλλοδαπών από την Ελλάδα.

Την ώρα που οι διακινήσεις μεταναστών από τον Έβρο προς το εσωτερικό της Ελλάδας συνεχίζονται με αυξητικούς ρυθμούς, δεκάδες είναι αυτοί που επιχειρούν να φτάσουν μία ώρα αρχύτερα στην Ευρώπη, καθώς έχουν εγκλωβιστεί περισσότερο από έναν χρόνο στην Ελλάδα, περιμένοντας είτε τη διαδικασία της μετεγκατάστασης είτε αυτήν της επανένωσης οικογενειών. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση ενός ζευγαριού από το Αφγανιστάν που συνελήφθη στο αεροδρόμιο Μακεδονία της Θεσσαλονίκης, προσπαθώντας η γυναίκα να πετάξει στη Γαλλία.

Ο 42χρονος σύζυγός της εντοπίστηκε το βράδυ της Κυριακής όταν στον έλεγχο διαβατηρίων έδειξε ένα διαβατήριο, λέγοντας πως ανήκει στην 35χρονη γυναίκα του. Όμως από την έρευνα προέκυψε πως το διαβατήριο ήταν άλλης Αφγανής, συγγενή της 35χρονης. Το διαβατήριο χαρακτηρίζεται “προσφυγικό” και αποτελεί το ειδικό έντυπο που δίνεται σε πρόσφυγες και μετανάστες που βρίσκονται στη διαδικασία ασύλου. Εκτιμάται πως η πραγματική κάτοχος βρίσκεται στη Γαλλία και το έστειλε στη χώρα μας, προκειμένου να το χρησιμοποιήσει και η συγγενής της, για να μην έχει προβλήματα στο ταξίδι, καθώς με το συγκεκριμένο έγγραφο η διακίνηση εντός Ε.Ε. είναι ελεύθερη.

Αστυνομικοί έλεγαν πως η μέθοδος είναι ιδιαίτερα διαδεδομένη και πολλές περιπτώσεις έχουν αποκαλυφτεί στο αεροδρόμιο της Θεσσαλονίκης ύστερα από έρευνες της ασφάλειας του αερολιμένα. Ορισμένες φορές μετανάστες και πρόσφυγες επιχειρούν να μεταβούν σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες αεροπορικώς, χρησιμοποιώντας διαβατήρια άλλων προσώπων ομοεθνών τους, που όμως έχουν άδεια παραμονής στην Ελλάδα και δικαιούνται τέτοια ταξίδια.

Καταδίωξη

Παράλληλα δεκάδες είναι οι μετανάστες αλλά και οι πρόσφυγες οι οποίοι εξακολουθούν αν έρχονται στη χώρα μας, χρησιμοποιώντας τα περάσματα του Έβρου και πέφτοντας θύματα διακινητών, οι οποίοι τους αποσπούν χρήματα για να τους μεταφέρουν στο εσωτερικό της Ελλάδας και κυρίως σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

Ενδεικτική είναι η περίπτωση 52χρονου σύρου διακινητή, ο οποίος συνελήφθη από αστυνομικούς του τμήματος διαχείρισης μετανάστευσης Αγίου Αθανασίου στην εθνική οδό Θεσσαλονίκης – Αθήνας, στο ύψος του Γαλλικού ποταμού. Στο αυτοκίνητο, που οδηγούσε και ανατράπηκε κατά τη διάρκεια καταδίωξης από αστυνομικούς, είχαν στοιβαχτεί οκτώ μετανάστες από το Μπαγκλαντές.

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο ο 52χρονος τους παρέλαβε από πέρασμα του Έβρου και θα τους μετέφερε στην Αθήνα, εισπράττοντας 1.000 ευρώ από τον καθένα. Ο οδηγός αρνήθηκε να σταματήσει στο σήμα των αστυνομικών και προσπάθησε να διαφύγει, μπαίνοντας στην επαρχιακή οδό Χαλάστρας – Κυμίνων, πριν από τα διόδια των Μαλγάρων. Εκεί έχασε τον έλεγχο και το όχημα ανατράπηκε, ενώ ο ίδιος όταν ζητήθηκε να ακινητοποιηθεί, προσπάθησε να διαφύγει.

Πηγή: makthes.gr