Η έκθεση «Ραιδεστός-Θεσσαλονίκη. Αρχαιότητες σ’ ένα ταξίδι προσφυγιάς» το φθινόπωρο στην Αλεξανδρούπολη

1026
Η «Συλλογή Ραιδεστού» θα «ταξιδέψει» στον Έβρο. Όπως όλα δείχνουν, μετά και την πρόσφατη θετική γνωμοδότηση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου (ΚΑΣ), η περιοδική έκθεση που διοργάνωσε το Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης «Ραιδεστός-Θεσσαλονίκη. Αρχαιότητες σ΄ ένα ταξίδι προσφυγιάς» θα μεταφερθεί το φθινόπωρο στην Αλεξανδρούπολη.

Συγκεκριμένα, θα πραγματοποιηθεί στην αίθουσα περιοδικών εκθέσεων του νέου Αρχαιολογικού Μουσείου Αλεξανδρούπολης (η μόνιμη έκθεση του οποίου αναμένεται να είναι έτοιμη το 2020) και θα έχει διάρκεια έναν χρόνο (Οκτώβριος 2017-Οκτώβριος 2018).

Η έκθεση αφηγείται την ιστορία και τις μνήμες των Ελλήνων οι οποίοι ζούσαν κάποτε στην Ανατολική Θράκη. Ολοκληρώθηκε τον Μάιο στο Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης και παρουσιάζει τη «Συλλογή Ραιδεστού» που φυλάσσεται στις αποθήκες του.

Σκοπός της είναι να σκιαγραφήσει την αρχαία γλυπτική τέχνη και το αρχαίο παρελθόν της Ανατολικής Θράκης, ιδιαίτερα της περιοχής στη βόρεια ακτή της Προποντίδας. Παράλληλα, επιδιώκει να προβάλλει τις δυσκολίες κατά την εγκατάσταση των προσφύγων το 1922 από την Ανατολική Θράκη στην Ελλάδα, αλλά και την προσπάθεια για τον εντοπισμό των αρχαιοτήτων της «Συλλογής Ραιδεστού», ως μία διαδικασία διατήρησης της συλλογικής μνήμης.

Οι αρχαιότητες αυτές αποτελούν μέρος της αρχαιολογικής συλλογής που είχε συγκροτήσει στα τέλη του 19ου αι ο Θρακικός Φιλεκπαιδευτικός Σύλλογος στη Ραιδεστό της Ανατολικής Θράκης.

Πηγή