Το καλοκαίρι ήρθε….ώρα για “Ρετιρέ”

3081

Ήταν ένα βράδυ Τετάρτης στις  19 Σεπτεμβρίου 1990 όταν στον τηλεοπτικό σταθμό Mega έκανε πρεμιέρα η νέα σειρά του σπουδαίου Γιάννη Δαλιανίδη με το τίτλο «Το ρετιρέ».

Η σειρά αποτελεί μια προσπάθεια περιγραφής της ελληνικής κοινωνίας, των δομών και της νοοτροπίας της, όπως προέκυψαν μετά την μεταπολίτευση του 1974 και ταυτόχρονα μια προσπάθεια κριτικής και σάτιρας των αρνητικών φαινομένων της κοινωνίας αυτής στις αρχές της δεκαετίας του 1990.

Στο κάστ  ο Δαλιανίδης συγκέντρωσε αξιόλογους  ηθοποιούς του παλαιού ελληνικού κινηματογράφου, όπως την Κατερίνα Γιουλάκη, τον Νίκο Κούρο, την Βίκυ Βανίτα, την Κούλα Αγαγιώτου, την Καίτη Ιμπροχώρη, τον Δημήτρη  Καλλιβωκά αλλά και νεότερους όπως ο Παύλος Ευαγγελόπουλος, η Έλντα Πανοπούλου, ο Μάκης Δελαπόρτας και η Τζόυς Ευείδη.

 

Η παραγωγή ήταν του Δημήτρη Τσεμπελή με τον οποίο ο κορυφαίος Έλληνας σκηνοθέτης είχε συνεργαστεί και σε προηγούμενες τηλεοπτικές δουλειές του, όπως «Τα λιονταράκια του κυρ-Ηλία» και η «Οδός Ανθέων».

Οι εξωτερικές σκηνές είχαν γυριστεί στην περιοχή του Χίλτον στο Παγκράτι. Σε εκείνη την περιοχή βρίσκονται το φαρμακείο του Χρήστου, το κτίριο που φαίνεται ως εξωτερική όψη της εταιρείας COSMOS, αλλά και η πολυκατοικία όπου βρίσκεται το ρετιρέ της Κατερίνας.

Iasonas

Η επιτυχία της σειράς ήταν μεγάλη με αποτέλεσμα να συνεχιστεί και δεύτερη σεζόν με μεγαλύτερη τηλεθέαση ενώ θα γυριζόταν και τρίτος κύκλος αλλά το MEGA τελευταία στιγμή απέσυρε αυτό το σχέδιο και η σειρά έμεινε μετέωρη.

Αρκετά χρόνια αργότερα ο Μάκης Δελαπόρτας αποκάλυψε την αλήθεια για τον λόγο που το «ρετιρέ» δεν έχει κανονικό τέλος: “Το σίριαλ τέλειωσε άδοξα και θα το πω πρώτη φορά γιατί τις αλήθειες πρέπει να τις λέμε, δεν θα πω ονόματα. Δύο από τις πρωταγωνίστριες του σίριαλ ζήτησαν, από ότι είχε πει ο Δαλιανίδης τότε, διπλάσια χρήματα από όσα έπαιρναν και το έθεσαν ως όρο αλλιώς δεν θα συνέχιζαν τη σειρά. Η σειρά έπρεπε να συνεχίσει με τους ήρωες που είχε αγαπήσει ο κόσμος. Αν έλειπαν δύο από τους βασικούς ήρωες δεν θα έπρεπε να συνεχίσει. Και τότε είπε ο Δαλιανίδης «το σταματάω και κάνω ένα παρεμφερές σίριαλ», όπως ήταν οι `Μικρομεσαίοι’ το οποίο δεν είχε την ίδια επιτυχία με το «Ρετιρέ» γιατί ήταν μια αντιγραφή των ηρώων του Ρετιρέ”.

Η σειρά έγινε γνωστή ιδίως από τις συνεχείς ετήσιες επαναπροβολές της, ειδικά μετά το 2000. Με το πέρασμα των χρόνων και λόγω των διαρκών επαναλήψεων “Το Ρετιρέ” απέκτησε τη φήμη της κλασικής σειράς που όταν επαναπροβάλετε στη μικρή οθόνη μυρίζει…καλοκαίρι!!!

myselvi.gr