Η αλιεία, τα αλιευτικά πεδία, το Θρακικό Πέλαγος ζητούν την κρατική προστασία

997

Γραπτή Ερώτηση προς τους Υπουργούς Εξωτερικών, Εθνικής Άμυνας, Ναυτιλίας και Αγροτικής Ανάπτυξης κατέθεσε σήμερα (24/05) ο Βουλευτής Έβρου και Επίτιμος Αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ, Αν. Δημοσχάκης σχετικά με τις συνεχείς παραβιάσεις των τουρκικών αλιευτικών στο Θρακικό Πέλαγος.

Όπως αναφέρεται στην Γραπτή Ερώτηση παρατηρείται μια συντονισμένη προσπάθεια επέκτασης των αλιευτικών πεδίων των Τούρκων αλιέων με την προκλητική υποστήριξη και της Τουρκικής ακτοφυλακής.

Συγκεκριμένα, οι Τούρκοι αλιείς δραστηριοποιούνται συντονισμένα τόσο στα ευρύτερα διεθνή ύδατα του Θρακικού Πελάγους όσο και εντός των εθνικών χωρικών υδάτων, μάλιστα πλησίον του Υφάλου Ζουράφας ακόμα και σε αποστάσεις έως 0,5 ν.μ. από την ακτή. Το χειρότερο, όμως, είναι ότι δρουν με τέτοιο τρόπο, ώστε δημιουργούν συνθήκες ερημοποίησης των αλιευτικών πεδίων.

Ο Βουλευτής ρωτάει μεταξύ άλλων τους αρμόδιους Υπουργούς σε ποια μέτρα θα προχωρήσουν για να περιορίσουν την παράνομη επέκταση των Τούρκων αλιέων στα χωρικά ύδατά μας;

Επίσης, σε τι ενέργειες θα προβεί το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για να ενισχύσει τους αλιείς στη Θράκη, που αντιμετωπίζουν πρόβλημα επιβίωσης;

Τέλος, αν σκοπεύει το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας να επαναφέρει την Κανονιοφόρο στο Θρακικό Πέλαγος κι αν θα προβεί σε άλλες ενέργειες για να θωρακίσει τα σύνορά μας στο Β/Α Αιγαίο.

Αναλυτικά η Γραπτή Ερώτηση:

Στις 2 Μαΐου είχα καταθέσει Επίκαιρη Ερώτηση προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων σχετικά με τις συνεχόμενες παραβιάσεις των τουρκικών αλιευτικών στο Θρακικό Πέλαγος, εστιάζοντας κυρίως στην καταστροφή των αλιευτικών πεδίων. Ο Υπουργός υποστήριξε ότι δεν άπτεται των αρμοδιοτήτων του το συγκεκριμένο θέμα, αποφεύγοντας να ασχοληθεί με ένα σοβαρό ζήτημα που αντιμετωπίζουν οι αλιείς στη Θράκη και έχει να κάνει και με την επιβίωσή τους.

Δυστυχώς έχει εξελιχθεί, πλέον, σε καθημερινό φαινόμενο η παραβίαση των εθνικών χωρικών υδάτων από τουρκικά αλιευτικά στην ευρύτερη περιοχή του Θρακικού Πελάγους. Παρατηρείται μια συντονισμένη προσπάθεια επέκτασης των αλιευτικών πεδίων των Τούρκων αλιέων με την προκλητική υποστήριξη και της Τουρκικής ακτοφυλακής.

Τα τουρκικά αλιευτικά σκάφη που χρησιμοποιούνται είναι κυρίως γρι – γρι, αλλά και μηχανότρατες αυξημένων διαστάσεων.

Δραστηριοποιούνται συντονισμένα τόσο στα ευρύτερα διεθνή ύδατα του Θρακικού Πελάγους όσο και εντός των εθνικών χωρικών υδάτων, μάλιστα πλησίον του Υφάλου Ζουράφας ακόμα και σε αποστάσεις έως 0,5 ν.μ. από την ακτή.

Το χειρότερο, όμως, είναι ότι δρουν με τέτοιο τρόπο, ώστε δημιουργούν συνθήκες ερημοποίησης των αλιευτικών πεδίων. Όταν αλιεύουν κατά τη διάρκεια της νύχτας χρησιμοποιούν γεννήτριες που παράγουν πολύ έντονο φωτισμό καλύπτοντας περίπου ένα χιλιόμετρο ακτίνα γύρω από κάθε λαμπτήρα. Επίσης, το μικρό άνοιγμα των ματιών των διχτυών που διαθέτουν καταστρέφουν ουσιαστικά τον γόνο και κατ’ επέκταση τα ιχθυαποθέματα.

Είναι χαρακτηριστικό ότι  η χρήση των ανωτέρω εργαλείων σε μικρά βάθη κάτω και των 30 μέτρων πολλές φορές, τα οποία συναντάμε στην ευρύτερη περιοχή του Θρακικού Πελάγους, τείνει να καταστρέψει τη θαλάσσια χλωρίδα και κάθε άλλη θαλάσσια μορφή, μειώνοντας δραματικά οποιαδήποτε μορφή ανάκαμψης των πληττόμενων περιοχών.

Όπως καταλαβαίνει κανείς εύκολα δημιουργούνται συνθήκες ανταγωνισμού υπέρ των Τούρκων αλιέων, με αποτέλεσμα να αντιμετωπίζουν σοβαρό πρόβλημα επιβίωσης οι αλιείς της Θράκης. Παράλληλα, ένα άλλο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι αλιείς της περιοχής είναι η μη επαναλειτουργία των υδατοκαλλιεργειών μετά την καταστροφή (2006) που υπέστησαν οι εγκαταστάσεις από τις πλημμύρες του Ποταμού Έβρου, στο ομώνυμο Δέλτα.

Οφείλουμε να σημειώσουμε ότι παρά το φιλότιμο έργο των τοπικών Λιμενικών Αρχών είναι εμφανής η απουσία του Πολεμικού Ναυτικού στο Θρακικό Πέλαγος και στα θαλάσσια σύνορά μας στο Β/Α Αιγαίο με αποτέλεσμα οι Τούρκοι αλιείς να δρουν ανεξέλεγκτοι, καθόσον εδώ και δύο πλέον χρόνια λείπει από τη συγκεκριμένη θαλάσσια περιοχή η γνωστή Κανονιοφόρος του Π.Ν.

Βάσει των παραπάνω ερωτάσθε:

  1. Σε ποια μέτρα θα προχωρήσετε για να περιορίσετε την παράνομη προσπάθεια επέκτασης των Τούρκων αλιέων στα χωρικά μας ύδατα, στο Θρακικό Πέλαγος;
  2. Πως θα αποτρέψετε την καταστροφή του υποθαλάσσιου πλούτου του Β/Α Αιγαίου; Θα ενημερώσετε τους Διεθνείς Οργανισμούς, που καθορίζουν και τους σχετικούς κανόνες;
  3. Σε τι ενέργειες θα προβεί το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για να ενισχύσει τους αλιείς στη Θράκη, που αντιμετωπίζουν πρόβλημα επιβίωσης, λόγω της κατάστασης που επικρατεί στο Θρακικό Πέλαγος εξαιτίας των Τούρκων αλιέων;
  4. Θα ενισχύσετε τους Λιμενικούς, που επιτελούν φιλότιμο έργο, για την καλύτερη προστασία των εθνικών χωρικών υδάτων από τις παραβιάσεις των τουρκικών αλιευτικών;
  5. Σκοπεύετε να επαναφέρετε την Κανονιοφόρο στο Θρακικό Πέλαγος; Θα προβείτε σε άλλες ενέργειες για να θωρακίσετε τα θαλάσσια σύνορά μας στο Β/Α Αιγαίο;