Με ρυθμούς χελώνας λειτουργεί το Βυζαντινό Μουσείο Διδυμοτείχου, το οποίο πότε ανοίγει πότε κλείνει, όμως η υπουργός Πολιτισμού ονειρεύεται επίσημα εγκαίνια. Οκτώ μήνες από τα επίσημα εγκαίνιά του, το μουσείο κατάφερε να ανοίξει και πάλι.
Παρέμενε κλειστό για το κοινό εδώ και καιρό λόγω έλλειψης προσωπικού. Χάρη στις προσλήψεις εποχικών φυλάκων, το Βυζαντινό Μουσείο λειτουργεί πλέον από Τρίτη έως και Κυριακή 10πμ- 5μμ. Θα λειτουργεί για μερικούς μήνες, αφού οι προσλήψεις είναι ορισμένου χρόνου.
Τι θα γίνει μετά; Άγνωστο. Εν τω μεταξύ, όμως, θα έχουν γίνει τα επίσημα εγκαίνια όπως ονειρεύεται η κα Κονιόρδου. Ελλείψει έργων εγκαινιάζεις αυτά των προηγούμενων. Αλλά δεν αφήνεις τίποτα πίσω σου.
«Το ελληνικό κράτος έχει φτιάξει ένα βυζαντινό μουσείο, το οποίο λειτούργησε για ένα πεντάμηνο με ρυθμούς χελώνας και, δυστυχώς, το κλείσατε» είχε πει στη Βουλή πριν από ημέρες ο βουλευτής Έβρου της ΝΔ Αναστάσιος Δημοσχάλης. «Δεν γίνεται να δημιουργούνται τόσα έξοδα στο ελληνικό κράτος για την ανάδειξη της πολιτιστικής μας κληρονομιάς και ένα βυζαντινό μουσείο, το οποίο πραγματικά πιστεύαμε ότι θα δώσει μια άλλη πνοή και έναν άλλο ρυθμό στην πόλη, να είναι κλειστό».
Η υπουργός απάντησε ότι θα ανοίξει- κάτι που έγινε με την πρόσληψη εποχικών φυλάκων. Επίσης ότι σχεδιάζεται εκπαιδευτικό υλικό στο Βυζαντινό Μουσείο, μέσω του οποίου τα σχολεία της ευρύτερης περιοχής αλλά και της Θράκης ολόκληρης θα μπορούν να έχουν μια πρώτη εμπεριστατωμένη επαφή με τον μνημειακό πλούτο της περιοχής.
Απέκρυψε όμως ότι το Μουσείο θα αποψιλωθεί για να σταλούν αρχαιότητες στο Μουσείο Αλεξανδρούπολης. Κάτι που είχε αποκαλύψει σε σύσκεψη του δήμου και φορέων που έγινε όταν εκείνη επισκέφθηκε το Διδυμότειχο.
Στα τέλη Μαρτίου, οπότε και συνέβη το τραγικό γεγονός της πυρκαγιάς στο τέμενος Βαγιαζήτ, η υπουργός πήγε επί τόπου και υποσχέθηκε άμεση αποκατάσταση (το πόσο «άμεση» θα το δούμε παρακάτω). Σε σύσκεψη που έγινε στο δημαρχείο, είπε ορθά- κοφτά πως οι προϊστορικές αρχαιότητες από τον νεολιθικό τύμβο όπως και οι αρχαιότητες από την ανασκαφή στην ρωμαϊκή Πλωτινόπολη θα μεταφερθούν στο νέο αρχαιολογικό μουσείο Αλεξανδρούπολης- το οποίο δεν αναμένεται να λειτουργήσει νωρίτερα από το 2018- 19.
Υπήρξε σφοδρή αντίδραση και μάλιστα ο τέως δήμαρχος Διδυμοτείχου Χρήστος Τοκαμάνης είπε πως ο δήμος, ο οποίος έχει χρηματοδοτήσει αυτές τις ανασκαφές, θα έπρεπε να διαθέσει δικό του ακίνητο στην πλατεία, ώστε να μεταφερθούν εκεί. Δυστυχώς, δεν εισακούστηκε. Η συμπεριφορά της υπουργού υπήρξε παντελώς αψυχολόγητη, καθώς είπε στην πόλη που μόλις είχε χάσει το στολίδι της, ότι θα χάσει και τις αρχαιότητές της!
Δεν έχει φαίνεται κανείς σκεφτεί ούτε καν ότι το μουσείο έχει γίνει με κοινοτικά κονδύλια και η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν βλέπει με καθόλου καλό μάτι την αλλαγή εκθέσεων για τις οποίες έχουν δοθεί χρήματα φορολογουμένων.
Στην ερώτηση στη Βουλή ο Αναστάσιος Δημοσχάκης είχε τονίσει απευθυνόμενος στην υπουργό: «Δυστυχώς, δεν λάβατε τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία του μνημείου, με αποτέλεσμα να έχουμε αυτό το ατυχές περιστατικό της φωτιάς που ξέσπασε. Βέβαια, είναι και τραγικές οι καθυστερήσεις παράλληλα στην επανεκκίνηση των έργων αναστήλωσης του μνημείου, σύμφωνα με το πρόγραμμα ΕΣΠΑ 2014-2020. Αυτό που προέχει τη δεδομένη στιγμή είναι να προχωρήσουν άμεσα τα έργα αποκατάστασης, για να εξαφανιστούν τα σύννεφα κατάθλιψης και μελαγχολίας που έχουν καταλάβει το Διδυμότειχο, αλλά και τους κατοίκους του.
Κυρία Υπουργέ, επισκεφθήκατε το Διδυμότειχο και δεσμευτήκατε δημόσια ότι θα κάνετε τις απαιτούμενες ενέργειες για την αναστήλωση του μνημείου. Δυστυχώς, όμως, βλέπουμε σήμερα ότι έχουν αποσυρθεί τα βαρέα οχήματα, έχετε αφήσει πίσω τα αποκαΐδια και τα κατεστραμμένα μεγάλα μεταλλικά και δομικά υλικά και αντικείμενα στέλνοντας το μήνυμα της εγκατάλειψης του μνημείου στην τύχη του. Δεν φαίνεται να έχετε ένα πλάνο άμεσης αποκατάστασης των ζημιών, με αποτέλεσμα το τέμενος να είναι εκτεθειμένο στις βροχές –είχαμε πρόσφατα- ενώ έρχεται προσεχώς και ο χειμώνας, που στην περιοχή μας, ως γνωστόν, είναι ιδιαίτερα βαρύς.»
Ζήτησε ενημέρωση για το περιστατικό, «σε ποιο σημείο βρίσκονται οι έρευνες, αν έχουν ασκηθεί ποινικές διώξεις, αν έχουν επιβληθεί κυρώσεις ή αν αναμένεται να επιβληθούν.» Επίσης ρώτησε με ποιους τρόπους και με ποια χρηματοδοτικά εργαλεία θα προχωρήσει το ΥΠΠΟΑ στην αναστήλωση του μνημείου και γενικότερα στην ανάδειξη της πολιτιστικής μας κληρονομιάς.
Η υπουργός απάντησε πως γερανοί αφαίρεσαν όλα τα κομμάτια που προεξείχαν από τη στέγη και δημιουργούσαν επικίνδυνη κατάσταση σε όλο τον περιβάλλοντα χώρο γύρω από το μνημείο. Επίσης έγιναν καθαιρέσεις επιδιορθώθηκε η περίφραξη του μνημείου και ασφαλίστηκε αυτό. Ως προς τα υπόλοιπα μέτρα, μόνο γρήγορα δεν είναι.
Σύμφωνα με όσα είπε η κα Κονιόρδου «έχει δρομολογηθεί η μελέτη τεχνικών προδιαγραφών για την ανάθεση δύο ερευνητικών προγραμμάτων, που θα εκπονηθούν από ομάδα ειδικών επιστημόνων του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, με φυσικό αντικείμενο, πρώτον, την ανακατασκευή του ξύλινου φορέα και της επιστέγασης της στέγης και, δεύτερον, τη στερέωση και αποκατάσταση του κελύφους του τεμένους (χωρίς χρονικό ορίζοντα…) Το στηλίτευσε και ο κ. Δημοσχάκης, ότι δεν δόθηκε χρονοδιάγραμμα ούτε συγκεκριμένο πρόγραμμα. Η Λυδία Κονιόρδου δεν απάντησε ούτε στη δευτερολογία της επί αυτών.
Καυστικό το άρθρο της Αντιγόνη Καρατάσου από την http://www.liberal.gr